Kamiel Deraeve (12!) eindigt als 49ste van 113 deelnemers aan WK golfsurfen U16

Kamiel Deraeve (12) heeft voor de derde opeenvolgende keer deelgenomen aan het WK golfsurfen. “Ik heb meer kracht en ook mijn techniek is beter aan het worden, vooral nu het leeftijdsverschil kleiner wordt”, zegt hij. Kamiel werd bij de U16 knap 49ste, op 113 deelnemers. Maar nu moet alle aandacht even naar de schoolexamens gaan, waarvoor de rondreizende jongen een maand in Oostduinkerke is.

Vorig jaar was werd het WK georganiseerd in Rio de Janeiro, dit jaar in El Salvador, waar het WK ook in 2022 plaatsvond. “Mijn voorkeur gaat toch naar de spots in Brazilië”, vertelt de jonge surfer. “Er is een verschil met El Salvador. Het is een ander type golven en ook het klimaat is er anders. Maar ik ben zeer tevreden. Ik ben dit jaar opnieuw een ronde verder geraakt.”

Vier beloftevolle surfers vertegenwoordigden ons land op het WK, onder leiding van bondscoach Lars Musschoot. Naast Kamiel waren dat Jorre Claeys (Oostende), ook bij de U16, en Lars Peeters (Blankenberge) en Louis Escudeiro(Portimao) bij de U18. Ons land eindigde op plaats 34.

“Ze hebben collectief een zeer goed resultaat neergezet. De progressie ten opzichte van vorig jaar werd door alle commentatoren opgemerkt”, zegt vader Peter Deraeve. “Rekening houdend met het feit dat bijvoorbeeld Kamiel nog vier jaar kan surfen bij de U16 en nu al ruimschoots zijn mannetje kan staan tegen de beste 16-jarigen van de wereld, is dat alvast veelbelovend voor de toekomst.”

Puur op techniek

Toplanden als Australië, Spanje, Portugal, Hawaï, de VS en Japan hebben een weelde aan surfers. Zij houden selectiewedstrijden, zodat ze hun beste surfers naar het WK kunnen sturen. “Ons land heeft die luxe niet. Ze zijn met minder surfers. Dat is de reden waarom Kamiel bij de zestienjarigen kan uitkomen. En hij heeft dat zeer goed gedaan, puur op techniek. Ik ga soms met Kamiel het water op, maar van mij kan hij niet veel meer leren. Het is eerder omgekeerd”, lacht vader Peter trots.

Shortboard is de olympische discipline, en daarin wil Kamiel verder gaan. In ons land kan dat minder. Daarom kiest hij voor het buitenland. “Dit jaar zal dat om te trainen zo’n tweehonderd dagen zijn”, zegt hij. “En als dat in het buitenland is, ga ik dagelijks minstens zes uur tot zelfs acht uur het water op.”

Het Hawaï van Europa

Kamiel vertoeft samen met zijn ouders en zijn vaste coach Lars Musschoot veel op Fuerteventura, een van de Canarische eilanden en ook wel het Hawaï van Europa genoemd. Op een afstand van maximum twintig minuten rijden heb je er quasi alle types golven die je nodig hebt om te trainen. Er is ook het hele jaar door voldoende wind. “Ik denk dat er jaarlijks amper drie dagen zijn dat er niet kan gesurft worden. Kortom, het is de ideale uitvalsbasis om te kunnen trainen en ook het weer is goed. Dat maakt het allemaal wat aangenamer.”

Coach Lars Musschoot begeleidt Kamiel op elke training. Hij kent het eiland als zijn broekzak. Hij is er opgegroeid en verblijft er tijdens de winter. Musschoot traint en coacht Belgische jonge getalenteerde surfers voor en tijdens internationale wedstrijden. Hij wil enkele jonge Belgen naar een internationaal topniveau brengen.

Dankjewel, mama

Kamiel is nu voor een maand in Oostduinkerke. Misschien wel de langste periode dat hij thuis is. “Ik ben mijn schoolproefwerken aan het voorbereiden. Dankzij de medewerking van de Vrije Basisschool Oostduinkerke kan dat. In het buitenland krijg ik alle leerstof mee. Ik moet dezelfde taken en huiswerken doen als de andere leerlingen. Het is dan vooral mijn mama die dat ondersteunt en alles aan mij uitlegt. Mijn toetsen en proefwerken doe ik dan op school.”

