Zorg voor meer bomen: zo willen de politieke partijen dit heet hangijzer aanpakken

We stemmen zondag niet alleen voor Vlaanderen, België en Europa… maar ook voor West-Vlaanderen. Wat politici in Brussel – en Straatsburg – beslissen, voelen we tot bij ons. Wij stelden dan ook een West-Vlaamse eisenbundel samen, waarover negen partijen nu kleur bekennen. Eis nummer 1: zorg voor meer bomen.

West-Vlaanderen is met voorsprong de meest bosarme provincie van België. Slechts 7.255 hectare is bebost, het equivalent van iets meer dan 14.500 voetbalvelden. Oost-Vlaanderen, de op één na minst beboste provincie van Vlaanderen, heeft meer dan dubbel zoveel bos als wij. Meer bomen zijn goed voor het klimaat, onze luchtkwaliteit én bossen bieden ontspanning.

CD&V

“We moeten de bosarmoede aanpakken, maar dat mag niet ten koste gaan van het agrarisch gebied dat voorbehouden moet worden voor onze voedselvoorziening. In samenwerking met de lokale besturen – die het best geplaatst zijn om geschikte zones aan te duiden – willen we bebossingssubsidies uitdelen aan zowel private eigenaars als verenigingen.”

Groen

“Natuur beschermt ons tegen extreme weersomstandigheden zoals droogte en overstromingen, en houdt de hitte tegen. Er moet een nationaal park komen in West-Vlaanderen, opties zijn het Zwin of de Blankaart. Daarnaast moet elke woning uitkijken op drie bomen en moet iedereen op maximaal 300 meter van hun deur toegang hebben tot een groene zone.”

L99

“Er moet een gezonde balans zijn tussen landbouw en natuur, we mogen niet polariseren. West-Vlaanderen is nu eenmaal een landbouwprovincie. De bestemming van elk gebied moet gerespecteerd worden. Dit betekent dat bebossingsinspanningen moeten gericht worden op locaties waar de plannen geen conflicten veroorzaken met landbouwactiviteiten.”

N-VA

“Extra bos is zeker nodig in West-Vlaanderen, in een juiste verhouding tot landbouw-, industrie- en woongebied. Dankzij bos kan de bodem meer water absorberen en zo helpen tegen overstromingen. Voor onze gezondheid en ons welzijn. En voor onze economie, bos bevordert toerisme en het beschermt ook tegen klimaatverandering.”

Open VLD

“Er moeten meer bomen komen, maar niet op landbouwgrond. Laten we eerst onze bestaande bossen uitbreiden. Het probleem is dat ons landschap zo versnipperd is. Net zoals in Duitsland zouden we natuurgebieden bij elkaar moeten krijgen, zo zullen onze landbouwers ook meer rechtszekerheid krijgen. Het opkopen van landbouwgrond met overheidsgeld om te bebossen moet stoppen.”

PVDA

“Bossen zijn essentieel om waterschaarste en luchtvervuiling tegen te gaan maar ook als ontspanningsplek. Maar niet alleen bossen beschermen is belangrijk, we hebben ook nieuwe bossen nodig. De Vlaamse regering loopt hopeloos achter op de in 1997 gemaakte plannen. Wij maken hier wél een prioriteit van. Meer bomen buiten, maar ook in en rond de stad.”

Vlaams Belang

“Op papier zijn we misschien bosarm, maar we beschikken wel over prachtige polders, duinen en heuvels. Daarnaast hebben we in West-Vlaanderen een rijke bodem. Elke provincie heeft haar eigen kernmerken. De tegenstelling tussen natuur en landbouw wordt artificieel opgepookt. Onze landbouwers staan in de natuur en kunnen de grootste bondgenoot zijn van een goed bosbeleid.”

Voor U

“Door de akkerbouw en het geïndustrialiseerde karakter van West-Vlaanderen hebben we sowieso minder bomen. De promotie van de boscompensatie zou de bebossing kunnen stimuleren. Het vergunningstraject is echter zeer moeilijk. Als de lokale overheid makkelijker een vergunning zou kunnen afleveren, kan de bebossing bevorderd worden. Zeker in agrarisch herbevestigd gebied.”

