Ruth of Quickie, kennen we na zondag kandidaat-burgemeester van Stadslijst? “Als Vandenberghe lijsttrekkerschap wil, zal ze zelf initiatief moeten nemen”

De stembusslag van aankomende zondag wordt met argusogen gevolgd door de leden van de nagelnieuwe Stadslijst voor Kortrijk, een samensmelting van Team Burgemeester en CD&V. Het resultaat van Vincent Van Quickenborne, lijsttrekker voor Open VLD, bepaalt mee wie de Stadslijst voor Kortrijk zal aanvoeren en dus ook wie kandidaat-burgemeester is. “Alles gaat afhangen van hoe het resultaat geïnterpreteerd wordt binnen Team Burgemeester”, zegt politicoloog Nicolas Bouteca (UGent).

Zowel Ruth Vandenberghe als Vincent Van Quickenborne steken het niet onder stoelen of banken: beide willen maar wat graag een gooi doen naar de burgemeesterssjerp in Kortrijk in oktober. De beslissing wie dat ook zal mogen doen in de hoedanigheid van lijsttrekker, valt sowieso pas na komende zondag. Het resultaat van Van Quickenborne speelt hierbij een niet te onderschatten rol. “Hij haalt meestal rond de 40.000 voorkeurstemmen in West-Vlaanderen, waarvan zo’n 5.000 in Kortrijk. Vermoedelijk gaat het nu wat minder zijn. Alles hangt af van hoe het resultaat geframed gaat worden binnen de partij. Doet hij het beter dan Open VLD in de andere provincies? Of kan ook hij een zwaar verlies niet afwenden? Het kan alle kanten uit”, dixit Bouteca.

Interpretatiespel

De aankomende verkiezingen kunnen gezien worden als een eerste populariteitspeiling in Kortrijk, zo’n vier maanden voor de lokale verkiezingen. De lokale resultaten van Van Quickenborne zullen dus nauwlettend in de gaten worden gehouden. Ruth Vandenberghe zelf staat, in tegenstelling tot in 2019, niet op een lijst.

“De angst zit er in bij de andere partijen, nu de Stadslijst twee uitgesproken kandidaat-burgemeesters heeft” – Politicoloog Nicolas Bouteca (UGENT)

“Alles gaat afhangen van hoe het resultaat geïnterpreteerd wordt binnen Team Burgemeester. Ruth Vandenberghe zal moeten opstaan en zelf initiatief nemen als ze lijsttrekker wil worden”, aldus Bouteca. Vandenberghe kan rekenen op de goodwill van tal van CD&V’ers, die toch ook nog hun fiat moeten geven. Zo wil gemeenteraadslid Benjamin Vandorpe (CD&V) enkel instappen als Ruth Vandenberghe lijsttrekker is. “De reden is simpel: ik heb een probleem met de integriteit van Vincent Van Quickenborne. Hij heeft geen respect voor zijn mede- en tegenstanders. En dat gaat veel verder dan ‘pipi-gate”, liet hij zich al in deze krant ontvallen. Ook CD&V-coryfee Stefaan De Clerck uitte – weinig verrassend – zijn ongenoegen over een samenwerking met Van Quickenborne.

Ook de andere Kortrijkse partijen houden de tweestrijd binnen Team Burgemeester nauwlettend in de gaten. “De angst zit er toch wel wat in bij de andere partijen. Aangezien de Stadslijst twee uitgesproken kandidaat-burgemeesters heeft, gaan Kortrijkzanen wel het gevoel krijgen dat ze rechtstreeks zeggenschap hebben in wie nu burgemeester gaat worden. Dat kan de aandacht van de andere partijen afleiden en zo heel wat stemmers richting de Stadslijst voor Kortrijk stuwen.”

