Lidl in beroep tegen weigering vergunning nieuwe vestiging in Kasteelstraat in Tielt; buurtbewoners zijn er niet gerust op

Het Tieltse stadsbestuur weigerde eerder de vergunningsaanvraag voor de bouw van een gloednieuwe Lidl-vestiging in de Kasteelstraat 137-141. Tot grote opluchting van de omwonenden, maar die visten ondertussen uit dat Lidl gesteund door een gerenommeerd advocatenkantoor, beroep heeft aangetekend tegen de beslissing. “We zijn er niet gerust op”, zegt Annelies Beel die vlak achter het bewuste perceel woont. “We zullen zeker de hoorzitting bij de provincie volgen en beraden ons ook over het inroepen van juridische hulp.”

In Tielt ging het Lidl-dossier al over de tong. De gebrekkige affichering van de vergunningsaanvraag en het feit dat de omwonenden niet op de hoogte werden gebracht, was al een doorn in het oog. “Er zit hier inderdaad een kleine groenzone tussen onze woningen in de Joris Lannoostraat en de bewuste site, waardoor we geen rechtstreekse buur zijn. Naar de letter van de wet zal dat wel juist zijn, maar in feite zijn wij dus wel de buren.”

Er werden uiteindelijk in totaal 52 bezwaarschriften ingediend. Het stadsbestuur weigerde de vergunningsaanvraag, onder meer omwille op basis van mobiliteit en afwatering. “Maar ons eerste en grootste bezwaar, het feit dat zo’n winkel er niet mogelijk is, volgens het BPA, schuift men aan de kant. Het klopt dat er uitzonderingen kunnen worden verleend, maar bij Lidl gaan ze ervan uit dat die er automatisch ook komt. Maar het moet toch nog altijd getoest worden een goede ruimtelijke ordening.”

Beslissing tegen 12 september

De buren leiden een en ander onder meer af uit info die ze nu via het provinciebestuur verkregen hebben. Eind maart weigerde Tielt de vergunning. “Lidl had tijd tot 27 april om in beroep te gaan. We hielden dat wat in het oog, maar werden niet op de hoogte gehouden van een eventueel beroep. Uiteindelijk kreeg ik na een mail richting de provincie halfweg mei de bevestiging dat Lidl wel degelijk in beroep gaat. Ze hebben daarvoor Liedekerke Advocaten, een gerenommeerd kantoor, onder de arm genomen. Wij vrezen wat machteloos te staan. Met de buren zijn we ondertussen ook samen gekomen. We kregen de bevestiging dat we via Teams de hoorzitting van 6 augustus mogen bijwonen. Maar we vragen ons ook af of zelf ook geen juridische hulp moeten inschakelen. Maar dat kost geld natuurlijk, wat voor een bedrijf als Lidl wel zal meevallen, maar voor gewone burgers als wij is dat een vrij grote som. Zeker mochten we ook nog eens naar de Raad van Vergunningsbetwistingen moeten trekken.”

Lidl heeft momenteel een winkel in de Bedevaarstraat in Tielt, achter het station. De nieuwe vestiging zou een stuk groter worden. De hoorzitting vindt plaats op dinsdag 6 augustus, de provincie beslist tegen uiterlijk donderdag 12 september.

De buurtbewoners, met onder meer Annelies Beel, bogen zich al heel wat uurtjes over de plannen.

The post Lidl in beroep tegen weigering vergunning nieuwe vestiging in Kasteelstraat in Tielt; buurtbewoners zijn er niet gerust op is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jill opent eind augustus Den Bokaal: “Gezonde, lokale, low waste maaltijden, in bokaal!”

Jill Malfait (32) neemt met Den Bokaal haar intrek in het gewezen pand van Courgette aan het Sint-Jansplein. “Ik volg dezelfde gezonde, biologische trend, maar niet langer uitsluitend plantaardig. Er komen ook bokalen met vlees in het aanbod.”
The post Jill opent eind augustus Den Bokaal: “Gezonde, lokale, low waste maaltijden, in bokaal!” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Julie Vermeire doet oproep aan Gert Verhulst: “Als je daar voor iemand nodig hebt, bel mij”

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

Blankenberge wil deze zomer nog meer inzetten op openbare netheid: “Vorige zomer kregen 116 overtreders een GAS-boete tijdens 1.085 controles”

Deze zomer zullen medewerkers van OVAM opnieuw anonieme controles houden in Blankenberge om overtreders van sluikstorten, zwerfvuil en hondenpoep op heterdaad te betrappen. De stad zelf heeft drie extra GAS-vaststellers opgeleid die deel uitmaken van de dienst Gemeenschapswachten. Burgemeester Björn Prasse (Open Vld) kondigde aan dat er ook een nieuw online meldingsplatform komt.
The post Blankenberge wil deze zomer

Lees meer »

Directie Nationale Loterij blijft achter Jannie Haek staan

De directeurs van de Nationale Loterij blijven ceo Jannie Haek, een Bruggeling met Torhoutse roots, steunen. Dat laat het overheidsbedrijf woensdag weten, daags na het afspringen van een bemiddelingsprocedure met de vakbonden over het gedrag van de topman.
The post Directie Nationale Loterij blijft achter Jannie Haek staan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Na feiten in Oostende: trio riskeert tot zeven jaar cel voor meer dan 60 gauwdiefstallen

Drie Bulgaren – twee mannen en een vrouw – moeten zich voor de Brugse rechtbank verantwoorden voor liefst 62 gauwdiefstallen in Oostende, Brugge, Kortrijk en Leuven. Ze viseerden vooral de inhoud van de handtassen van winkelende dames. De procureur vroeg tot liefst zeven jaar effectieve celstraf. “Dergelijke feiten vormen een ware plaag”.
The post Na feiten in Oostende: trio

Lees meer »

Uitrusten op Ibiza, de liefde vieren op een zonnig eiland of met de kindjes naar zee: zo brengen onze BV’s hun vakantie door (deel 1)

Vakantie, dat staat voor veel mensen gelijk aan zon, zee en strand. Maar wat zijn de vakantieplannen van onze BV’s? Hoe proberen ze te ontspannen na een druk jaar? Onder meer Camille Dhont, Julie Vermeire en Eric Goens verklappen hun ultieme vakantietips. “De eerste dagen kan ik niet meer dan een paar regels lezen voor ik in slaap val.”

Lees meer »

Vriendin van Luca Brecel krijgt 37 maanden celstraf met uitstel voor drugshandel

De vriendin van Luca Brecel is door de Brugse strafrechter veroordeeld voor drugshandel tot 37 maanden gevangenisstraf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. Zo moet ze zich onder meer laten begeleiden om van haar drugsgebruik te ontwennen. Laura Vanoverberghe (25) bracht onder andere cocaïne aan de man in de omgeving van Blankenberge. Voor twee medebeklaagden werd vijf jaar effectieve celstraf uitgesproken.

Lees meer »