Kerk van Bikschote verliest dak, maar behoudt spits: “Project kan starten tegen eind 2025”

Een tachtigtal aanwezigen woonde maandagavond de voorstelling bij van de plannen voor de kerk van Bikschote. De toren en de spits blijven behouden, maar het dak verdwijnt en het schip wordt een groene binnenruimte. Daarin komt een liturgische ruimte voor een veertigtal personen. “Dat wordt een soort kleine weergave van wat de kerk vroeger was”, zegt architect Philippe Viérin.

Hoewel de Rode Duivels op hetzelfde moment hun eerste EK-wedstrijd speelden, zakte toch een tachtigtal geïnteresseerden af naar de kerk van Bikschote voor de presentatie van de plannen voor het gebouw. Na de haalbaarheidsstudie en de daaropvolgende infovergaderingen waarbij de inwoners feedback konden geven, stelde de architect het definitieve schetsontwerp voor.

“De kerk wordt ontmanteld, maar eigenlijk is het nog belangrijker dat het een groen hart wordt, omzoomd door bomen”, aldus architect Philippe Viérin van noAarchitecten. “Het ontmantelen laat toe om de ruimte binnen de kerkmuren ook groen te maken. Daarbinnen komt er een gezellige liturgische ruimte, een kleinere plek waar een veertigtal mensen kunnen samenkomen.”

Emmers

Voorzitter Dominik Decock van de kerkfabriek zegt dat ze al lang vragende partij waren om iets te doen aan de kerk. “Het dak is zo lek als een zeef. Als het regent, moeten we een tiental emmers zetten om het water op te vangen”, aldus Dominik Decock. “25 jaar geleden al vroegen we om het schip van de kerk te slopen en een nieuw schip te bouwen. Maar niemand wilde daarin meegaan, de gemeente noch Erfgoed. Acht jaar geleden was er sprake om een combinatie te maken van de Mariazaal als cultureel centrum in combinatie met de kerk, maar om budgettaire redenen is dat niet doorgegaan. Vanuit de gemeente werd dan plots het idee gelanceerd om de kerk volledig af te breken, maar dan hebben wij gezegd: no way. Uiteindelijk zijn we tot een compromis gekomen om de kerk te behouden, maar zonder dak en in de kerk iets nieuws te bouwen dat qua isolatie en comfort beantwoordt aan de huidige normen.”

“We zijn enorm blij dat we opnieuw een kerk zullen hebben” – Dominik Decock, voorzitter Kerkfabriek

De moeilijkste uitdaging vond de architect de schaal van het geheel. “Ons eerste idee was om een stuk kerk te laten staan, met de daken. Mensen vroegen dat ook, maar dan heb je iets dat veel te hoog is”, aldus Philippe Viérin. “Alles moet op schaal zijn. Als iets klein is, moet het dak naar beneden komen, anders is dat niet gezellig. Anderzijds was het ook de wens om zaken te hergebruiken van de bestaande kerk. Vandaar dat we voor de liturgische ruimte de structuur hebben bewaard, inclusief de karakteristieke scherpe daken. Daardoor geef je ook veel waardigheid terug aan die ruimte en wordt het een soort kleine weergave van wat het vroeger was. Met dezelfde proporties, maar kleiner.”

Een aantal elementen blijft behouden, zoals de mooie brandramen achteraan de kerk. “We zijn enorm blij dat we opnieuw een kerk zullen hebben”, zegt Dominik Decock.

Tegenstander

De kostenraming bedraagt 1,8 miljoen euro. Daarvan wordt 30 tot 37 procent gesubsidieerd. “De omgevingsvergunning zou begin 2025 kunnen aangevraagd worden. Het eerste werk is dan het ruimen van het zuidelijke gedeelte van het kerkhof. Ik schat dat dat beëindigd zal zijn tegen eind 2025. Daarna kunnen we met het kerkproject starten. Het bijzonderste van vanavond is dat ik groen licht krijg van het dorp. Er waren hier toch een tachtigtal aanwezigen. Van niemand heb ik gehoord: ik ga niet akkoord om hiermee verder te gaan.”

Dat niemand tegen de plannen is, klopt alvast niet. Op Facebook toonde een inwoner van Bikschote zich al een fervent tegenstander van het project. Tijdens het infomoment deelde hij een mapje uit met als titel Beelden zeggen soms meer dan woorden, met foto’s van de kerk van Bossuit – waarvan ook het dak werd afgenomen om er een kunstproject van te maken – en de vraag: Is dit wat we willen? Een ruïne? Toen we hem contacteerden voor verdere toelichting, wilde hij geen commentaar geven.

The post Kerk van Bikschote verliest dak, maar behoudt spits: “Project kan starten tegen eind 2025” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Haar vriend probeerde nog alles, maar tevergeefs”: Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen tót het vliegtuigje begon te tollen

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

Familie moedigt Biden na debatdebacle aan om niet op te geven

De Amerikaanse president Joe Biden heeft na zijn moeizaam verlopen verkiezingsdebat met familie overlegd in Camp David. Hij trok zich met zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen terug in dat buitenverblijf, bericht The New York Times. De familie van Biden moedigt hem volgens bronnen van de krant aan om niet op te geven.

Lees meer »

Basisschool ’t Klavertje in Wenduine sluit schooljaar muzikaal af

In basisschool ’t Klavertje in Wenduine werd vrijdag al zingend de zomervakantie ingezet. De leerlingen van de derde graad componeerden een schoollied dat aan alle kinderen werd aangeleerd, en dat lied ging vrijdag in première onder het goedkeurend oog van vele ouders.
The post Basisschool ’t Klavertje in Wenduine sluit schooljaar muzikaal af appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kempenaar Lennart Driesen over het leven na ‘De mol’: “Ik had meer in de media kunnen doen, maar Brussel was me te ver”

Hij profileerde zich als simpele, goedlachse kerel uit de Kempen. Maar Lennart Driesen (29) ontpopte zich in 2021 tot de gewiekste Mol aller tijden. Sindsdien belandde de opvoeder uit de jeugdzorg voor de klas, veranderde hij van flexi-job, nam hij afscheid van zijn axolotl en verhuisde hij. “Maar ik woon nog steeds in Schoonbroek, niet in Retie. Dat is hier

Lees meer »