Politieke toekomst

Bouteca denkt niet dat Van Quickenborne nog een kans maakt op nationaal niveau. “Federaal is zijn prominente rol uitgespeeld. De partij lijkt onder de tien procent te tuimelen en stel dat er toch een regeringsdeelname inzit zal de partijtop vlug kijken naar jonge, frisse talenten”, vertelt de politicoloog. Waar ligt de politieke toekomst van Van Quickenborne dan wel? “Hij zou altijd opteren voor de combinatie van burgemeester met een leidende rol als parlementslid. Vooral dat eerste is nu toch zijn grootste ambitie. Vanuit zijn actieve rol als parlementslid kan hij wie weet springen naar een ander niveau, bijvoorbeeld het Europese. Hij is en blijft een politiek strateeg”, besluit Bouteca.

Wordt ongetwijfeld vervolgd op maandagavond 10 juni, de dag na de verkiezingen. Dan blaast de Kortrijkse gemeenteraad opnieuw verzamelen. Zowel Ruth Vandenberghe en Vincent Van Quickenborne lieten weten pas na zondag commentaar te willen geven. De focus ligt nu eerst op zondag.

The post Ruth of Quickie, kennen we na zondag kandidaat-burgemeester van Stadslijst? “Als Vandenberghe lijsttrekkerschap wil, zal ze zelf initiatief moeten nemen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. Zeker 7 doden, onder wie 3 kinderen, na nieuwe aanvallen in Oekraïne – Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken dient ontslag in

Rusland heeft afgelopen nacht raketten en drones afgevuurd op Kiev en de westelijke Oekraïense stad Lviv, meldt het Oekraïense leger. Bij de aanvallen op Lviv zijn zeker zeven doden gevallen, meldt burgemeester Andri Sadovy. Onder de doden zouden drie kinderen zijn. Tientallen anderen raakten gewond. Dinsdag kwamen al meer dan 50 mensen om het leven door een zware dubbele raketaanval

Lees meer »

Spektakel in Zürich morgen: polsstokspringer Duplantis en hordeloper Warholm gaan in duel… op de 100 meter

De Noor Karsten Warholm (28), wereldrecordhouder op de 400 meter horden, en de Zweed Mondo Duplantis (24), wereldrecordhouder in het polsstokspringen, nemen het morgenavond – daags voor de Diamond League Meeting van Zürich – tegen elkaar op op de 100 meter. De aanleiding is een filmpje dat viraal ging waarin ze zich afvroegen wie de snelste van de twee zou

Lees meer »

Sara Vandecaveye (104), oudste inwoner van Kortrijk, overleden

“Op enkele maanden van haar 105de verjaardag is moeder als een kaarsje uitgegaan”, zegt Gery Catteeuw, de zoon van Sara Vandecaveye, de oudste inwoner van Kortrijk, die op dinsdag 3 september in wzc Biezenheem overleden is. Zij was de weduwe van Hector Catteeuw, die in 1979 – uitgerekend ook op 3 september – op 65-jarige leeftijd drie maanden na zijn

Lees meer »

Zint prins Harry op terugkeer naar het Verenigd Koninkrijk? Oude vrienden denken van wel na plots contact via WhatsApp

“Verrassende berichtjes” van prins Harry (39) uit de Verenigde Staten doen vermoeden dat hij zint op een terugkeer naar het Verenigd Koninkrijk. Althans, dat stellen vrienden van de prins waar hij sinds kort weer contact mee heeft. Zij hopen vurig dat de hertog van Sussex na vier jaar in Californië een comeback maakt, maar vrezen dat dat makkelijker is gezegd

Lees meer »

Ook met zijn eigen keu gaat Brecel meteen onderuit: ex-wereldkampioen uitgeschakeld door Chinees Pang Junxu op Snooker Masters in Saudi-Arabië

Luca Brecel (WS-6) heeft zich dinsdag in Riyadh niet voor de achtste finales van het Saudi Arabia Snooker Masters kunnen plaatsen. In de eerste ronde moest de 29-jarige Limburger met 5-2 het onderspit delven voor de Chinees Pang Junxu (WS-28). En dat met z’n eigen keu, nadat die in allerijl nog werd overgevlogen vanuit Rome waar die oorspronkelijk was achtergebleven.

Lees meer »