Melissa Depraetere zet licht op groen voor Vlaamse formatie: “Vertrouwen gekregen in gesprekken met Bart De Wever”

Vooruit is bereid om onderhandelingen op te starten met N-VA en CD&V over de vorming van een Vlaamse regering. Dat meldt de partij woensdag in een persbericht. Voorzitter Melissa Depraetere leest in de startnota van informateur Bart De Wever “een duidelijk signaal” dat de drie partijen “bereid zijn om de komende maanden te onderhandelen over een warmer en socialer Vlaanderen”. Depraetere voegt er wél meteen aan toe dat er in de nota van De Wever nog een aantal zaken staan die voor Vooruit onaanvaardbaar zijn.

Vlaams informateur Bart De Wever heeft dinsdag zijn startnota gepresenteerd aan partijvoorzitters Sammy Mahdi (CD&V) en Melissa Depraetere (Vooruit). Dat gebeurde tijdens een afzonderlijk gesprek met beide voorzitters. Terwijl Mahdi na afloop van dat gesprek liet optekenen dat “een aantal correcties” voor zijn partij “noodzakelijk” waren, hield men bij Vooruit de lippen op elkaar.

“De kiezer heeft op 9 juni gestemd voor een warmer en socialer beleid in Vlaanderen. Wij hebben de informateur gevraagd om een duidelijk signaal te geven dat de huidige Vlaamse regeringspartijen bereid zijn hun beleid fundamenteel bij te sturen”, zegt Melissa Depraetere. Ik heb in de gesprekken met Bart De Wever het vertrouwen gekregen dat die bereidheid er is”, aldus Depraetere.

Volgens Depraetere staan er in de startnota van informateur Bart De Wever “duidelijke openingen om het Vlaamse beleid fundamenteel bij te sturen op het vlak van onder meer onderwijs, zorg, kinderopvang, betaalbaar wonen, mobiliteit en klimaat”.

Tegelijk staan er volgens haar in de nota ook passages die voor haar partij “nooit in een regeerakkoord kunnen komen”. Over welke passages het dan precies gaat, verduidelijken de socialisten niet. Daarnaast zijn er op bepaalde vlakken “nog onvoldoende tegemoetkomingen”. Ook hier laat de partij voorlopig in het midden over welke punten het precies gaat.

Volgens Depraetere is de nota van De Wever “geen voorafname op het regeerakkoord”. “Het is wel een duidelijk signaal dat drie partijen bereid zijn om de komende maanden te onderhandelen over een warmer en socialer Vlaanderen. Alleen als we die bereidheid aan het einde van de onderhandelingen ook terugzien in het regeerakkoord, zal Vooruit in de Vlaamse regering stappen”, besluit Depraetere.

Als de Vlaamse regeringsonderhandelingen effectief van start gaan, stuurt Vooruit naast voorzitter Depraetere ook kopstuk en kandidaat-voorzitter Conner Rousseau en ontslagnemend minister van ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez naar de onderhandelingstafel.

The post Melissa Depraetere zet licht op groen voor Vlaamse formatie: “Vertrouwen gekregen in gesprekken met Bart De Wever” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Klacht G.C. tegen Krant van West-Vlaanderen bij de Raad voor de Journalistiek ongegrond

De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht van G.C. tegen Krant van West-Vlaanderen ongegrond verklaard. Het artikel gaat over een vrouw die jarenlang vrijwilliger was in een dierenasiel en dan veroordeeld werd omdat ze haar hond zo hard had geschopt dat de dierenarts het dier moest laten inslapen. Volgens de voorzitter van dierenasiel is de vrouw te licht gestraft.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. “Amerikaanse drones boven Zwarte Zee vergroten risico op directe confrontatie tussen Rusland en NAVO”

Vluchten van Amerikaanse militaire drones boven de Zwarte Zee vergroten het risico van een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie gezegd. Vermoed wordt dat de drones gebruikt worden om “doelen aan te wijzen voor de precisiewapens die door het Westen geleverd worden”. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

