“Zonder nieuwe kaaimuur in haven gaan jobs verloren in offshore”

Haven Oostende heeft nood aan een nieuwe kaaimuur met terminal aan de oostelijke strekdam. Dat zeggen Dirk Declerck en Charlotte Verkeyn van Haven Oostende. Komt de ‘vlakke kaai terminal ‘ er niet, dan is het voortbestaan van de offshore-activiteit in gevaar.

De Oostendse haven kan schepen met een diepgang van 8 meter en een lengte tot 200 meter ontvangen. “Grote installatieschepen voor de offshore, zoals de Vol Au Vent van Jan De Nul, liggen nu al aan de kop van de REBO-terminal om een vlotte doorgang in de haven zelf te voorzien. Het schip is immers 140 meter lang en 40 meter breed. Als de schepen nog langer worden, kunnen ze de toegang tot haven blokkeren”, zegt Dirk Declerck, CEO van Haven Oostende. Daarom is er nood aan een extra kaai aan de Halve Maandijk, in de oksel van de oostelijke strekdam. Men spreekt over een ‘vlakke’ kaaiterminal omdat er geen kranen op komen: eigenlijk een grote aanlegsteiger.

Grotere windmolens

“De eerste windturbineparken van C-Power dateren van 2008. Een windturbine van Belwind (2009) had een vermogen van 3 Megawatt. Bij het voorlopig laatste windmolenpark van Seamade uit 2020 hadden de turbines een vermogen van bijna 9 Megawatt. De windmolens in de Elisabethzone voor de kust van De Panne zullen een vermogen hebben van 12 Megawatt of meer. Op een periode van 20 jaar is de capaciteit van een windmolen verviervoudigd. Gondels worden zwaarder, wieken worden langer en pylonen worden alsmaar hoger. De schepen om die te vervoeren, worden dus ook groter. De nieuwe generatie schepen van Jan De Nul en Deme worden zo groot dat ze niet meer passen op de kop van de Rebo-terminal omdat ze de vaargeul belemmeren”, schetst Declerck de tendens.

Vijf voor twaalf

Schepen en Havenvoorzitter Charlotte Verkeyn (N-VA): “We hebben als haven een absolute koppositie inzake offshore windenergie. Het zorgt voor veel tewerkstelling: 800 jobs in de controlekamers, op de schepen, in het onderhoud of bij toeleveringsbedrijven. Elk van de 399 windmolens zorgt voor een directe tewerkstelling van twee jobs. De indirecte tewerkstelling in de regio wordt geraamd op 10.000 jobs. Vanuit Haven Oostende groeide een ecosysteem, want de kennis, producten en diensten worden nu door de bedrijven geëxporteerd.”

Charlotte Verkeyn en Dirk Declerck met op de achtergrond de Rebo-terminal. © EFO

Ze breekt een lans: “We moeten die koppositie in Vlaanderen behouden. We zeggen dat al lang om te vermijden dat we over enkele jaren moeten vaststellen dat we onze koppositie kwijt zijn.” Er wordt verwezen naar de havens van het Nederlandse Vlissingen en het Franse Duinkerke, die op de loer liggen en waar grotere schepen wel zouden kunnen aanmeren. “Een studie van haveneconoom prof. dr. Elvira Haezendonck (VUB) bevestigt dat, als we ons niet handhaven, de cluster zal verdwijnen uit Haven Oostende en bij uitbreiding Vlaanderen. Ze zullen verkassen naar het buitenland.” Haven Oostende dringt er al op aan sinds 2019, de (Vlaamse) minister kwam zelfs al op bezoek en ook in Brussel zijn ze op de hoogte van de vraag.

Zeven hectare

“Ruimte ter beschikking stellen voor de bouwers van de windparken is de oplossing”, zegt Declerck. Oostende heeft die ruimte binnen de ‘arm’ van de oostelijke strekdam: een zone van 7 hectare zou geschikt zijn voor een kaai/terminal waar grotere schepen kunnen aanmeren. “400 meter nieuwe kade zal de nieuwste generatie schepen kunnen ontvangen en het scheepvaartverkeer niet belemmeren. We hebben ons huiswerk gemaakt en lieten een milieu-impact-studie, een maatschappelijke kosten/batenanalyse, een stromingsanalyse en een milieueffectenrapport maken. De studies zijn gunstig.”

