Eerste maatjes aangekomen in Oostende: “Ik vind ze zelfs iets beter dan vorig jaar”

De eerste Hollandse Nieuwe – in de volksmond maatjes – zijn woensdag aangekomen in Oostende. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD), meter Wendy Van Wanten en peter Luc Caals waren er als de kippen bij om ze te proeven. “Ze zijn toch een beetje beter in vergelijking met vorig jaar”, zegt Wendy Van Wanten.

Het is een traditie die al 48 jaar meegaat. Wijlen Gerard Dangreau lanceerde het initiatief in de badstad en ondertussen zet kleinzoon Glenn Dangreau die traditie trouw verder. Het eerste vaatje maatjes luidt traditioneel de start van het maatjesseizoen in, maar ook de start van de zomer. Met het vissersschip de ‘O.29 Broodwinner’ werd het eerste vaatje woensdag aan land gebracht.

Belangrijk moment

Ter hoogte van het Vissersplein werd het vaatje geopend en mochten Wendy Van Wanten, Luc Caals, de burgemeester en heel wat anderen de eerste maatjes van het haringseizoen proeven. “De aankomst van de maatjes in Oostende is een belangrijk moment”, zegt de burgemeester. “Het betekent dat de zomer in aantocht is en als we de weermannen mogen geloven, barst die zomer vanaf komend weekend echt los na al die regenachtige dagen.”

De organisatie is in handen van het Maatjescomité onder leiding van Glenn Dangreau. “Vorig jaar hebben we met oude maatjes moeten werken omdat ze te laat waren”, zegt Dangreau. “Dit jaar mogen we weer spreken van een kwaliteitsvol haringseizoen. Oostende heeft een maritiem verleden en we doen het ook om de visserij wat te promoten. Naast de maatjes komt er altijd een volksfeest aan te pas. Hoe een maatje op zijn best is? Alles hangt af van het vetpercentage. Normaal moet een maatje 22 à 23 procent vetgehalte zijn in een maatje. En we zouden nu rond de 22 zitten. Dat betekent dat het een uitstekend seizoen is en dat de maatjes eigenlijk op hun best zijn. We blijven ook de eerste in Vlaanderen die de maatjes aan land brengen.”

Een eer

“Ze zijn ontzettend lekker, echt waar”, zegt peter Luc Caals, kort nadat hij een maatje verorberde. “Ze zijn zelfs iets beter dan vorig jaar, maar dat is mijn persoonlijke mening. Het is altijd leuk om die eerste maatjes te proeven. Ik kan daar echt van genieten.”

Ook Wendy Van Wanten mocht proeven. “Ik heb weer het lekker gevoel in mijn mond gehad”, zegt ze. “Ik ben zeer blij dat ik elk jaar de kans krijg om dat als eerste te mogen proeven als meter. Hoe zo’n maatje proeft? Je moet weten dat die vol vitaminen zit en dat houdt je jong. Met een lekker glaasje erbij… Als je dit niet eet, weet je niet wat je mist.

Oostende is en blijft toch nog steeds een beetje de thuishaven van Wendy. “Ik ben hier geboren. Die eerste maatjes die in Oostende aankomen, blijft toch heel speciaal. Mijn grootvader was ook een visser. Vis was toch altijd zeer aanwezig bij ons. Dan krijg je de eer om meter te mogen zijn, mijn twaalfde jaar trouwens al. Het voelt altijd wel een beetje nostalgisch. Als we met die vissersboot in zee gaan, dan gaat dat altijd gepaard met veel plezier maken”, aldus Wendy.

Nog tot en met zondag is er een heus volksfeest naar aanleiding van de eerste maatjes in Oostende. Op het Vissersplein zijn er tal van optredens en je kan er terecht voor een drankje en uiteraard verse maatjes.

