Sportleerkracht Marijke met pensioen bij VBS Watermolen: “Ze is een levend monument”

‘Je gaat best niet op pensioen, want je bent onze kampioen’, ‘Juf Marijke aan de top, niemand kan ertegenop’ of ‘Juf Marijke, you are the best’. De slogans die de leerlingen op allerlei pancartes neergeschreven hadden, logen er niet om. Sportleerkracht Marijke Pattijn, die op de laatste dag van mei afscheid nam van VBS De Watermolen in Heule-Watermolen, was bijzonder geliefd bij alle leerlingen.

Marijke Pattijn is een geboren en getogen Heulse. Haar ouders woonden in de Albrecht Rodenbachlaan. Ook haar broer Stephan was leerkracht en is begin dit jaar in VBS Spes Nostra (vroeger de Broederschool) met pensioen gegaan na een loopbaan van meer dan 40 jaar. Zelf woont Marijke in De Knok in Gullegem, net over de gemeentegrens. Ze kwam trouwens vorige vrijdag helemaal op rolschaatsen van Gullegem naar de Watermolen. Je bent sportleerkracht of je bent het niet. Ze werd door een lange erehaag van leerlingen – in sportoutfit – verwelkomd.

Sportieve school

Marijke volgde zelf lager en middelbaar onderwijs aan Spes Nostra in Heule. Daarna trok ze naar Heverlee om de regentaatsopleiding sport en bio te volgen. Ze gaf eerst een vijftal jaar les in het middelbaar in Spes Nostra en deeltijds in het lager onderwijs in de vroegere Broederschool, om vanaf 1 januari 1989 sportleerkracht te worden in de lagere school, oorspronkelijk zowel in de Broederschool als in de Watermolen en uiteindelijk voltijds in de Sint-Godelieveschool (nu VBS De Watermolen). Ze gaf er turn- en zwemles aan alle leerjaren.

Marijke is vol lof over haar school: “Samenwerking onder de leerkrachten maakt het lesgeven hier aangenaam. Er is hier een goede drive en iedereen is erop gebrand om het beste van zichzelf te geven. Wat mijn domein betreft, beschikken we dankzij de opeenvolgende directies over de beste faciliteiten met moderne en degelijke toestellen. De turnzaal is trouwens sinds 2016 helemaal gerenoveerd. Het is echt een heel sportieve school. Behalve op woensdag hebben leerlingen elke schooldag na de lessen de mogelijkheid om zich sportief uit te leven met turnen, dansles, omnisport tot kleuterturnen.”

Yogalessen

Marijke is altijd een heel gemotiveerde en gedreven leerkracht geweest. Ze is onder meer ook begonnen met yogalessen. “Het was een uitdaging om daarmee in het lager onderwijs mee aan de slag te gaan. Het is uiteindelijk een heel ander concept dan de gewone turnles. Bij yoga is het belangrijk te kijken wat je lichaam aankan. Tot mijn verbazing zijn de meeste leerlingen fan van die bewegingen die ze met rustige muziek op de achtergrond kunnen uitvoeren en die hen tot rust brengt. Ik gaf ook volksdans. Ik had ook een zorgpakket voor leerlingen die het moeilijk hadden met schrijf- of met motorische vaardigheden.”

Marijke Pattijn initieerde ook de bekende scholentoernooien netbal, voetbal en trefbal, waarbij de scholen van Gullegem, Aalbeke en Heule met elkaar jaarlijks in competitie treden. “Jammer genoeg kregen die sinds de coronaperiode geen vervolg meer. Leerkrachten willen wel meewerken, maar er wordt nog iemand gezocht om de leiding op zich te nemen”, zegt Marijke. Zelf moest zij sinds een jaar wat gas terugnemen en werkte ze nog vier vijfde. Zo kreeg meester Louis Vandekerckhove de kans om zich al in te werken in het eerste leerjaar.”

Wel moet Marijke erkennen dat het niet altijd even eenvoudig is om leerlingen voldoende aan te moedigen. “Ik heb de indruk dat de lagereschoolleerlingen van vandaag toch wat sneller opgeven dan vroeger. Motoriek en de turnvaardigheid zijn er toch op achteruitgegaan en dat wordt helaas niet voldoende gecompenseerd met doorzettingsvermogen.”

Blijven sporten

Ondanks alles bleef Marijke tot de laatste dag enthousiast aan de slag om haar kinderen grenzen te leren verleggen en hen een gezonde competitiegeest bij te brengen. Ze is trouwens nog niet helemaal weg: ze werkt nog volop mee aan de komende sportdag deze maand. Overigens moest ze op haar laatste schooldag nog wat extra werken: ze moest een soort tienkamp afwerken die verschillende klassen hadden bedacht: van circustechnieken tot waterpolo. “Ze is een levend monument”, sprak directeur Jo Vermeulen vol lof over Marijke.

