Plannen Toontjeshuis voorgesteld: “capaciteit voor 14 mensen met een beperking”

In Moerkerke zijn de goedgekeurde plannen voor het langverwachte Toontjeshuis Gedreven voorgesteld. Het komt in de Middelburgsesteenweg 11 A. Een Toontjeshuis is een duurzame, aangepaste thuis voor volwassenen met een beperking. “Een exacte timing kunnen we nog niet geven, maar de bouw gaat zeker van start in 2025”, zegt pleitbezorger Rik De Bree.

Briek Torresan is een jongen van dertien met een ontwikkelingsachterstand en beperkte mobiliteit. Rik De Bree engageert zich samen met onder meer zijn dochter Elke, de moeder van Briek, al jaren voor de komst van een Toontjeshuis in Moerkerke. “Met het Toontjeshuis willen we een duurzame thuis creëren voor volwassenen met een beperking, in alle facetten. Enerzijds door de aanpasbaarheid en anderzijds door het bouwen met duurzame technologieën. Zo zorgen we ervoor dat elk Toontjeshuis klaar is voor de toekomst en bouwen we over de generaties heen.”

In een Toontjeshuis heeft elke bewoner een private studio met al het nodige comfort. Voorts zijn er gedeelde ruimtes voor groepsactiviteiten en gezamenlijke ontspanning. In de architectuur is de omkeerbaarheid van de ruimtes voorzien, gezien met de leeftijd ook de noden van de bewoners evolueren.

De zoon van de CEO

Bouwonderneming Durabrik bouwt de woonsten. De zoon van CEO Joost Callens, Toon, kampt ook met een beperking. Joost Callens lanceerde het project en zocht partners bijeen om het verder te ontwikkelen. Bedoeling van de Toontjeshuizen is, naast het voorzien in geschikte bewoning en zorg, ook het ontlasten van de ouders van kinderen met een beperking, die er vaak al heel zware jaren van zorg op hebben zitten.

“Ieder Toontjeshuis wordt beheerd door een afzonderlijke vzw, die voor een groot stuk bestaat uit ouders van kinderen met een beperking die er hun intrek in nemen of zullen nemen”, verduidelijkt Rik De Bree. “Als hij meerderjarig is, gaat ook mijn kleinzoon Briek naar het Toontjeshuis in Moerkerke, waarvoor nu al vijf mensen ingeschreven zijn. De bouw gaat sowieso van start in 2025, maar een exacte timing voor de oplevering kunnen we nog niet geven. Er is capaciteit voor veertien mensen, maar wellicht zullen we niet op volle capaciteit starten, want in het begin zullen we daarvoor mogelijk niet de nodige financiering hebben.”

De bewoner gebruikt zijn vervangingsinkomen om de huur van een studio in het Toontjeshuis te betalen en het zorgbudget – waarop iedere persoon met een beperking recht heeft – gaat naar de aangepaste zorg. In Moerkerke zal de vzw Oranje de vaste zorgpartner zijn.

De zorgpartner zorgt niet alleen voor woonondersteuning maar ook voor dag- en vrijetijdsbesteding van de bewoners, zowel in huis als daarbuiten. Daarnaast wordt elk Toontjeshuis permanent bijgestaan door een host, die als gastheer en coördinator het huis ondersteunt en faciliteert. De host staat in voor de dagelijkse exploitatie van het huis, de organisatie en de coördinatie van de ondersteuning, de verankering met de buurt en de afstemming tussen de stakeholders.

Giften zijn nodig

“Voor de zorgondersteuning zijn heel wat middelen nodig. Het zorgbudget alleen is ontoereikend”, zegt Rik De Bree. Daarom moeten we vaak een beroep doen op allerlei giften. De serviceclubs doen vaak een stevige duit in het zakje. En ook de stad Damme doet mee.”

Kiwanis Damme engageert zich alvast om de banden met de andere serviceclubs in de regio te versterken. Onder het motto ‘Verenigde Krachten, Versterkende Banden’ nodigde Kiwanis alle serviceclubs in Damme, Maldegem en Knokke-Heist uit in het Kasteel van Moerkerke, waar afgesproken werd om het Toontjeshuis op een structurele manier jaarlijks te ondersteunen.