Na de proefwerken gaat het voor Kamiel richting Portugal. In Santa Cruz gaat hij drie weken trainen in functie van het EK, dat daar in de vierde week plaatsheeft. Daarna reist hij naar Fuerteventura om verder te trainen, want in september staan er nog een aantal wedstrijden op het programma. (Alain Creytens)

The post Kamiel Deraeve (12!) eindigt als 49ste van 113 deelnemers aan WK golfsurfen U16 is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Werken Nijverheidsstraat in Ingelmunster afgerond: nieuwe inrichting met zone 30

Op zondagvoormiddag 8 september zijn de bewoners van de Nijverheidsstraat in Ingelmunster welkom in de gemeentelijke loods voor een drink. De riolerings- en wegeniswerken zijn immers afgerond in deze straat en de weg heeft een nieuwe inrichting.
The post Werken Nijverheidsstraat in Ingelmunster afgerond: nieuwe inrichting met zone 30 appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE PARALYMPISCHE SPELEN. Tal van medaillekansen zaterdag: Devos al zeker van brons, George kan Belgisch paralympisch record evenaren

Zaterdag komen op de voorlaatste dag van de Paralympische Spelen in Parijs nog acht Belgen in actie, in vier sporten. De grootste medaillekansen zijn er voor dressuurrijdster Michèle George in de freestylecompetitie (graad V) en wielrenner Tim Celen in de wegrit (MT1-2). Tafeltennisser Laurens Devos (TT9) is al verzekerd van minstens een bronzen medaille, maar hoopt zijn paralympische titel te

Lees meer »

Bosbrand in vervreemdingszone rond kerncentrale van Tsjernobyl

In de vervreemdingszone rond de kerncentrale van Tsjernobyl is een bosbrand uitgebroken. Dat hebben Oekraïense autoriteiten woensdag bekendgemaakt. Ongeveer twintig hectare in de radioactieve zone staat in vuur, aldus de gouverneur van de regio Kiev, Ruslan Kravchenko. De brand is ondertussen onder controle en de stralingsniveaus zijn normaal, klinkt het nog.

Lees meer »

Inzet in Anzegem stelt lijst van doeners voor en gaat voor verkeersveiligheid, meer inspraak én dorpen die bruisen

De Anzegemse politieke partij Inzet heeft haar volledige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen klaar. Met de helft nieuwe kandidaten ten opzichte van 2018, stelt de partij van kandidaat-burgemeester Jeremie Vaneeckhout dat ze een perfect evenwicht hebben tussen ervaring en vernieuwing. “De kandidaten worden gekenmerkt door hun engagement in het verenigingsleven, horeca en ondernemingen in de gemeente”, stelt lijsttrekker Jeremie Vaneeckhout (39).

Lees meer »

Eerste levering mpox-vaccins donderdag verwacht in Congo

“We zijn erg blij met de komst van de eerste lading vaccins. Het gaat om 99.100 doses die op donderdag 5 september om 12.10 uur (lokale rijd, red.) op de luchthaven van Kinshasa arriveren”, aldus Jean Kaseya. Het hoofd van Africa CDC bedankte de Europese Unie nogmaals voor “het onmiddellijke antwoord op onze oproep tot solidariteit”.

Lees meer »

Jozef Bekaert wordt 85 en viert 60 jaar priesterschap: “Parochie gedragen door mensen”

Op zondag 15 september viert pastoor Jozef Bekaert uit de Schoolstraat zijn 85ste verjaardag, maar ook zijn 60 jaar priesterschap. Om 10 uur is er een eucharistieviering in de Sint-Amandskerk, waar alle parochianen welkom zijn. De misviering wordt opgeluisterd door het koor ‘Gaudeamus Igitur’ uit Roeselare.
The post Jozef Bekaert wordt 85 en viert 60 jaar priesterschap: “Parochie gedragen

Lees meer »

Visser Ronny (61) wierp koppel reddingsboei toe nadat hun zeiljacht zonk: “Het ging allemaal razendsnel”

De twee Nederlanders die vrijdag hun zeiljacht zagen zinken na een botsing met de nieuwe strekdam in Blankenberge, kwamen ervan af met een nat pak. En daar mogen ze ook een alerte visser voor bedanken. Ronny Oosterlynck (61) wierp hen letterlijk een reddingsboei toe vanop het nabijgelegen staketsel. “Zo hebben ze zich uiteindelijk kunnen vastklampen”, zegt hij.

Lees meer »

Emotionele Karlien hapt naar adem wanneer ze haar bruidegom voor het eerst ziet in ‘Blind getrouwd’: “Niet mijn type”

De eerste twee ‘Blind getrouwd’-koppels zijn een feit. Bij Simen en Larissa zorgde het huwelijk voor fonkelende oogjes, Thomas maakte niet meteen een overdonderende eerste indruk bij de nog net niet hyperventilerende Karlien. Over een hoge gunfactor, gebrek aan pit en een streepje bloot. “Is ’t een boereke? Die zitten er meestal wel goed in.”

Lees meer »