Marijke, getrouwd met Herman Coessens, heeft zelf drie kinderen en vier kleinkinderen. “Onze familieband is heel hecht en die zal ik zeker koesteren als ik op pensioen ben”, zegt ze. Ze zal ook een van de slogans opvolgen die de kinderen geschilderd hadden: ‘Juf Marijke op rust, blijven sporten is een must’. “Ja, ik hoop ook nog lang te kunnen blijven skiën, fietsen én in de tuin werken. Mijn man en ik trekken er graag met de camper op uit naar de bergen om te wandelen.”

The post Sportleerkracht Marijke met pensioen bij VBS Watermolen: “Ze is een levend monument” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens “horrornacht”: “Hij moest op zijn knieën zitten, waarna ze op hem urineerden”

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

Nu EK doorgaat zonder Duivels: dit zijn kwartfinales, met Nederland tegen Turkije en twee topaffiches

Het EK voetbal gaat door zonder de Rode Duivels. Niet België, maar Frankrijk stoot door naar de kwartfinales. Zij ontmoeten Portugal, dat strafschoppen nodig had om Slovenië uit te schakelen. Verder is het uitkijken naar Spanje-Duitsland. In de andere tabelhelft stoten na Zwitserland en Engeland nu ook Nederland en het verrassende Turkije door. Ontdek de (mogelijke) confrontaties!

Lees meer »

Tieners naar rechtbank die jongen urenlang mishandelden en vernederden tijdens “horrornacht”: “Hij moest op zijn knieën zitten, waarna ze op hem urineerden”

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. D. riskeert zes jaar cel.

Lees meer »

Meulebeeks feestcomité brengt 50-jarigen samen

Op zaterdag 28 september komen de 50-jarigen, met geboortejaar 1974, samen voor een feestelijke reünie. Iedereen die Meulebeke ademt, is welkom. Het organisatiecomité stond tien jaar geleden al in voor een legendarisch feest voor de 40-jarigen.
The post Meulebeeks feestcomité brengt 50-jarigen samen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Khattabi: “België heeft deadline voor indienen klimaatplan gemist door Vlaanderen”

België heeft zijn definitief klimaatplan niet tijdig kunnen indienen bij de Europese Commissie. Dat meldt ontslagnemend minister Zakia Khattabi (Ecolo) dinsdag. Ons land kon de deadline niet halen omdat Vlaanderen pas na de vorming van een nieuwe Vlaamse regering met zijn deelplan komt. Heel opzienbarend is het uitstel niet: slecht 4 van de 27 lidstaten waren op tijd met hun

Lees meer »

Spaans hooggerechtshof weigert amnestie voor Puigdemont

Het Spaanse hooggerechtshof heeft vandaag beslist om de omstreden amnestiemaatregel niet toe te passen voor de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont. Hij werd beschuldigd van verduistering van overheidsgeld. Het aanhoudingsbevel tegen hem blijft dus van kracht.

Lees meer »

Gaëlle Nierynck gaat voor Westerlo voetballen: “Een heel mooi project”

Gaëlle Nierynck neemt na drie jaar afscheid van KAA Gent en gaat komend seizoen voor Westerlo in de Super League voetballen. De hardwerkende middenveldster tekende er een contract voor twee jaar. “Het is een ploeg in bloei. Ze willen investeren in het vrouwenvoetbal en dat merk je aan alles.”
The post Gaëlle Nierynck gaat voor Westerlo voetballen: “Een heel

Lees meer »

Biden lijkt jongste maanden “vaker, duidelijker en zorgwekkender” mist in te gaan volgens mensen die tijd met hem doorbrachten

De Amerikaanse president Joe Biden (81) is niet meer de man die hij was toen hij 3,5 jaar geleden aan zijn ambtstermijn begon. Dat blijkt uit een hele reeks gesprekken die de Amerikaanse krant ‘The New York Times’ had met mensen die de jongste maanden tijd met hem doorbrachten weg van het oog van de camera’s. Volgens hen lijkt de

Lees meer »

SpaceX krijgt opdracht speciaal tuig te ontwikkelen dat ISS na pensioen veilig moet helpen vergaan

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX moet ervoor zorgen dat het internationaal ruimtestation ISS over een paar jaar veilig ten onder gaat, zo is donderdag bekendgemaakt. Als het zover is, moet het complex verbranden in de dampkring. Het bedrijf van miljardair Elon Musk heeft nu officieel de opdracht gekregen om daar een vaartuig voor te ontwikkelen en te bouwen.

Lees meer »