Vooruit

“De voorbije jaren is er te veel bos verdwenen in West-Vlaanderen. Dat is slecht voor onze natuur, gezondheid en vrije ruimte. We moeten strenger optreden tegen illegale boskap. En voor elke boom die wel legaal gekapt wordt, moet een nieuwe worden aangeplant. We moeten onze natuur ook toegankelijker maken door duinen, weiden, graslanden en bossen met elkaar te verbinden.”

Lees hier de antwoorden van de negen partijen op de andere negen eisen.

The post Zorg voor meer bomen: zo willen de politieke partijen dit heet hangijzer aanpakken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jobcafé bij Politie Oostende op maandag 8 juli

Op maandag 8 juli van 18 tot 20 uur organiseert Politie Oostende in het hoofdkantoor in de Lijndraaiersstraat 5 een jobcafé. In een gemoedelijke sfeer kunnen geïnteresseerden in gesprek gaan met collega’s en alle job- en carrièremogelijkheden binnen de politiezone ontdekken.
The post Jobcafé bij Politie Oostende op maandag 8 juli appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vlinderhof van wzc De Vlinder feestelijk geopend in Harelbeke

De langverwachte tuin is er eindelijk. De oude tuin moest verdwijnen omdat de omgeving niet aangepast was aan de bewoners van de centra en gebruikers. “Met de nieuwe tuinen wilde Zorgbedrijf Harelbeke een ruime tuin die alle zintuigen van mensen maximaal prikkelt”, zegt voorzitter Lynn Callewaert van Zorgbedrijf Harelbeke.
The post Vlinderhof van wzc De Vlinder feestelijk geopend in

Lees meer »

KVKO A stoomt zich klaar voor derde provinciale

KVKO stelde de selectie voor het komende seizoen voor. De A-ploeg promoveerde naar derde provinciale, terwijl de B-ploeg nu in de kustreeks van vierde terechtkomt.
The post KVKO A stoomt zich klaar voor derde provinciale appeared first on KW.be.

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, net op tijd gered waarna auto meegesleurd wordt door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door de stroming.

Lees meer »

Kelly en Jurgen bakken al 20 jaar de lekkerste frietjes: “Traiteurdienst is uit de hand gelopen hobby”

Vroeger was het een slagerij, maar tegenwoordig kan je er de lekkerste frietjes krijgen. In frituur-eethuis Den Heirweg in Anzegem voorzien Kelly en Jurgen hun klanten met een glimlach van frietjes, snacks én tapasplankjes.
The post Kelly en Jurgen bakken al 20 jaar de lekkerste frietjes: “Traiteurdienst is uit de hand gelopen hobby” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bosbranden in buurt van Athene onder controle

De hevige bosbranden die zondag waren uitgebroken in de buurt van de Griekse hoofdstad Athene “zijn onder controle”. Dat heeft Vassilis Vathrakoyannis, woordvoerder van de brandweer maandag meegedeeld. “Er zijn geen fronten meer actief. Het vuur is ingedamd door de brandweer.”

Lees meer »

Stalking-slachtoffer Guillaume Devos (43) na getuigenis overstelpt met reacties: “Eén bericht zou zomaar wel eens van haar kunnen zijn”

Na zijn openhartige getuigenis over stalking werd acteur en zanger Guillaume Devos (43) overstelpt met positieve reacties van mensen die hem een hart onder de riem wilden steken. Sommigen herkenden zich in zijn relaas en putten er steun en troost uit. “Bij één gebruiker stond alleen maar ‘Het spijt me voor jou’. Alleen dat.”

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Nieuwe balans: al 37.834 doden in Gazastrook – VN-Veiligheidsraad eist dat Houthi’s aanvallen op schepen stoppen

De VN-Veiligheidsraad heeft een resolutie goedgekeurd waarin wordt geëist dat de Houthi-rebellen in Jemen alle aanvallen op schepen stopzetten. Ook dringt de raad erop aan dat de verstoring van de maritieme veiligheid in de essentiële waterweg langs Jemen dringend wordt aangepakt. Lees hier de ontwikkelingen van zaterdag 29 juni terug.

Lees meer »

Groot deel van centrum van Herentals is fietszone vanaf vandaag

De stad Herentals vormt een groot deel van het centrum vanaf vandaag om tot fietszone. Ook in delen van de wijk Wuytsbergen-Ekelen voert de stad een fietszone in. Zo wil de stad mensen ertoe aanzetten meer de fiets te nemen. Daarnaast moet het centrum veiliger worden voor leerlingen van scholen in de buurt.

Lees meer »