De wildgroei van Natuurpunt: hoe een natuurorganisatie dé machtige grootgrondbezitter van Vlaanderen werd

Ze spant rechtszaken aan tegen de bouw van fietsersbruggen, ze sluit stilzwijgend deals in het Oosterweeldossier en door een eindeloze rij aankopen is ze dé private grootgrondbezitter van Vlaanderen. Maar ze zit ook zo ingewikkeld in elkaar dat de Vlaamse overheid haar subsidies tegen het licht wil houden. Wie of wat is Natuurpunt, en hoe is ze zo groot en

Lees meer »

KIJK. Fraudeurs stelen adres van garagist Michel om kopers van tweedehandswagens op te lichten

Garagehouder Michel uit Pellenberg, bij Leuven, is slachtoffer geworden van een wel heel speciale vorm van fraude. Fraudeurs gebruiken namelijk zijn adres om tweedehandsauto’s te verkopen. Hij kreeg al tientallen gedupeerden aan de lijn of in zijn garage. Drie van hen dienden al klacht in bij de politie. Michel waarschuwt nu mensen die een tweedehandsauto willen kopen. “Een Audi Q7

Lees meer »

Negen doden door auto die in mensenmassa rijdt in Seoel

In de Zuid-Koreaanse miljoenenstad Seoel zijn negen mensen overleden nadat een auto in een mensenmassa reed. Dat meldt de politie. Zes personen overleden ter plaatse, drie anderen werden dood verklaard bij hun aankomst in het ziekenhuis. Nog eens vier mensen raakten gewond.

Lees meer »

KIJK. Ondanks hevige regen van afgelopen maanden: het festivalterrein van Rock Werchter ligt er prima bij

Donderdag start de 48ste editie van Rock Werchter. Het festivalterrein heeft de regen van de afgelopen maanden goed doorstaan; slechts hier en daar zijn enkele modderplekken te bespeuren. De organisatie, Live Nation, heeft dan ook extra hard gewerkt. “Er is water weggepompt en er zijn stukken terrein verhard”, vertelt woordvoerder Nele Bigaré. VTM NIEUWS kreeg al een rondleiding op het

Lees meer »

Engeland groepswinnaar na andermaal matige match tegen Slovenië, Kane opvallend mild: “Speelden een pak beter dan in de vorige matchen”

De kritiek op Engeland zal na een draak van een wedstrijd tegen Slovenië nog toenemen. Who cares? Gareth Southgate en de zijnen plaatsen zich als groepswinnaar voor de volgende ronde op het EK. Al zal Engeland véél beter moeten gaan voetballen om aanspraak te maken op de Europese titel. Naast de Engelsen is ook Denemarken als tweede zeker van de

Lees meer »

KIJK. Nederlandse urbexer bezoekt spooksteden in droogste woestijn op aarde

Urban Explorer Bob Thissen neemt ons mee naar enkele verlaten dorpen in de Atacama-woestijn in Chili. Dat is de droogste plek op aarde. In de 19e en 20e eeuw waren er veel dorpen in de woestijn, voornamelijk bevolkt door mensen die in nabijgelegen mijnen werkten. De meeste van die dorpen zijn spooksteden geworden. Al zijn sommige dorpen niet écht verlaten,

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Afgelopen week 800 Russische bommen op Oekraïne, Zelensky vraagt opnieuw meer luchtafweer

Oekraïne kreeg afgelopen week te maken met 800 Russische glijbommen. Die werden boven het land gedropt door Rusland. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wijst op de noodzaak van meer luchtafweersystemen en middelen om de Russische gevechtsbommen neer te halen. Hij vraagt hiervoor nogmaals om meer hulp van het Westen. Lees hier de ontwikkelingen van zondag 30 juni terug.

Lees meer »