Kortrijk2030-Date zet laatste rechte lijn kandidatuur Culturele Hoofdstad nog eens extra in de verf

België levert in 2030 de Europese Culturele Hoofdstad af en Kortrijk is één van de kandidaten. Op 2 september dient de stad zijn kandidatuur in. Tijdens de Kortrijk2030-Date op de Transfo-site in Zwevegem werd samen met de 13 gemeentes uit de regio Zuid-West-Vlaanderen gedroomd van een brede programmatie die de eigenheid van de regio in de kijker zet.

De Transfo-site in Zwevegem vormde op 18 juni het decor om meer te weten te komen over het regioverhaal van Culturele Hoofdstad. Bottom-line? Kortrijk2030 dient niet in als stad op zich, maar voedt zijn verhaal met een regionale blik. Vanuit de overtuiging dat Kortrijk deze titel samen met de regio wil dragen, lopen volop gesprekken met alle gemeenten en steden in Zuid-West-Vlaanderen om te zoeken naar de juiste insteek voor de kandidatuur. Axel Ronse, schepen van Cultuur, gaat hiervoor op bezoek bij alle buren, samen met Marnix Theys, coördinator Zuid-West (intergemeentelijk cultuur- en erfgoedplatform) en projectleider Tom Hillewaere.

“We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat onze kandidatuur als Culturele Hoofdstad van Europa een vliegwiel heeft gezet op allerlei initiatieven binnen de stad. We willen dit nu ook doortrekken naar de regio. Kortrijk2030 is geen alleenstaand verhaal, maar een breed gedragen project dat iedereen kan en zal inspireren”, aldus Axel Ronse.

Durf2030 experimenteert de komende drie jaar over de grenzen van de regio heen. Met het bovenlokale ‘Ge Durft!’ worden jongeren met mentale kwetsbaarheid zelf actor, en starten ze samen met culturele en sociale partners projecten op. Samen met VIVES en met steun van Vlaanderen wordt ‘Ge Durft!’ de komende jaren uitgerold in Kortrijk en regio om in 2026 te eindigen met een tweedaags congres rond (mentale) kwetsbaarheid bij jongeren.

“De laatste rechte lijn naar onze kandidatuurstelling voor Europese Culturele Hoofdstad 2030 is ingezet. Eind oktober volgt de juryverdediging en weten we of we naar de tweede ronde gaan. Het betrekken van de regio is voor de kandidatuur van Kortrijk een sterkte. Onze professionele bovenlokale samenwerking zullen we benutten om van Kortrijk2030 een breed regioverhaal te maken”, besluit burgemeester Vincent Van Quickenborne.

The post Kortrijk2030-Date zet laatste rechte lijn kandidatuur Culturele Hoofdstad nog eens extra in de verf is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Van zeepje in de badkamer tot een portier aan de deur: volgens deze criteria krijgen Vlaamse hotels hun sterren

Hotel La Réserve in Knokke behoort tot de weinige hotels in ons land met de allerhoogste classificatie: vijf sterren superior. Maar wat houdt dat precies in? En worden hotels in het buitenland net zo streng beoordeeld? Wij geven een overzicht van de specifieke voorwaarden per sterrenniveau. Professor Toerisme Jan van der Borg schat in wat deze sterren nog waard zijn.

Lees meer »

Nieuwe vlaggen voor Godelieveprocessie in Gistel

Op zondag 7 juli om 16 uur trekt de eeuwenoude optocht, de Godelieveprocessie, door het stadscentrum. Naar goeie gewoonte wordt er extra reclame gemaakt voor het event en dat gebeurt nu onder een nieuwe huisstijl.
The post Nieuwe vlaggen voor Godelieveprocessie in Gistel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nu EK doorgaat zonder Duivels: dit zijn kwartfinales, met Nederland tegen Turkije en twee topaffiches

Het EK voetbal gaat door zonder de Rode Duivels. Niet België, maar Frankrijk stoot door naar de kwartfinales. Zij ontmoeten Portugal, dat strafschoppen nodig had om Slovenië uit te schakelen. Verder is het uitkijken naar Spanje-Duitsland. In de andere tabelhelft stoten na Zwitserland en Engeland nu ook Nederland en het verrassende Turkije door. Ontdek de (mogelijke) confrontaties!

Lees meer »

Zes donderdagen feest tijdens Congé In ‘t Park in Wevelgem

Gedurende zes donderdagen tijdens juli en augustus is het opnieuw feest in het Park. Vzw Rebel Rebel verzorgt de organisatie en programmatie van Congé in ’t Park, met bekende namen zoals Willy On Tour, ABBA4U en Isolde Lasoen. Met opkomend geweld Arend Delabie, Maria Iskariot en ISE en verder heel wat Wevelgems talent en dj’s die het Park zonder twijfel

Lees meer »

“Zelfs naar onze vrouwen werd met bier gegooid”: bij de Engelsen reageerden fans na affluiten nog pak erger

Moesten de Rode Duivels het na de alles behalve zaligmakende draw tegen Oekraïne doen met boegeroep, dan was de reactie van de Engelse fans na de trieste bedoening tegen Slovenië (0-0) nog wat anders. Niet alleen bondscoach Gareth Southgate kreeg bierbekers naar zich gegooid toen hij de fans ging bedanken, ook de Engelse spelersvrouwen zagen hoe “vanuit alle hoeken” bekers

Lees meer »