Al 30 kopers voor Nieuw Overleie, slechts 3 aankopen door -30’ers ondanks unieke premie van € 5.000

Sinds begin dit jaar meldden zich zo’n 700 geïnteresseerde kopers voor Nieuw Overleie, de nieuwe Kortrijkse stadswijk die weldra zal verrijzen op de oude Eandis site. Van de vijftig betaalbare appartementen die de voorbije maanden op de markt zijn gekomen – op een totaal van 102 – waren de eerste dertig in een mum van tijd verkocht. Woensdag 19 juni werd de eerste spadesteek gegeven.

Sinds het bouwproject met betaalbare appartementen vanaf 229.500 euro van stadswijk Nieuw Overleie eind vorig jaar werd aangekondigd, kwam er een stormloop van geïnteresseerde kopers op gang. “Kortrijk trekt mensen uit heel West-Vlaanderen aan, en de nog relatief betaalbare vastgoedprijzen spelen daar zeker een rol in”, zegt Wout Maddens, Schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwingsprojecten.

Nieuw Overleie wordt één van de meest duurzame stadsontwikkelingen in Kortrijk met geothermie, zonnepanelen en warmtepompen

Meer dan de helft van de appartementen (fase 1) is intussen verkocht. 70 procent van de mensen die er gekocht heeft, zal er ook effectief zelf gaan wonen. “Tussen de huidige kopers zitten heel wat mensen die tot nu toe altijd een appartement of woning moesten huren”, zegt Philippe Janssens van Immpact. “In tijden dat de woondroom voor velen almaar verder af lijkt, groeit Nieuw Overleie uit tot een schoolvoorbeeld van hoe je een nieuwe stadswijk kan realiseren die nog betaalbaar is.”

Hoge eisen van banken

Voor jongeren onder de 30 jaar werd een unieke stimulus voorzien door bij aankoop een premie van 5.000 euro te schenken. Daardoor slaagden een aantal jonge mensen erin om effectief tot een aankoop over te gaan, maar dat was helaas niet voor alle jonge kandidaat-kopers het geval. Eén van de redenen die daarvoor wordt aangehaald, is de (te) hoge eigen inbreng die banken verwachten vooraleer ze een krediet afsluiten.

“We hebben uiteraard niet alle parameters zelf in de hand, waardoor sommigen toch nog uit de boot vallen. Daarom bekijken we nu andere opties om jonge mensen een duwtje in de rug te geven. Zo denken we eraan om hen uitstel van betaling te geven, tot de werken effectief afgerond zijn en het appartement bewoond kan worden. Als jonge mensen pas moeten betalen wanneer ze hun nieuwe woning ook effectief kunnen intrekken, dan kan dit voor sommigen helpen”, aldus Philippe Janssens.

Naar verwachting zullen de werken helemaal afgerond zijn in de tweede helft van 2026. De verkoop van fase 2, de laatste 50 appartementen, start allicht in oktober van dit jaar.

The post Al 30 kopers voor Nieuw Overleie, slechts 3 aankopen door -30’ers ondanks unieke premie van € 5.000 is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Twee wagens zwaar beschadigd na aanrijding met vluchtmisdrijf in Klerken

In de Smissestraat in Klerken zijn twee auto’s zwaar beschadigd geraakt bij een ongeval met vluchtmisdrijf. Vooral de Volkswagen Tiguan van M.W. (41) is zwaar geraakt. “Ik vrees dat dit onherstelbaar is”, zucht ze.
The post Twee wagens zwaar beschadigd na aanrijding met vluchtmisdrijf in Klerken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Partijlid roept Canadese premier Trudeau op om stap opzij te zetten, na teleurstellend verkiezingsresultaat in Toronto

Het Canadese parlementslid Wayne Long van de liberale partij heeft zijn premier Justin Trudeau in een e-mail aan andere partijleden laten weten dat het "tijd is voor verandering". Volgens Long kan de premier niet aanblijven, nadat de liberalen een tussentijdse verkiezing in de stad Toronto hadden verloren. Trudeau laat weten dat hij naar de frustraties van de bevolking luistert, maar

Lees meer »

Tot eind deze week stralende zon, maar hou die paraplu nog even blij

Eindelijk zomer, dat hebben we de afgelopen dagen allemaal wel eens gedacht. Eindelijk steeg het kwik flink boven de 20 graden en bleef de regen even weg. Volgens weerman Nicolas Roose kunnen we nog tot eind deze week genieten van dit zomerse weer, vanaf volgende week is de kans weer groot dat er af en toe een regendruppel of drie

Lees meer »

Beernemse kringwinkel volledig vernieuwd: “Meer inzetten op beleving”

Vrijdagavond 28 juni is er openingsreceptie en late night shopping bij Kringwinkel ‘t Rad in Beernem. De winkel vernieuwde haar decor en gaat verder op een nieuw elan. Daarbij staat beleving zoals in andere moderne winkels centraal.
The post Beernemse kringwinkel volledig vernieuwd: “Meer inzetten op beleving” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Recordaantal Belgen bezit tweede woning

Al 1,15 miljoen Belgen hebben naast hun eigen woning nog een tweede pand in eigendom. Dat waren er nog nooit zoveel. In vergelijking met 2022 gaat het om een toename met 7 procent, tegenover 2019 zelfs om een klim met 16 procent. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Tijd donderdag op basis van een studie van BNP Paribas Fortis.

Lees meer »

Heel wat spullen gestolen bij inbraken in drie strandcabines in De Panne, standhouders vragen waakzaamheid

Op het strand van De Panne werden de afgelopen twee dagen drie inbraken geteld in strandcabines. In tegenstelling tot vroeger gaat het deze keer niet enkel om vandalisme maar werden ook spullen buitgemaakt. Onder andere een gasvuur, drank en zelfs een bikini werden gestolen. Standhouders roepen op sociale media op tot waakzaamheid.
The post Heel wat spullen gestolen bij

Lees meer »