The post Eerste maatjes aangekomen in Oostende: “Ik vind ze zelfs iets beter dan vorig jaar” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Adele had geen zin in extra concerten na München en wees aanbiedingen af: “Ze kon miljoenen verdienen”

“Ik zal ongelooflijk lang niet te zien zijn.” Adele (36) heeft na haar laatste concert in München tijdelijk afscheid genomen van haar fans. De Britse nachtegaal heeft naar eigen zeggen nood aan een lange pauze. Al had ze net zo goed opnieuw op tournee kunnen gaan. Volgens bronnen kreeg de superster verschillende lucratieve aanbiedingen, maar daar had ze blijkbaar geen

Lees meer »

Team8630 stelt kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen voor: “Een team vol energie om Veurne meer te geven dan dat het nu krijgt”

Exact een jaar voor de datum van de gemeenteraadsverkiezingen 2024 was er even politieke opschudding in Veurne. CD&V, coalitiepartner van Veurne Plus en oppositiepartij N-VA maakten bekend dat ze samen als team8630 op 13 oktober de Veurnse burgers wilden overtuigen om voor hen te kiezen.
The post Team8630 stelt kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen voor: “Een team vol energie om Veurne meer

Lees meer »

VRT-CEO Frederik Delaplace woensdag om tekst en uitleg gevraagd in Vlaams Parlement over herschikking directie

Het Vlaams Parlement roept woensdag om 14 uur een ad hoc commissie samen om de toestand bij de VRT te bespreken. Daarbij zal CEO Frederik Delaplace uitgenodigd worden om tekst en uitleg te geven bij de herschikking van de VRT-top. Naast Delaplace worden ook ontslagnemend minister Benjamin Dalle (CD&V), VRT-voorzitter Frieda Brepoels en bemiddelaar Rob van Eijbergen, uitgenodigd. Dat heeft

Lees meer »

EXCLUSIEF. 9 insiders zijn keihard voor VRT-topman Delaplace: “Hij is niét geschikt voor deze job”

In augustus 2020 werd hij nog binnengehaald als ‘veelbelovende bruggenbouwer’, vier jaar later zien vele VRT-medewerkers CEO Frederik Delaplace (54) als een ‘genadeloze brokkenpiloot’. Wij spraken met negen insiders, onder wie ook mensen uit de top van het bedrijf. Ze geven hun ongezouten mening over hun grote baas en de ontslagen die voor hem weleens de misstap te veel zouden

Lees meer »

Oog in oog met haar monster op proces: vrouw (72) “gedrogeerd door haar man zodat 50 onbekenden haar konden verkrachten terwijl ze bewusteloos was”

In het Zuid-Franse Avignon gaat vandaag het proces van start tegen een man (71) die bijna tien jaar lang zijn vrouw, Gisele P., heeft laten verkrachten door onbekenden. Hij drogeerde haar en nodigde onbekenden uit haar in hun huis te verkrachten. Er zijn vijftig andere verdachten. Gisele P. wou geen gebruik maken van haar recht op anonimiteit.

Lees meer »

Van “Ik wil je pappie zijn” tot “Zwijg, vrouw”: dit zijn de strafste momenten uit het Nederlandse ‘B&B zoekt lief’

Een van de favoriete programma’s van Gert Verhulst (56) is ‘B&B vol liefde’, de originele Nederlandse versie van ‘B&B zoekt lief’. Hij vindt de Vlaamse reeks op VTM maar een “flauw en slecht aftreksel”. Dat valt te begrijpen als je weet wat er allemaal in de Nederlandse versie gebeurt. Dacht je dat de uitspraken van Jelmont al opvallend waren? Denk

Lees meer »

“Geen enkele afspraak of regel werd nageleefd”: ook vakbonden bij productiehuis achter ‘Thuis’ klagen wanbeleid bij VRT aan

Na het ontslag op staande voet van twee toplui rommelt het binnen de VRT. En er is nog meer ontevredenheid over de openbare omroep. Uit een nieuwe brief, die ons via onze tiplijn 4040 is toegestuurd, blijkt dat ook de vakbonden bij Eyeworks, het productiehuis dat de serie ‘Thuis’ heeft overgenomen, niet te spreken zijn over het beleid van de

Lees meer »

Vader onder invloed (32) riskeert één jaar cel nadat hij moeder rammeling geeft voor ogen van zoontje

Een 32-jarige man uit Diksmuide riskeert een celstraf van één jaar, eventueel met uitstel onder voorwaarden, nadat hij zijn intussen ex-vriendin een stevige rammeling gaf op straat. Dat gebeurde voor de ogen van hun zoontje, die op de achterbank van de wagen zat. Een getuige belde de politie waarna K.F. ingerekend werd.
The post Vader onder invloed (32) riskeert

Lees meer »