Restauratiepremie voor voormalig houten vissersvaartuig N.116 Nostalgie in Koksijde

De N.116 Nostalgie, de oudste overgebleven nog varende houten vissersboot die in 1961 in Zeebrugge werd gebouwd op de werf Leon Degraeve, krijgt een nieuwe toekomst als ‘recreatief musemschip’. Voor de restauratie van de voormalige houten garnalenvissersboot heeft Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, een premie veil van 1.177.063,80 euro.

In 2022 kocht de gemeente Koksijde de N.116 Nostalgie aan om de museale werking van het NAVIGO Visserijmuseum uit te breiden. De N.116 Nostalgie werd geregistreerd als beschermd varend erfgoed om zijn historische, sociaal-culturele en industrieel-archeologische waarde, en lag sindsdien in de haven van Nieuwpoort. Er werd een beheerprogramma opgesteld om het schip na restauratie en uitrusting voor de garnalenvisserij in te zetten om bezoekers mee te nemen op zee, waarbij ze konden ervaren hoe het vissersleven er in de jaren 1960 aan toe ging.

In oktober 2023 zonk de N.116 Nostalgie echter in de haven van Nieuwpoort, maar gelukkig kregen de hulpdiensten het schip snel weer op het droge en kwamen de toekomstplannen niet in gevaar. Met de subsidie van de Vlaamse overheid kunnen de restauratieplannen optimaal worden gerealiseerd, en kunnen bezoekers in de toekomst aan boord voor een rondvaart met een authentieke houten garnalenvisser.

De N.116 Nostalgie is het oudste houten vissersvaartuig van Belgische makelij. Oorspronkelijk werd hij in Oostende werd geregistreerd als de 0.116 Lucie-Jenny en ingezet voor de kustvisserij met een uitrusting voor de boomkorvisserij. In 1973 werd de 0.116 omgedoopt tot Caroline, en in 2015 werd het de naam veranderd in N.116 Nostalgie, met als thuisbasis Nieuwpoort. In 2020 werd reder Eddie Cattoor de nieuwe eigenaar, wat voor de N.116 Nostalgie het einde van de carrière als kustvissersvaartuig betekende.

The post Restauratiepremie voor voormalig houten vissersvaartuig N.116 Nostalgie in Koksijde is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, net op tijd gered waarna auto meegesleurd wordt door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door het wassende water.

Lees meer »

Kan Vlaams Belang op 13 oktober het cordon laten sneuvelen? Tom Van Grieken trekt nu al met zijn troepen ten strijde

De opdracht voor Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen is kristalhelder: mee in de cockpit van de macht komen. Op 13 oktober hoopt Tom Van Grieken voorgoed af te rekenen met het cordon sanitaire. Vlaams Belang trekt daarom vol vertrouwen naar de kiezer met een 43-puntenplan. Wat staat erin? En welk effect heeft het afschaffen van de stemplicht op hun resultaat?

Lees meer »

Monaco belandt op ‘grijze lijst’ van witwasparadijzen

Monaco is op een internationale ‘grijze lijst’ beland van landen die niet genoeg doen tegen witwassen en terrorismefinanciering. Die status kan buitenlandse investeerders huiverig maken om daar zaken te doen, wat grote consequenties kan hebben voor onder meer de bankensector van de dwergstaat aan de Franse Rivièra.

Lees meer »

Assange bekent schuld voor Amerikaanse rechtbank en is vrij man

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft voor de rechtbank op het Amerikaanse eiland Saipan, dat deel uitmaakt van de Noordelijke Marianen in de Grote Oceaan, schuld bekend aan het samenzweren om geheime defensie-informatie te verkrijgen en te publiceren. Met zijn schuldbekentenis bekrachtigde de 52-jarige Assange de deal over zijn vrijlating die hij met de Verenigde Staten heeft gesloten.

Lees meer »

Tien vragen die leerlingen op hun scherm kregen bij de Vlaamse toetsen: hoe goed scoort u?

Voor het eerst legden alle leerlingen uit het vierde leerjaar en het tweede middelbaar centrale toetsen af. De resultaten van de nulmeting maken opnieuw duidelijk dat er nog heel wat uitdagingen zijn in ons onderwijs. Vooral voor begrijpend lezen en het oplossen van wiskundige problemen lagen de scores bijzonder laag. Hieronder vindt u tien vragen die leerlingen op hun scherm

Lees meer »

Jurgen Van den Broeck over ‘Circus Tour’ dat op Evenepoel wacht: “Zelfs als je gaat plassen, wordt dat gefilmd”

Remco Evenepoel (24) maakt komend weekend zijn debuut in de Ronde van Frankrijk, maar misschien moet hij eerst nog eens dit interview lezen. “Want je kan maar beter voorbereid zijn op de zottigheid die eraan komt”, zegt Jurgen Van den Broeck (41). Een les in ‘omgaan met de Tour’ met de oud-ronderenner: “In al die jaren heb ik één keer

Lees meer »

Jan Bakelants interviewt Patrick Lefevere over het Tourdebuut van Evenepoel: “Als hij slagen krijgt, gaat hij ze moeten incasseren en doorgaan”

Hij wordt er straks 70 en zegt van zichzelf dat hij ‘fin de carrière’ is, maar daar is niks van te merken. Jan Bakelants vroeg Patrick Lefevere de pieren uit de neus over het grote Tourdebuut van Remco Evenepoel: de sterke man van Soudal Quick-Step ging geen vraag uit de weg. “In 2025 zijn er geen excuses meer. Kom je

Lees meer »

Twintigers blijven in de cel voor roofmoord in Tielt

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van drie twintigers met twee maanden verlengd op verdenking van een roofmoord in Tielt. Dat bevestigt de Brugse afdeling van het parket West-Vlaanderen. Brandon D. (24) werd vorige zomer in zijn studio doodgeslagen door drie kameraden.
The post Twintigers blijven in de cel voor roofmoord in Tielt appeared first on KW.be.

Lees meer »