180 zonnepanelen moeten Nieuwpoortse Vismijn verduurzamen

Op het dak van de stedelijke Vismijn in Nieuwpoort worden 180 zonnepanelen geplaatst. De installatie kadert in het streven van de Stad om zijn patrimonium te verduurzamen door om te schakelen naar herbruikbare energie.

Stad Nieuwpoort voorziet maar liefst 180 zonnepanelen bovenop de inkomhal en de oostelijke vleugel van de stedelijke Vismijn, waar de zon voor het hoogst mogelijke rendement zorgt. Met de installatie kan het grote gebouw op de Kaai voortaan gedeeltelijk overschakelen op lokaal opgewekte energie. Op dagen met veel zonneschijn kan de koeling van de Vismijn dus grotendeels duurzaam gebeuren. Dit zorgt voor een CO2-reductie van maar liefst 16,2 ton per jaar, goed voor een jaarlijkse besparing van 22.000 euro.

De keuze voor zonnepanelen op het dak van de Vismijn sluit aan bij de groene mindset van Nieuwpoort, verklaart burgemeester Geert Vanden Broucke: “Nieuwpoort is niet blind voor de gevolgen van de klimaatverandering. De Stad ondertekende daarom in 2021 het Lokaal Energie- en Klimaatpact. Dit legt ons onder andere de ambitie op om tegen 2030 de CO2-uitstoot van de eigen stadsgebouwen met maar liefst 40% te verminderen ten opzichte van 2015. Bij elke investering in ons stedelijk patrimonium analyseren we dan ook hoe we het verder kunnen verduurzamen. Door zonnepanelen op de Vismijn te leggen, maken we ook van dit gebouw een toonbeeld van hernieuwbare energieproductie en -verbruik.”

Het aanbrengen van zonnepanelen op de Vismijn kost de Stad 67.626,31 euro (incl. btw), met een terugverdientijd van vijf jaar voor de totale projectkost. De installatie zal na 20 jaar werking vermoedelijk 500.000 euro opgebracht hebben.

De Vismijn is niet het eerste Nieuwpoortse stadsgebouw dat zonnepanelen krijgt. Zo werden in november 2019 594 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van het stedelijk zwembad en de aanpalende sporthal. In december 2020 werden 302 zonnepanelen aangebracht op het dak van woonzorgcentrum De Zathe.

The post 180 zonnepanelen moeten Nieuwpoortse Vismijn verduurzamen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Club Brugge-supporter Janis De Zitter (23) ten grave gedragen: “Voor altijd ‘Onze Topper’”

Deze namiddag had het afscheid plaats van overleden Club Bruggesupporter Janis De Zitter. Honderden supporters van Club Brugge zorgden voor een blauw-zwarte erehaag. Janis kreeg een hartverwarmend en respectvol eerbetoon, gedragen door een warm applaus.
The post Club Brugge-supporter Janis De Zitter (23) ten grave gedragen: “Voor altijd ‘Onze Topper’” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Westhoek pioniert met 5G-technologie voor hulpdiensten: “Essentiële stap in de verdere digitale ontwikkeling van de regio”

Op 4 oktober, bijna exact een jaar na de zware overstromingen in de Westhoek, namen de lokale hulpdiensten de eerste gloednieuwe 5G-antennes van het Flanders Smart Fields-project in gebruik. Dankzij de 5G-antennes kunnen brandweer, politie en ziekenhuizen voortaan rekenen op een stabiele en beveiligde breedbandverbinding en zijn ze beter uitgerust om snel te reageren bij interventies. Deze technologische vooruitgang speelt

Lees meer »

Dertien 80-jarigen heffen het glas op hun verjaardag

Op zondag 29 september kwamen de 80-jarigen van Leffinge samen in restaurant De Goblin voor hun zevende bijeenkomst. Dertien 80-jarigen en hun partners genoten van een heerlijke maaltijd en konden bijpraten in een warme sfeer. “Het was opnieuw een geslaagde dag”, vertelt Katrien Goemaere, samen met organisatoren Christiane Sys, Roza Symoen en Erna Lamoot. Op
The post Dertien 80-jarigen

Lees meer »

Kaleb Hundura (Bissegem B) tegenover ex-ploeg Menen: “Zal ongetwijfeld een blij weerzien zijn”

De Bissegemse B-ploeg scheert dit seizoen geen hoge toppen. De blauw-witten van T1 Gregory Bauwens moeten het voorlopig met één schamel punt stellen. Zondag maakt Bissegem B de korte verplaatsing naar Menen, de ex-ploeg van Kaleb Hundura. “Ik heb mijn overstap naar Bissegem nog niet beklaagd.”
The post Kaleb Hundura (Bissegem B) tegenover ex-ploeg Menen: “Zal ongetwijfeld een blij

Lees meer »

Derde groot dartstornooi van ‘t Pompierke zal pas in 2026 plaatsvinden: “Europahal is helaas niet beschikbaar”

Er zal in februari 2025 geen groot dartstornooi plaatsvinden in de Europahal in Tielt. De voorbije twee jaar zorgde de dartsclub van café ‘t Pompierke er voor een groots opgezet open dartstornooi, met liefst 500 deelnemers bij de recentste editie. Wel komt er een kleinschaliger alternatief in Club 77 in Schuiferskapelle.
The post Derde groot dartstornooi van ‘t Pompierke

Lees meer »

‘De Kampioenen’-actrice An Swarten­broekx koestert droom waar ze VRT of VTM voor nodig heeft: “Heb een nieuw voorstel”

‘F.C. De Kampioenen’-actrice An Swartenbroekx (55) is voor heel even terug in België. Tegenwoordig is ze dolgelukkig op haar berg in Spanje, maar om haar nieuwste kinderboek ‘Duupje 4′ voor te stellen, ruilde ze met plezier de Spaanse zon in voor onze Belgische regenwolken. In een gezellige boekenwinkel in Mechelen was het alvast over de koppen lopen om een gesigneerd

Lees meer »

Dodental door orkaan Helene loopt op naar 162

In het zuidoosten van de Verenigde Staten kampen inwoners nog steeds met de gevolgen van de dodelijke tropische storm Helene. Uit de jongste balans van tv-zenders CNN en NBC blijkt dat het noodweer zeker aan 162 inwoners het leven heeft gekost. De storm, die als orkaan van de op een na hoogste categorie donderdagavond aan land ging in de staat

Lees meer »

‘Verbinden op school’ is initiatief van Beweging.net: 36 actiepunten tegen pesten

Pesten is van alle tijden, weet ook de Wevelgemse afdeling van Beweging.net. Uit gesprekken met ondersteuners leerden de leden dat ‘verbinding’ het centrale punt is. Ze werkten daarop 36 actiepunten uit waar in een schoolse context rond verbinding gewerkt kan worden.
The post ‘Verbinden op school’ is initiatief van Beweging.net: 36 actiepunten tegen pesten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Provincie zet officieel de schouders onder realisatie Tielts stadsrandbos

De grondverwervingen zijn inmiddels wat opgeschoten en de eerste boompjes werden in april 2024 alvast aangeplant. Nu zet de stad een nieuwe stap richting de realisatie van het langverwachte Tieltse stadsrandbos. Dinsdag zette de Provincie West-Vlaanderen officieel mee de schouders onder het project.
The post Provincie zet officieel de schouders onder realisatie Tielts stadsrandbos appeared first on KW.be.

Lees meer »