The post Plannen Toontjeshuis voorgesteld: “capaciteit voor 14 mensen met een beperking” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Prefinanciering Vlaamse subsidie voor tennisloods in Veurne

De bouwwerken voor de nieuwe indoortennishal met padel op het Will Tura-sportpark in Veurne schieten goed op, maar toch blijkt er ineens een onverwachte kink in de kabel te zijn. De toegekende Vlaamse subsidie voor sportinfrastructuur ten bedrage van 533.160 euro zal pas worden uitbetaald na de voorlopige oplevering van de sportinfrastructuur. Daardoor zit de bouwheer even met een liquiditeitsprobleem.<br

Lees meer »

Bosbranden in buurt van Athene onder controle

De hevige bosbranden die zondag waren uitgebroken in de buurt van de Griekse hoofdstad Athene “zijn onder controle”. Dat heeft Vassilis Vathrakoyannis, woordvoerder van de brandweer maandag meegedeeld. “Er zijn geen fronten meer actief. Het vuur is ingedamd door de brandweer.”

Lees meer »

Dode en gewonden door hevig onweer in Tsjechië

In Tsjechië zijn door hevig onweer dit weekend een dode en verschillende gewonden gevallen. Ook in buurland Polen vielen lichtgewonden nadat een hevige windvlaag twee springkastelen wegblies. Dat melden de lokale hulpdiensten zondag.

Lees meer »

Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland

Zoals zaterdag, heeft de Portugees Antonio Félix Da Costa (Tag Heuer Porsche) zondag de tweede ePrix in Portland gewonnen. Landgenoot Stoffel Vandoorne (DS Penske) wist de elfde plaats te bemachtigen op de veertiende van de zestien manches van het Formule E-kampioenschap.
The post Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vlaamse Roel (40) en zijn gezin zetten zich schrap voor orkaan Beryl op Jamaica: “We moeten matrassen voor ramen zetten en ons barricaderen in de badkamer”

De orkaan Beryl is op weg naar Jamaica, nadat hij in het zuidoosten van de Caraïben al dood en vernieling zaaide. Op het eiland worden de laatste ramen dichtgetimmerd en zet iedereen zich schrap. Ook Roel Stassen (40) en zijn gezin uit het Limburgse Vlijtingen (Riemst), die er met vakantie zijn. Zij barricaderen zich momenteel in hun hotelkamer.

Lees meer »

ISVAG vraagt wijziging aan voor omgevingsvergunning om afvalverbrandingsoven in Wilrijk open te houden

Afvalintercommunale ISVAG heeft een wijziging aangevraagd voor haar omgevingsvergunning. Het bedrijf kreeg eind 2022 een proefvergunning van 2 jaar maar moet daarvoor voldoen aan verschillende voorwaarden, die enkel haalbaar zijn bij een wijziging van de omgevingsvergunning. "We moeten de impact op de buurt zoveel mogelijk beperken", zegt Kristel Moulaert, algemeen directeur van ISVAG.

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Netanyahu belooft onderzoek naar vrijlating Palestijnse ziekenhuisdirecteur

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

Opendeurdag seksclub Club Amai trekt 3.000 nieuwsgierigen: “Misschien breng ik volgende week wel een eerste echt bezoekje”

Ruim 3.000 nieuwsgierigen hebben zondag een bezoek gebracht achter de schermen van Club Amai in Hoogstraten (Meer). Alle aanwezige mannen en vrouwen hielden netjes de kleren aan en stapten in een lange rij met het nodige gegiechel naar binnen. De seksclub hield voor een keer geen swingersdag, maar gooide de deuren open voor iedereen die er eens op klaarlichte dag

Lees meer »

Opnieuw procedures tegen nieuw stadion Club Brugge

Buurtbewoners zijn bij de Raad van State en de Raad voor Vergunningsbetwistingen opnieuw procedures gestart tegen het nieuwe stadion van Club Brugge. Dat meldt Focus-WTV. Het is niet duidelijk hoeveel vertraging deze nieuwe demarche kan veroorzaken.
The post Opnieuw procedures tegen nieuw stadion Club Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »