Ex-wereldkampioen frieten bakken Patrick (63) geeft fakkel door aan zoon: “genieten van mijn pensioen”

Patrick Salembier en zoon Giovanni zijn het gezicht achter frituur Wagon 33. Het frietkot verhuist binnenkort naar iets verderop in de Stationsstraat. “De naam verandert naar Wagon 86, verwijzend naar het nieuwe huisnummer”, aldus Patrick die in 1989 het wereldrecord frieten bakken brak.

Patrick Salembier (63) is al twee jaar met pensioen, maar helpt zijn zoon Giovanni (24) nog een handje in de frituur. “Hoe ik destijds in de frietbranche ben gerold? Dat was door mijn eerste vrouw. Zij had een koksdiploma en wou een frituur beginnen. Zelf werkte ik op de waterdienst van de Vlaamse Milieumaatschappij. Een job die ik 24 jaar voltijds gecombineerd heb met de frituur. Lange dagen? Absoluut, maar ik had daar geen last van.”

Iets wat we graag geloven, want Patrick brak in 1989 het wereldrecord frieten bakken. Liefst 11 uur, 11 minuten en 11 seconden hield hij het vol. “Ik kon eigenlijk nog langer doorgaan, maar we beslisten om er op zondagavond mee te stoppen, omdat het maandag weer werkdag was voor de mensen die ons hielpen. Ik was op dat moment totaal niet uitgeput. Al viel ik daarna wel al na één trappist boenk achterover en ook in de weken erna ben ik veel ziek geweest”, blikt Patrick terug op die memorabele dag.

Geen windeieren

Waarom hij dat record wou breken? “We waren het jaar daarvoor onze eerste frituur gestart in Waardamme. Ik heb toen deelgenomen omdat het mooie reclame was. Het heeft ons inderdaad geen windeieren gelegd, de mensen liepen storm op de frituur.”

Van frituur Stephanie in Waardamme ging het na enkele jaren naar Eernegem. “Dat frietkot doopten we… ’t Frietkotje. Simpel en ideaal voor een boerengat als Eernegem”, zegt Patrick met een knipoog. “Achteraf gezien hadden we die frituur moeten houden. Hij draaide het best van allemaal. We stopten met ’t Frietkotje om frituur Memlinc op te starten in Brugge. Dat hebben we een viertal jaar gedaan. We waren genoodzaakt om ermee te stoppen. Na de bankencrisis en de terreuraanslagen bleven de toeristen weg uit Brugge. We zijn toen, zo’n 11 jaar geleden, naar Jabbeke gekomen.”

Wagon 33 is sportief ingekleed. “Hier geen posters van bitterballen en frikandellen aan de muur. Ik ben een sportliefhebber en heb altijd zelf veel gesport. Van mijn 9 tot 15 jaar voetbalde ik bij Cercle Brugge en van mijn vijftiende tot mijn achtendertigste heb ik gekoerst. Of ik vandaag nog fiets? Mijn fiets staat proper en gewassen klaar, maar het komt er niet meer van. Ik heb drie kinderen en er is er altijd wel eentje die me nodig heeft. Maar van als het kan, dan ben ik weg naar Tunesië. Het is mijn tweede thuis geworden. Ik hou immens van de warmte en bovendien is het leven daar lekker goedkoop. Een baguette kost 10 eurocent, voor een cappuccino op een mooi terras betaal je 24 eurocent. Wij kunnen ons dat niet meer voorstellen.”

Patatten op het veld

“Of frituren de goudmijnen van de horeca zijn? Vandaag alleszins niet meer. Vroeger, toen we zelf de patatten recht van op het veld bij de boer konden halen, viel er een mooie frank mee te verdienen. Maar de tijden zijn veranderd. Zeker na corona. Er is ’s avonds laat geen kat meer op de baan. Je kan bij manier van spreken in je bloten over straat lopen, geen mens zal het gezien hebben. We leefden vroeger ook van de cafés, maar die tijd is voorbij. De Concordia was open tot in de vroege uren en ook na een cafébezoek aan Marie-Jeanne kwamen klanten hier nog een frietje steken. We sluiten nu om 23 uur, vroeger was dat om 3 à 4 uur ’s nachts. Het is ook allemaal zo duur geworden. Enkele jaren geleden kostte een grote pot mayonaise nog 2,5 euro, nu is dat 40 euro. Als mensen 5 euro uitgaven, hadden ze gegeten. Nu moeten ze al 15 euro uitgeven.”

Wat het geheim is van een goeie pak frieten, willen we nog weten. “Heel simpel: we verversen heel vaak ons vet. Dat zorgt ervoor dat de frietjes beter zijn van smaak. We krijgen vaak te horen: als we bij jullie frieten hebben gegeten, eten we tenminste niet heel de nacht nog frieten na in ons bed. De bintjes leveren de beste frietjes op, maar die zijn helaas aan het uitsterven. We zijn ook bekend voor ons vers stoofvlees. Ik bereid dat al jaren met hetzelfde recept.”

Verhuis

In oktober verhuist Wagon 33 van de Stationsstraat 33 naar nummer 86, net over de brug aan de autosnelweg. “We hebben het pand overgelaten aan de investeerder die ook de Albert Heijn aan het bouwen is. De naam van de frituur verandert dan naar Wagon 86. Ik zal Giovanni helpen bij de opstart. Daarna hoop ik om wat meer van mijn pensioen te kunnen genieten”, besluit de sympathieke friturist.

The post Ex-wereldkampioen frieten bakken Patrick (63) geeft fakkel door aan zoon: “genieten van mijn pensioen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hotel B&B Geste d’Alice heeft een nieuwe uitbater

Het bekende hotel B&B Geste d’Alice in de Distellaan in Westende heeft nieuwe uitbaters. Kochar en Anni Karapetyan maken er meteen een gezellig hotel van, met heel wat mogelijkheden.
The post Hotel B&B Geste d’Alice heeft een nieuwe uitbater appeared first on KW.be.

Lees meer »

Topfavoriet Tadej Pogacar liep tien dagen geleden corona op, maar…: “Tegenwoordig herstelt menselijk lichaam daar sneller van”

Niks of niemand die de almachtige Tadej Pogacar (25) wat kan maken? Think again. Want tien dagen geleden was daar plots… Covid. Gelukkig zonder zware impact. De topfavoriet is fysiek klaar voor de Tour. Maar maakt alsnog voorbehoud. “Voor een klassieker of kortere rittenkoers had ik mezelf in de vorm van mijn leven genoemd. Maar de Tour duurt drie weken.

Lees meer »

Recreatie- en captatieverbod op Mandel en Grote Bassin in Roeselare door lozing van spinazie en erwten: “Proberen vissterfte tegen te gaan”

In Roeselare is een groot deel van de Mandel en Grote Bassin vervuild. Dat komt omdat er spinazie en erwten zijn geloosd, waarschijnlijk door een groenteverwerkend bedrijf. Daardoor is het voorlopig verboden om met bootjes te varen of te vissen. Ook de boeren mogen voorlopig geen water meer oppompen. De stad en de bevoegde diensten doen er alles aan om

Lees meer »

Chinese e-truckfabrikant Windrose strijkt in België neer

De Chinese bouwer van elektrische vrachtwagens Windrose vestigt zijn Europese hoofdkantoor en eerste werkplaats in Zele. Dat geldt als het voorportaal voor de bouw van een assemblagefabriek voor e-trucks in de haven van Antwerpen, goed voor potentieel 3.000 jobs, zo schrijft ‘De Tijd’ vandaag.

Lees meer »

Radicaal-rechts is zoals verwacht de winnaar van de Franse parlementsverkiezingen

Het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen en Jordan Bardella is met 34 procent de winnaar van de parlementsverkiezingen in Frankrijk. Dat blijkt uit een betrouwbare schatting van France Télévisions, gebaseerd op gedeeltelijke uitslagen. De opkomst lag opvallend hoog: zo’n twee derde van de kiesgerechtigden heeft zijn stem uitgebracht. Of het RN erin slaagt zijn hoge score om

Lees meer »

Meer dan 100 dolfijnen aangespoeld op Amerikaanse oostkust

Aan de oostkust van de Verenigde Staten zijn ongeveer 125 witflankdolfijnen gestrand. De dieren kwamen vast te zitten aan een schiereiland in de Amerikaanse staat Massachusetts toen het eb werd. Reddingswerkers proberen de dieren nu terug naar de oceaan te begeleiden. Zeker 10 dolfijnen zijn al gestorven.

Lees meer »

Krommenhaak viert kermis met onder meer opening nieuw wandelpad

Komend weekend is er weer kermis op De Krommenhaak en de nabije wijken in Torhout. Het kermiscomité heeft een gevulde affiche klaar met zowel vertrouwde ingrediënten als enkele nieuwigheden.
The post Krommenhaak viert kermis met onder meer opening nieuw wandelpad appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nu nog zonnig, maar vanavond slaat het weer om: felle onweersbuien op komst, grote hagelstenen en mogelijk tornado’s verwacht in grensstreek

Op dit moment schijnt het zonnetje nog, maar vanavond en vannacht trekken felle onweersbuien over delen van België. Het KMI waarschuwt met code oranje in het zuiden van het land. Ook in Vlaanderen houden we het niet overal droog, maar vooral in onze buurlanden dreigt het weer helemaal om te slaan. “Belgische toeristen die op weg zijn naar hun vakantiebestemming,

Lees meer »

KIJK. Nederlandse urbexer vindt spookstad in droogste woestijn op aarde, waar de röntgentoestellen nog in het ziekenhuis staan

Urban Explorer Bob Thissen neemt ons mee naar enkele verlaten dorpen in de Atacama-woestijn in Chili. Dat is de droogste plek op aarde. In de 19e en 20e eeuw waren er veel dorpen in de woestijn, voornamelijk bevolkt door mensen die in nabijgelegen mijnen werkten. De meeste van die dorpen zijn spooksteden geworden. Al zijn sommige dorpen niet écht verlaten,

Lees meer »