Luchthaven Oostende-Brugge krijgt grootste zonnepark van West-Vlaanderen: “60.000 zonnepanelen zorgen voor 100 procent groene stroom”

Op de luchthaven van Oostende-Brugge is maandag het startschot gegeven voor de bouw van het grootste zonnepark van West-Vlaanderen, met 60.000 zonnepanelen. “Dankzij dit project kan de luchthaven werken op honderd procent groene stroom”, stelt energieleverancier EnergyVision.

EnergyVision wil de komende twee jaar zijn productie ferm opdrijven. Dat doet het onder andere met de bouw van een enorm zonnepark op de luchthaven Oostende-Brugge. Op een oppervlakte van ongeveer zestig voetbalvelden naast de landingsbaan komen 60.000 zonnepanelen. Die zullen vanaf het voorjaar van 2026 goed zijn voor een jaarlijkse productie van 37.000 MWh, goed voor een besparing van zowat 10.100 ton CO2 per jaar.

Honderd procent groene stroom

Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) gaf maandagochtend symbolisch het startschot voor de bouw van het zonnepanelenpark. “De opgewekte energie zal in eerste instantie gebruikt worden voor de elektriciteitsvoorziening van de luchthavensite”, zei luchthaventopman Eric Dumas. “Zo kan de luchthaven werken op honderd procent groene stroom. Dat is een belangrijke stap in onze doelstelling om tegen 2030 dertig procent minder CO2 uit te stoten en tegen 2050 net zero te bereiken. De overige elektriciteit gaat naar liefst 10.000 gezinnen in onze directe omgeving.”

Volgens EnergyVision is de locatie ideaal. Het merendeel van de grond langs de landingsbaan is onbruikbaar voor andere zaken en aan de kust kan je profiteren van de beste zonne-instraling. Oostendenaars kunnen ook mee investeren via burgerparticipatie. Via www.stroomvantzeetje.be kunnen gezinnen zich daarvoor opgeven. “Met een minimuminleg van 250 euro zorgen we ervoor dat een zo breed mogelijk publiek op een alternatieve en bewuste manier een stukje spaarcenten kan laten renderen”, aldus EnergyVision-ceo Maarten Michielssens.

The post Luchthaven Oostende-Brugge krijgt grootste zonnepark van West-Vlaanderen: “60.000 zonnepanelen zorgen voor 100 procent groene stroom” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Armoedevereniging Wieder verhuist na achttien jaar naar de Oostmeers in Brugge

Na 18 jaar van warmte, verbinding en gezamenlijke strijd tegen armoede, verlaat vzw Wieder noodgedwongen haar vertrouwde locatie aan Rozendal 3 in Brugge. “Het nieuwe onderkomen, gelegen aan Oostmeers 105, markeert niet alleen een fysieke verhuizing, maar ook het begin van een nieuw hoofdstuk in onze missie om structurele armoede aan te pakken”, zegt coördinator Pascale Cockhuyt.
The post

Lees meer »

Goed geoliede Oostendse toerismemachine klaar voor drukke zomer

Met de start van de zomervakantie vervelt Oostende weer tot één groot openluchtevenement. Dat vergt heel wat afspraken en organisatie, maar Toerisme Oostende en de stadsdiensten staan klaar om twee maanden lang vele duizenden bezoekers te ontvangen, hopelijk onder een stralende zon.
The post Goed geoliede Oostendse toerismemachine klaar voor drukke zomer appeared first on KW.be.

Lees meer »

B&B Stee 23 uit Oostkamp is maandag te zien in ‘Met Vier in Bed’

Maandag 8 juli is B&B Stee 23 te zien in het VTM-programma Met Vier in Bed. In de groene en rustgevende omgeving van het Kampveld ligt B&B Stee 23 in de Papenvijversstraat 23, uitgebaat door Inge Jacobus (51) en Bruno Declerck (53). Zes jaar geleden is de B&B open gegaan na een grondige renovatie van de verschillende gebouwen. Ze hebben

Lees meer »

Op de speedboot, in het zomerdorp of schilderen met een drankje: Leie Waterdag pakt uit met boeiend programma

Aan de oevers van de Leie kan je op zondag 7 juli met een speedboot varen, genieten in het tijdelijke zomerdorp, deelnemen aan een sumo-hanengevecht of een eigen meesterwerk creëren tijdens Paint&Sip. Leie Waterdag wordt ter ere van het Emile Clausjaar overgoten met een kunstig sausje.
The post Op de speedboot, in het zomerdorp of schilderen met een drankje:

Lees meer »

Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan

Club Brugge heeft de komst van de 24-jarige Argentijn Zaid Romero bekendgemaakt. Romero, een linksvoetige centrale verdediger, ondertekende een contract tot 2028 bij blauw-zwart.
The post Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jill opent eind augustus Den Bokaal: “Gezonde, lokale, low waste maaltijden, in bokaal!”

Jill Malfait (32) neemt met Den Bokaal haar intrek in het gewezen pand van Courgette aan het Sint-Jansplein. “Ik volg dezelfde gezonde, biologische trend, maar niet langer uitsluitend plantaardig. Er komen ook bokalen met vlees in het aanbod.”
The post Jill opent eind augustus Den Bokaal: “Gezonde, lokale, low waste maaltijden, in bokaal!” appeared first on KW.be.

Lees meer »