)Grote installatieschepen voor de offshore, zoals de Vol Au Vent van Jan De Nul (foto), liggen nu al aan de kop van de REBO-terminal om een vlotte doorgang in de haven zelf te voorzien. © EFO

Verkeyn wijst er op: “Het gaat over een vlakke terminal zonder andere activiteiten, die zelfs de activiteiten op de bestaande kaai en Rebo-terminal, die veel dichter bij de bewoning op de Oosteroever ligt, zullen ontlasten. Er komen geen kranen.”

Financiering

Geschatte kostprijs van de havenuitbreiding: 50 à 60 miljoen euro. In havenkringen wordt het een no-brainer genoemd, een vanzelfsprekendheid. Bij niet-uitvoering zullen bedrijven op termijn wegtrekken, zal Haven Oostende bepaalde trafieken (naar de windmolens) verliezen en ook een maatschappelijk verlies lijden door jobs die verloren gaan. Charlotte Verkeyn: “We zijn van mening dat de nieuwe terminal in het openbaar belang is en dat er dus een volledige financiering van de Vlaamse overheid zou kunnen zijn. Ze hebben nu de kosten voor de technische studie ingeschreven. Een verder engagement is er nog niet.” Verkeyn verwijst naar de laatste grote investering in de Oostendse haven: de verbreding van de havengeul voor 22,6 miljoen euro. Maar die dateert ook al van vijf jaar geleden.

2027 komt dichtbij

Charlotte Verkeyn: “We investeerden in de studies en alles is klaar. Als het op de regerings- of onderhandelingstafel komt, dan kan het gerealiseerd worden. 2027, de start van de bouw op de Elisabethzone, komt dichtbij, maar het kan nog. Er is maar één broodnodige investering en dat is de terminal met kaaimuur. ”

The post “Zonder nieuwe kaaimuur in haven gaan jobs verloren in offshore” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Confrontaties tussen Duitse betogers en politie nabij AfD-conferentie in Essen

In de stad Essen, in het westen van Duitsland, zijn betogers slaags geraakt met politieagenten nabij de jaarlijkse partijconventie van het radicaal-rechtse Alternative für Deutschland (AfD). De betogers probeerden de start van de tweedaagse conventie tegen te houden door de toegangswegen te blokkeren en partijafgevaardigden de weg te versperren. Volgens de Duitse media zouden 80.000 tot 100.000 mensen meebetogen tegen

Lees meer »

“Probeer eerlijke sprinter te zijn”: Philipsen reageert voor het eerst op “onverwachte” declassering waarvoor z’n vriendin hem moest kalmeren

Jasper Philipsen liet dan toch nog van zich horen na zijn tweede plek en latere declassering in de zesde Touretappe. “Ik ben ontgoocheld door de onverwachte declassering”, zegt hij in een statement. De sprinter van Alpecin-Deceuninck was na afloop bijzonder kwaad. Philipsen vloekte er op de ploegbus op los, zijn vriendin Melanie moest hem daar zelfs gaan kalmeren.

Lees meer »

Buschauffeur rijdt motorrijder van de baan “na paniekreactie”: “Hoe zou ik bus van 12 ton kunnen provoceren met een motor?”

Een kort filmpje toont hoe een 40-jarige man op zijn motorfiets van de weg gereden wordt door een chauffeur van Lijn. Vervolgens rijdt de buschauffeur de oprit van de snelweg op. Volgens de buschauffeur gaat het om een reactie uit paniek, de man op de motorfiets ziet dat anders. “Hij wilde me doelbewust van de weg rijden”, klinkt het.

