Bouwsector verzuipt door de regenbuien

Wie hoopt nog voor het bouwverlof een dakdekker, metser, gevelschilder of grondwerker te strikken, is eraan voor de moeite. Door het barslechte voorjaarsweer lopen de wachttijden stevig op. En er is niet meteen beterschap op komst.

Nooit eerder viel de regen zoveel maanden na elkaar met bakken uit de lucht. Dat weegt niet enkel op het gemoed van velen, maar ook op de werkplanning van de bouwsector. Volgens een bevraging van de Bouwunie bij haar leden lopen de West-Vlaamse werven gemiddeld zes weken vertraging op, met uitschieters tot zelfs meer dan acht weken. Een kwart van de bedrijven wil extra jobstudenten aannemen om de achterstand tijdens de zomer in te halen, want 6 op de 10 bouwfirma’s slagen er niet in om hun lopende projecten voor het bouwverlof af te werken.

“Dit heeft natuurlijk financiële gevolgen: rendementsverlies voor de zaakvoerders, tijdelijke werkloosheid voor de werknemers en ontevreden klanten omdat de werken steeds worden uitgesteld”, aldus Sanderijn Vanleenhove van de Bouwunie.

Flexibel zijn

Voor de ene stiel is het aanhoudende regenweer al dramatischer dan de andere. Zo kan tuinaannemer Stijn Naeyaert uit Ardooie de situatie wat relativeren. “Een planning maken, is een pak tijdsintensiever geworden. Je moet heel flexibel zijn en voortdurend kunnen schakelen. Gelukkig hebben wij ook taken die we wél kunnen uitvoeren bij regenweer: plannen uittekenen en de meeste onderhoudswerken bijvoorbeeld. Grote bomen planten en gazon aanleggen, is dan weer zeer riskant en onbegonnen werk wanneer het nat is. Aangenaam is het niet, maar we slaan er ons wel door.”

Wie louter buitenwerk verricht verdient niks op regendagen, terwijl de vaste kosten wel blijven lopen

Andere zelfstandigen actief in de bouwsector kampen met grotere problemen. Wie louter buitenwerk verricht, zit met de handen in het haar en zoekt naar oplossingen. Een groot deel van de leden van Bouwunie is van plan de werkzaamheden uit te breiden of investeren in materiaal om zich te beschermen tegen het slechte weer. Maar er zijn er ook die overwegen de handdoek in de ring te gooien als deze weertrends jaar na jaar blijven aanhouden.

Twee maanden achter

Ook dakwerker Matthias Verhulst uit Ingelmunster voorspelt een faillissementengolf als er niks verandert. “Mijn planning is volledig naar de vaantjes, ik loop twee maanden achter op schema. We moeten elke dag afwachten of we aan de slag kunnen gaan op een werf of niet. Ons aan een vooropgestelde timing houden, is gewoon onmogelijk. Zeker wanneer het gaat over renovatieprojecten waar meerdere vakmensen aan zet zijn: als de metser niet heeft kunnen voortdoen, moeten wij ook weer wachten. Chaos alom”, vertelt Mathias bezorgd.

“Als het zo blijft regenen, vrees ik voor massa’s faillissementen”

“Wij kampen als dakwerkers tevens met een dubbel probleem: als het regent kunnen we amper werken – en verdienden we dus niks, terwijl de vaste kosten wel blijven lopen – maar er komen ook meer telefoons binnen van mensen die met een lek zitten. Daken en gevels zijn zo verzadigd door de regen, die noodgevallen moeten we er dan ook maar proberen tussen te nemen. Klanten beginnen wel meer begrip te tonen omdat ze het zelf nu ook wel beseffen dat het maar blijft regenen, maar het wordt steeds moeilijker om gemotiveerd te blijven.”

The post Bouwsector verzuipt door de regenbuien is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Langverwacht verbod op doorgaand vrachtverkeer in Tielt vanaf november: “Blij dat we dit dossier nooit hebben losgelaten”

De gemeenteraad van Tielt heeft donderdag unaniem het langverwachte verbod op doorgaand vrachtverkeer in de stad goedgekeurd. Daarmee is er eindelijk een oplossing in zicht voor een probleem waar het stadsbestuur bijna twaalf jaar mee worstelde.
The post Langverwacht verbod op doorgaand vrachtverkeer in Tielt vanaf november: “Blij dat we dit dossier nooit hebben losgelaten” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bijna helft winkeliers wil solden verplaatsen naar augustus: “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”

Uit een bevraging van 463 handelaren door het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) blijkt dat 42 procent van hen de start van de solden wil verplaatsen naar 1 augustus. “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”, klinkt het. Het NSZ wil de timing van de koopjesperiode binnenkort bespreken met de bevoegde minister.

Lees meer »

DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’

Het Guldensporencollege DAS in Kortrijk lanceert de nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’. “Het is een theoretisch artistiek-creatieve richting met een doorstroomfinaliteit. Wanneer je afstudeert, heb je dus een stevige basis en zijn er verschillende mogelijkheden in zowel professionele als academische bacheloropleidingen”, legt directeur Inge Gorré uit.
The post DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’ appeared first

Lees meer »

Waarom de Britten zo boos zijn dat ze vandaag voor politieke aardverschuiving zorgen: “Ze trekken hier hun eigen tanden met nijptang omdat er geen geld is”

14 jaar conservatief beleid heeft de Britten arm, ziek en boos gemaakt. En daarom gaan ze straks massaal stemmen voor oppositiepartij Labour. Volgens de laatste peilingen staat het Verenigd Koninkrijk een heuse politieke aardverschuiving te wachten. “De Britten willen verandering”, zegt correspondente Lia van Bekhoven. Maar zal die er ook komen? En is er een kans dat de brexit wordt

Lees meer »

Belgische verdachten in verdwijning Vlaams koppel op Tenerife verzetten zich niet langer tegen overlevering aan Spanje

Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), de twee Belgische verdachten van de verdwijning van Marc Olbrechts en de verdwijning en de dood van Laura Trappeniers op Tenerife, verschijnen donderdag voor de raadkamer in Brussel. Die moet zich buigen over hun overlevering aan Spanje. Volgens hun advocaat zullen de twee zich daar niet langer verzetten.

Lees meer »

Drukbezette Lynn Van Den Broeck (31) zal lief Mathias Vergels niet vaak zien: “Nog geen trouwdatum, wel schattige gezinsuitbreiding”

Het leven was nooit drukker voor Lynn Van den Broeck (31). Acteren, koken en survivalen deed ze dit jaar al voor de camera’s, en daar is nu ook een plekje achter de radiomicrofoon bij. De actrice is overal. “Maar voor een bepaald soort programma’s pas ik bijna altijd”, aldus de vrolijke brunette, die ook een jaar na haar verloving met

Lees meer »

Julie Vermeire doet oproep aan Gert Verhulst: “Als je daarvoor iemand nodig hebt, bel mij”

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »