Boeket gevonden in Ieper? Dan mag je het houden! Bruce (27) verstopt bloemen: “Ik wil iets teruggeven”

Wie een eenzaam boeket vindt in Ieper, mag het houden. Bruce Van Oplynes (27) verspreidde zondagnamiddag voor het eerst gratis bloemen in zijn stad op de internationale feestdag van de floristen.

“Neem mij gerust mee. Of geef mij aan iemand anders. Want bloemen geven is ook altijd fijn!” Deze boodschap prijkte afgelopen zondagnamiddag op verschillende boeketten verspreid over de Ieperse binnenstad. Bruce Van Oplynes (27) stelde ze samen. “Met pioenroosjes, zomeraster, margrietjes, leeuwenbekjes, dahlia’s, alstroemeria en alliums”, toont de florist. “Pioenroos hebben we maar heel kort in de aanbieding door de beperkte bloeiperiode van begin juni tot begin juli. Elk boeket heeft een waarde van dertig euro, maar ik leg ze gratis rond.”

Van Engeland tot Mexico

Het initiatief van Bruce kadert in de Dag van het Eenzame Boeket. “Een internationale feestdag voor floristen, van Engeland tot Mexico”, vertelt Koen Van Malderen, directeur van BE-FLORIST, de Belgische beroepsvereniging voor floristen.

“Deze feestdag zet niet alleen onze sector in de kijker, maar zorgt ook voor onverwachte gevoelens bij wie plots een boeketje vindt en misschien zelf spontaan doorgeeft, denk aan een grootouder in het rusthuis. De verhalen die we elk jaar binnenkrijgen zijn fantastisch.”

Actie breidt uit

“Het is een actie zonder de bedoeling om winst te maken”, stelt Van Malderen. “Mensen vinden het soms raar dat ze bloemen vinden en die zomaar mogen meenemen. De actie loopt vanzelf, vergt weinig energie en geeft veel voldoening. Dit jaar organiseren we de Dag van het Eenzame Boeket voor het eerst met VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. In Vlaanderen nemen 225 floristen deel, in Wallonië 190. De aantallen stijgen elk jaar met zo’n 10 procent.”

Eerste keer

“Het is de eerste keer dat ik deelneem aan deze feestdag”, aldus Bruce die z’n winkel Wildgroei uitbaat in de Ieperse Stationsstraat. “Daar zitten we nu één jaar. Met deze actie wil ik iets teruggeven aan mijn stadsgenoten.”

De jonge florist verstopte zijn boeketjes in de buurt van het station, de Lakenhallen, de kathedraal en de Menenpoort. “Allemaal openbare plaatsen zodat de boeketten zeker gevonden worden door mensen om zichzelf of een geliefde in de bloemetjes te zetten. Ik heb gewacht op de zon in de namiddag om regenschade te voorkomen.”

Duurzaam

Bruce draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. “Wij zijn gespecialiseerd in wildboeketten, die bestaan uit seizoensgebonden en verse bloemen. Boeketten worden bewust verpakt in ecologisch kraftpapier in plaats van plastic verpakkingen om onze ecologische voetafdruk te beperken. Daarnaast houden we onze keten zo kort mogelijk. In de zomer werken we bijvoorbeeld samen met een pluktuin in het naburige dorp Reningelst.”

Geen verplichtingen

Op sociale media plaatste Bruce in de loop van zondag enkele hints voor ‘bloemenjagers’. “Ik verwacht niet dat de vinders dit delen op hun sociale media, laat staan dat ze ons vermelden. Aan deze bloemen hangen geen verplichtingen vast.”

(TP)

The post Boeket gevonden in Ieper? Dan mag je het houden! Bruce (27) verstopt bloemen: “Ik wil iets teruggeven” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Krommenhaakpad is gloednieuwe wandelroute in Torhout

Torhout is een wandelroute rijker: het Krommenhaakpad. Het gloednieuwe traject van 7,7 kilometer werd uitgestippeld door Ivan Bauwens en zijn vrouw Lucrèse Warnez, die de lokale afdeling van Pasar leiden.
The post Krommenhaakpad is gloednieuwe wandelroute in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. VN: Al 1,9 miljoen mensen ontheemd in Gaza – Israëlische luchtaanvallen op Khan Younis en Rafah na evacuatiebevel

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten, zij moeten nu opnieuw op de vlucht. Dinsdag voerde het Israëlische leger meteen meerdere luchtaanvallen uit op beide plekken. Een ziekenhuisbron in Khan Younis meldt acht doden en

Lees meer »

Verkoper nieuw op lijst van knelpuntberoepen in Brussel

De lijst van knelpuntberoepen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt nog 102 beroepen, iets minder dan vorig jaar. Onder meer winkelverkopers, torenkraanbestuurders en gevelrenoveerders werden aan de lijst toegevoegd, zo meldt de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris maandag.

Lees meer »

Premie van 8.220 euro voor Tombeelmolen Avelgem

Tijdens de gemeenteraad van maandag 1 juli werd de premie voor de restauratiewerken van de Tombeelmolen goedgekeurd door de gemeenteraadsleden. VZW Vrienden van de Molen zijn volop bezig met de werken, waaronder het herstellen van de wieken van de molen.
The post Premie van 8.220 euro voor Tombeelmolen Avelgem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Volgens Amerikaans Hooggerechtshof geniet Donald Trump “absolute immuniteit” voor daden binnen zijn functie als president, maar niet voor private handelingen

Het Amerikaanse Hooggerechtshof geeft oud-president Trump deels gelijk in zijn vraag om immuniteit te krijgen voor zijn rol bij de bestorming van het Capitool. Hij zou volgens het Hof immuun zijn voor wat hij als president heeft gedaan, maar niet voor wat hij als privé-persoon heeft gedaan. De aanklagers moeten dus kunnen aantonen dat hij zijn daden buiten zijn functie

Lees meer »

Advocaat-generaal die sjoemelde met examenvragen gearresteerd

De magistraat die begin maart in opspraak kwam omdat hij de vragen van het magistratenexamen gelekt had aan minstens twee kandidaten, is woensdag gearresteerd in zijn woning in Gits bij Hooglede. Advocaat-generaal C.B. (58) werd na verhoor vrijgelaten onder voorwaarden.
The post Advocaat-generaal die sjoemelde met examenvragen gearresteerd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zeker 27 mensen doodgedrukt bij religieus festival in noorden van India

Bij een druk bijgewoonde religieuze bijeenkomst in de noordelijke Indiase staat Uttar Pradesh zijn volgens de hulpdiensten zeker 27 mensen verpletterd. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt, want “er komen nog steeds lichamen binnen” volgens de gezondheidsdienst bij het Franse persbureau ‘AFP’. De politie had het bij persbureau ‘Reuters’ zelfs over zo’n zestig doden.

Lees meer »