Lees meer »

KEI in Oostduinkerke biedt nu ook sportrevalidatie aan

In een tijd waarin sport en gezondheid meer dan ooit centraal staan, biedt het KEI (Koningin Elisabeth Instituut) in Oostduinkerke naast de reguliere ambulante revalidatie nu ook specifieke sportrevalidatie aan.
The post KEI in Oostduinkerke biedt nu ook sportrevalidatie aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Khattabi: “België heeft deadline voor indienen klimaatplan gemist door Vlaanderen”

België heeft zijn definitief klimaatplan niet tijdig kunnen indienen bij de Europese Commissie. Dat meldt ontslagnemend minister Zakia Khattabi (Ecolo) dinsdag. Ons land kon de deadline niet halen omdat Vlaanderen pas na de vorming van een nieuwe Vlaamse regering met zijn deelplan komt. Heel opzienbarend is het uitstel niet: slecht 4 van de 27 lidstaten waren op tijd met hun

Lees meer »

Diksmuide is een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom

Diksmuide is sinds kort een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom. Op het grasveld bij de bibliotheek en kunstenacademie Kadens kunnen kinderen symbolisch afscheid nemen van hun tutje en die in de boom hangen.
The post Diksmuide is een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom appeared first on KW.be.

Lees meer »

Recordaantal animatoren voor speelpleinwerking Tistof in Wervik en Geluwe: “Sommigen zijn hier al zeven jaar aanwezig”

Maandag 1 juli gaat speelpleinwerking Tistof opnieuw van start in Wervik en Geluwe. Een vaste waarde tijdens de zomervakantie. “We kunnen met trots aankondigen dat we een recordaantal animatoren hebben klaarstaan om kinderen een onvergetelijke zomer te bezorgen”, aldus jeugdconsulent Rein De Jongh. “Het gaat om een zestigtal jongens en meisjes.” Zaterdag was er in de stadszaal Oosthove een vormingsdag.

Lees meer »

Biden in eerste tv-interview sinds rampzalig verlopen debat: “Ik was uitgeput en voelde me verschrikkelijk”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in zijn eerste televisie-interview na zijn zwakke optreden tijdens het debat met Donald Trump op 27 juni aangegeven dat hij ziek was tijdens dat debat. “Ik voelde me verschrikkelijk”, zei Biden in gesprek met zender ‘ABC’. Hij noemde het “een slechte episode” en suggereerde daarmee dat het een eenmalig incident zou zijn geweest.

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, net op tijd gered waarna auto meegesleurd wordt door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door de stroming.

Lees meer »

“Samen met de luisteraars volop genieten”: Q-Beach House opent opnieuw de deuren op het strand van Oostende

Het Q-Beach House is opnieuw geopend en nam zaterdag meteen een vlotte start. Daar had het optreden van Laura Tesoro en andere artiesten ongetwijfeld iets mee te maken. Er staan deze zomer nog enkele veelbelovende Sunset Concerten op het programma.
The post “Samen met de luisteraars volop genieten”: Q-Beach House opent opnieuw de deuren op het strand van Oostende

Lees meer »

B&B Stee 23 uit Oostkamp is maandag te zien in ‘Met Vier in Bed’

Maandag 8 juli is B&B Stee 23 te zien in het VTM-programma Met Vier in Bed. In de groene en rustgevende omgeving van het Kampveld ligt B&B Stee 23 in de Papenvijversstraat 23, uitgebaat door Inge Jacobus (51) en Bruno Declerck (53). Zes jaar geleden is de B&B open gegaan na een grondige renovatie van de verschillende gebouwen. Ze hebben

Lees meer »

“Wie is Michael van Gerwen?” en “Waar kan ik tekenen voor mijn scheiding?”: Van den Bergh en Huybrechts dollen gelukzalig na 8-2-derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft die eerste de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de Belgen

Lees meer »

Provençaalse sferen tijdens Franse markt op 5, 6 en 7 juli in Kortemark: “Dit wordt een nieuwe traditie”

Wie het slechte voorjaar snel wil vergeten en reikhalzend uitkijkt naar de zomer, kan op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli terecht op de Franse markt, georganiseerd door Sfeer in Groot-Kortemark, de vereniging die – de naam zegt het zelf – wat meer leven in de Kortemarkse brouwerij wil brengen.
The post Provençaalse sferen tijdens Franse markt

Lees meer »