Spilbrochure seizoen 24-25 met 130 gevarieerde voorstellingen: “Cultuur zorgt voor een krop in de keel, vlinders in de buik”

Ze is er weer, de Spilbrochure voor het volgende seizoen van het Roeselaarse cultuurcentrum. Ruim 130 voorstellingen binnenshuis, maar ook vaak op locatie, dat heeft het team van Spildirecteur Hilde Cuyt voor ons geselecteerd. “Kunst geeft energie en het is dat vuur dat we willen verspreiden en aanwakkeren. In dit boekje kan iedereen iets vinden naar zijn of haar smaak.”

De grootste slokop in de Spilprogrammatie blijft theater met 23 voorstellingen. Programmator Annelies Vancraeynest: “We hebben volgend seizoen heel wat oude bekende op bezoek zoals Het Eenzame Westen maar even goed verrassend nieuwe producties waar ik er graag eentje uitpik: Nastaran Razawi Khorasani, probeer deze naam te onthouden. Het is een bloedmooie voorstelling die op indrukwekkende wijze toont hoe het voelt om in een dictatuur te leven. Maar er staan ook enkele reuzenproducties gepland zoals Needcompany dat dit keer de komedies van Shakespeare brengt.”

Op concertgebied boekte Pieter Vandamme 21 optredens met kleppers als Noordkaap, Gabriel Rios, Stef Bos, Wim Opbrouck, Het Zesde Metaal of Kommil Foo. “Zelf kom ik zeker kijken en luisteren naar de fantastische fadozangeres Lina en naar Cinder Well die als Amerikaanse singersongwriter de Ierse folkmuziek omarmt. Vergeet zeker ook niet Daniel Herskedal en Mari Kalkun te noteren in de agenda. Nooit eerder zag je een tuba als solo-instrument op ons podium.”

Zondagnamiddag

Muziek is natuurlijk ook klassiek en daarvoor kan je dertien keer een ticket kopen, zegt Hilde Cuyt. “Je kan bij ons terecht voor avondvullende concerten en voor aperitiefconcerten maar we hebben ook enkele zondagnamiddagvoorstellingen. Dé kleppers van ons land komen weer op bezoek zoals Prima La Musica, Brussels Philharmonic en het Symfonieorkest Vlaanderen maar probeer ook eens nieuwigheden als de Siamese Compagnie of het Four Aces Guitar Quartet dat in de Sint-Jozefskerk onder andere muziek van Adriaan Willaert speelt. Graindelavoix brengt in een nooit eerder gebruikte setting van de Rumbeekse St.-Petrus en Pauluskerk eveneens muziek van deze polyfonist.”

Het is geen overdrijving te stellen dat met moderne dans De Spil in heel ons land naam heeft gemaakt. “We hebben weer geboren Roeselarenaars Alexander Vantournhout en Sarah Bostoen te gast. Enkele voorstellingen vind je zowel onder de noemer muziek als onder dans omdat de twee worden gecombineerd, aldus Bieke Demeester.”

Comedy Café

Gwendoline Sabbe selecteerde 21 comedyvoorstellingen: “William Boeva, Els De Schepper, Jens Dendoncker, Kamal Kharmach, Henk Rijckaert of Wouter Deprez zijn zeker bekend maar kom ook eens naar het Han Solo’s Comedy Café. Vier keer toveren we zaal Komedie om tot een gezellig comedycafé waarvan we het programma vooraf niet verklappen. Misschien komt een grote naam er een try-out doen maar je maakt zeker kennis met opkomend talent.”

“Intiemer zijn onze reeks vertelvoorstellingen waaruit ik graag die van Lia Van Bekhoven pik. Zij woont en is correspondente voor Vlaamse en Nederlandse media in Londen en verzamelde in de voorbije veertig jaar heel wat opmerkelijke verhalen over de gewone Brit en over de royals”, aldus nog Gwendoline.

Nog niet genoeg? Dan kan je ook naar elf circusvoorstellingen of zestien keer met de kids naar een familievoorstelling. Vergeet ook niet de festivals zoals De Groote Stooringe, La Folia, Hagelslag en Atalanta en de vele buitenhuisactiviteiten zoals De Tuin der Lusten.

De Ticketverkoop start op 11 juni en ook dit jaar doe je profijt door een bundel voorstellingen te kopen. De Spil heeft bezoekers van ver buiten de stadsgrenzen. Voor hen heeft het cultuurcentrum een arrangement met overnachting in Roeselare in samenwerking met R&Breakfast en met het Parkhotel. En koop je een plusticket van 8 euro dan schenk je een kaartje voor een voorstelling aan een organisatie die zich inzet voor personen in een kwetsbare situatie. De Spil past het verschil van het ticket bij zodat iemand met minder financiële mogelijkheden een voorstelling kan meepikken.

Programma en tickets op www.despil.be vanaf 11 juni om 18 uur.

