Luchthaven van Oostende krijgt op een na grootste zonnepanelenpark van ons land: “Goed voor elektriciteit voor de luchthaven en 10.000 gezinnen”

Met 60.000 zonnepanelen op een oppervlakte van wel 60 voetbalvelden, heeft de luchthaven van Oostende binnenkort het grootste zonnepanelenpark van West-Vlaanderen en het tweede grootste in ons land. Met een jaarlijkse productie van 37.000MWh per jaar kan de luchthaven volledig draaien op duurzame energie en daarnaast kunnen nog eens 10.000 gezinnen aangesloten worden.

Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) gaf maandag het startschot voor de bouw van een zonnepanelenpark op terrein van de Oostendse luchthaven. Energiebedrijf EnergyVision plaatst naast de landingsbaan de komende maanden 60.000 zonnepanelen. Die moeten tegen het voorjaar van 2026 allemaal geplaatst zijn. “Jaarlijks zal er vanop onze luchthaven 37.000 MWh aan duurzame elektriciteit geproduceerd worden”, zegt CEO van Luchthaven Oostende-Brugge Eric Dumas. “Dankzij dit project kan de luchthaven voor de volle honderd procent werken op groene stroom en dat is een belangrijke stap voor ons om tegen 2030 dertig procent minder CO2 uit te stoten en tegen 2050 net zero te bereiken.”

Zonne-instraling

De locatie op het luchthaventerrein werd bewust gekozen. Het merendeel van de grond is onbruikbaar voor andere zaken en aan de kust kan je profiteren van de beste zonne-instraling van het land. “Zolang Ventilus er niet komt, zijn er beperkte aansluitmogelijkheden op het elektriciteitsnet”, zegt Maarten Michielsen, CEO van EnergyVision. “Via grote batterijen passen we daar echter een mouw aan. We zorgen er dankzij een grootschalige batterijcapaciteit voor dat we meer zonnepanelen kunnen leggen dan het huidige aansluitvermogen momenteel zou aankunnen.”

Ook Oostendenaars kunnen er een centje aan verdienen door mee te investeren in het project. Het startbedrag ligt op 250 euro en dat gaat tot 5000 euro. Investeren kan onder de vorm van een lening over acht jaar met een bruto intrestvoet van vijf procent voor roerende voorheffing.

The post Luchthaven van Oostende krijgt op een na grootste zonnepanelenpark van ons land: “Goed voor elektriciteit voor de luchthaven en 10.000 gezinnen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

‘The Notebook’-actrice Gena Rowlands heeft nu ook in het echte leven ziekte van Alzheimer

Actrice Gena Rowlands heeft de ziekte van Alzheimer. Dat heeft haar zoon Nick Cassavetes gemeld in een interview met ‘Entertainment Weekly’. De 93-jarige actrice speelde onder meer in het romantische drama ‘The Notebook’, waarin een oude man zijn dementerende vrouw (gespeeld door Rowlands) vertelt hoe zij elkaar in het verleden hebben ontmoet en verliefd werden. De film uit 2004 werd

Lees meer »

Maar liefst vijf oude bekenden in seizoensfinale ‘Familie’: “Als ik één ding besef, is dat ik hier nooit had mogen stoppen”

In de finaleweek van ‘Familie’ vervullen maar liefst vijf (!) oude bekenden ‘de grootste droom van de bomma’. Onder andere (zatte) Rita, Bart en Guido maken hun rentree in de soap voor een reünie van de familie Van de Bossche. Onze reporter volgde de emotionele draaidagen vanop de eerste rij. “We kwamen maar niet overeen over de verhaallijn”, aldus Jacky

Lees meer »

Rob Merchie (35) kijkt uit naar zijn derde Tour als verzorger van Remco Evenepoel: “Hij is eigenlijk ook maar een gewone mens”

Rob Merchie (36) uit Otegem begint dit weekend aan zijn derde Ronde van Frankrijk als verzorger bij Soudal-Quick-Step, de ploeg van Remco Evenepoel. “Als personeel zo’n evenement van dichtbij mogen meemaken, dat is heel speciaal”, vertelt de ex-jeugdwielrenner van KSV Deerlijk.
The post Rob Merchie (35) kijkt uit naar zijn derde Tour als verzorger van Remco Evenepoel: “Hij is

Lees meer »

Maand rijverbod voor garagist (41) uit Harelbeke na testrit aan 199 km/u: “Reed er niet voor mijn plezier”

“Als garagist moet je toch weten dat je op de openbare weg geen testrit aan dergelijke snelheden moet doen.” De Kortrijkse politierechter was streng voor een 41-jarige garagist uit Harelbeke die op de E17 aan 199 kilometer per uur kon betrapt worden. De uitleg van de man leverde geen voordeel op…
The post Maand rijverbod voor garagist (41) uit

Lees meer »

Politicoloog Carl Devos: “Deze formatie is uiterst ongewoon: precies wat nodig is”

“De euforie over de formaties ruimt plaats voor realisme. Er zijn – momenteel – geen andere coalities mogelijk, dat wil niet zeggen dat ze daarom onmogelijk zijn”, schrijft politicoloog Carl Devos (UGent). Door de uiteenliggende standpunten van de betrokken partijen, blijkt de federale formatie allesbehalve een sinecure te zijn. Want hoe ongewoon is deze formatie nu juist? En wie is

Lees meer »

Brand in Luikse woontoren eist tweede dodelijk slachtoffer

De brand in een woontoren in Luik van maandag heeft een tweede mensenleven geëist. Dat meldt de Luikse politie. Er liggen nog drie slachtoffers in het ziekenhuis, van wie twee op de afdeling intensieve zorg. “Het gebouw blijft volledig ontoegankelijk voor de bewoners en is onbewoonbaar verklaard”, melden de ordediensten.

Lees meer »