The post Spilbrochure seizoen 24-25 met 130 gevarieerde voorstellingen: “Cultuur zorgt voor een krop in de keel, vlinders in de buik” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Mieke en Wesley zijn nieuwe uitbaters van bekende feestzaal Levet Scone: “We geloven erg in deze plek”

Mieke Therry en Wesley Vandewynckele zijn de nieuwe eigenaars van Levet Scone. Zij baten sinds 1 september de feestzaal aan de Iepersestraat in Moorslede uit. “Het zou erg jammer zijn mocht er geen leven meer zijn op deze erg bekende plek bij vele Moorsledenaars.”
The post Mieke en Wesley zijn nieuwe uitbaters van bekende feestzaal Levet Scone: “We geloven

Lees meer »

Betonnen vlakte maakt plaats voor spannende groene speelplaats in SBS De Brug in Roeselare

Stedelijke Basisschool De Brug zette maandag niet alleen het nieuwe schooljaar in maar opende meteen de nieuwe gebouwen en vooral de groene speelplaats aan de kant van de Steenstraat. De 2.400 vierkante meter oude betonnen speelplaats werd hiervoor onthard.
The post Betonnen vlakte maakt plaats voor spannende groene speelplaats in SBS De Brug in Roeselare appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gisele werd jarenlang gedrogeerd door haar echtgenoot en verkracht door 70 mannen: “Ze wil alle daders in de ogen kijken”

“Ik dacht dat zijn vrouw het wist, dat het een kinky rollenspel was”, aldus één van de 51 mannen die vanaf deze week tijdens een monsterproces in Frankrijk terechtstaat. De feiten zijn pure horror: een man drogeerde jarenlang zijn echtgenote, waarna hij haar door tientallen onbekenden liet verkrachten. Ze riskeren nu allemaal 20 jaar cel.

Lees meer »

Grootouders laten Italiaanse tiener die zijn gezin uitmoordde niet in de steek: “Wij voelen medeleven voor onze kleinzoon”

Afgelopen weekend brak de hel los in het Italiaanse dorpje Paderno Dugnano, vlakbij Milaan. In de nacht van zaterdag op zondag moordde de 17-jarige Riccardo Chiarioni op gruwelijke wijze zijn hele gezin uit. Zijn broertje en beide ouders lieten daarbij het leven. Diezelfde nacht bekent hij de drievoudige moord. Volgens de advocaat van Riccardo zouden zijn grootouders, ondanks de tragedie,

Lees meer »

“Geen reddingsvesten en met 80 opeengepakt in bootjes”: steeds meer vluchtelingen maken gevaarlijke oversteek naar VK 

Steeds meer migranten en vluchtelingen maken de oversteek via de Noordzee, maar het materiaal en de omstandigheden worden er alsmaar slechter op. Dat zegt federaal magistraat, Ann Lukowiak, die strijdt tegen mensensmokkel. Vaak zijn er nauwelijks reddingsvesten aan boord en worden te veel mensen in de boten geduwd. "In de beginjaren zaten 4 tot 10 mensen op de bootjes, nu

Lees meer »

Paus begint aan lange reis door Zuidoost-Azië

Paus Franciscus begint aan zijn ambitieuze reis door Zuidoost-Azië. Het belooft een beproeving te worden voor de fragiele gezondheid van de 87-jarige paus. Het is de langste en verste tocht in zijn tijd als paus en bovendien pas de eerste keer in 2024 dat hij Italië en Vaticaanstad verlaat.

Lees meer »

Geliefde kleuterjuf Nadine wordt onwel op eerste schooldag en overlijdt twee dagen later: “Ze was de lijm op onze school”

Dorpsschool De Boomhut in het Limburgse Brustem is gehuld in een diepe rouw. Uitgerekend op de eerste schooldag werd kleuterjuf Nadine Vingerhoed (61) er onwel in de turnzaal, twee dagen later liet ze het leven. “Ze was de lijm die ons hier allemaal bijeen hield”, getuigen haar collega’s die haar liefdevol ‘ons moeke’ noemden. Zegt haar bedroefde echtgenoot al even

Lees meer »

Opklaringen en wolken wisselen elkaar af, later buien

Er valt zondag eerst wat lichte regen in het oosten van het land. Elders zijn er soms brede opklaringen. Daarna wordt het wisselend bewolkt en vaak droog. Tegen het einde van de namiddag neemt de bewolking toe, gevolgd door lichte regen in het uiterste westen, meldt het KMI. De maxima liggen tussen 17 en 22 graden.

Lees meer »

Ouders van Joyce en Wim oog in oog met bestuurder die dronken hun kinderen doodreed: “Je vergeven zal ik nooit kunnen”

“Hij heeft misschien wel spijt en heeft het niet expres gedaan, maar hij blijft verantwoordelijk voor de dood van mijn kinderen.” De vader van de overleden Joyce Van Roosbroeck (36) richtte zich dinsdag tot de bestuurder die zwaar onder invloed en met overdreven snelheid zijn dochter en zijn schoonzoon doodreed. Louis W. (36) staarde tijdens zijn proces de hele tijd

Lees meer »

Na meer dan acht maanden staan woningen uit ‘Huis gemaakt’ eindelijk te koop: “Het resultaat mag er écht zijn”

Het heeft ruim acht maanden geduurd, maar de panden van de twee verliezende koppels uit het VTM-programma ‘Huis gemaakt’ staan eindelijk te koop. Vanaf vandaag kan iedereen een bod uitbrengen en op 14 september wordt er een exclusieve kijkdag georganiseerd voor alle geïnteresseerden. Wij kregen nu al een rondleiding in beide woningen en vroegen de makelaar waarom het zó lang

Lees meer »

Lyela zat naast jongen (14) die twee leraars en twee leerlingen doodschoot: “Hij klopte eerst op onze klasdeur, maar raakte niet binnen”

Een voormiddag als alle andere, leek het. Lyela Sayarath volgde de les algebra, naast haar zat Colt Gray. Niet veel later zou de 14-jarige jongen plots het vuur openen in het lokaal ernaast. Twee wiskundeleraars en twee leerlingen kwamen bij die schietpartij om het leven. “Hij probeerde eerst onze klas binnen te komen”, getuigde het meisje bij CNN.

Lees meer »