Voor deze jongeren is 9 juni extra bijzonder: “Onze eerste keer stemmen, dat is een mijlpaal”

Bijna 100.000 West-Vlaamse jongeren tussen de 16 en 23 jaar brengen zondag voor het eerst hun stem uit. Een bijzondere mijlpaal in hun nog jonge leven. Voor Wout uit Roeselare wordt het een extra speciale 9 juni, want hij viert die dag net zijn achttiende verjaardag.

Wout wordt zondag 18 en mag dan voor het eerst stemmen: “Mijn verjaardag vieren, stemmen én blokken voor mijn examen wiskunde: het wordt een drukke dag”

Wout zal tussen het blokken voor zijn wiskunde-examen door naar de stembus trekken. © Joke Couvreur

Zondag 9 juni wordt in alle opzichten een bijzondere dag voor Wout Desnyder. De laatstejaarsleerling humane wetenschappen aan het VMS in Roeselare mag die dag achttien kaarsjes uitblazen én trekt voor het eerst naar de stembus. “En daar kijk ik best wel naar uit”, zegt hij. Samen met zijn ouders Dominique Maertens, Kurt Desnyder en broer Matties (20) woont hij in de Roeselaarse deelgemeente Oekene en aan de keukentafel passeert het politieke wel en wee regelmatig de revue. “Ik ben al een drietal jaar geïnteresseerd in het wereldje. Daarom beschouw ik mijn allereerste stembusgang als een mijlpaal in mijn leven.”

De voorbije weken volgde Wout de politieke stand van zaken via duidingsprogramma’s en online berichtgeving. “Ik heb ook naar Het Conclaaf op VTM gekeken, maar dat vond ik meer entertainment. Al gaf het wel een inkijk in de mens achter de politicus.” Wouts keuze voor komende zondag ligt vast, zegt hij. “Ik voel me liberaal, daarom zal ik op Open VLD stemmen. Hun sociaal en economisch programma sluit perfect bij me aan. Enkel op Europees niveau twijfel ik nog. Die knoop zal ik waarschijnlijk pas zondag doorhakken.”

Op school en in Wouts vriendengroep leven de verkiezingen wel, zegt hij. “We praten er regelmatig over. Deze verkiezingen gaan ook over ónze toekomst, logisch dat ze ons dus niet onberoerd laten.” En met welke politicus zou Wout graag eens uitgebreid van gedachten wisselen? “Doe maar Bart De Wever of Tom Van Grieken. Twee heren met een uitgesproken mening en verbaal erg sterk. Met hen wil ik wel eens aan tafel schuiven.”

Zondag zal Wout erg overwogen zijn stem uitbrengen. “Om onze democratie te dienen. Dat we als volk onze mening kunnen geven, mogen we nooit vanzelfsprekend vinden. Ik draag vrijheid, rechtvaardigheid en de mensenrechten hoog in het vaandel. En daarbij is kunnen stemmen van doorslaggevend belang.” Dit najaar mag Wout nog een tweede keer richting stemhokje trekken, want in oktober staan de gemeenteraadsverkiezingen op het programma. “Op dat vlak is het een boerenjaar”, glimlacht hij. “Dan zal ik hoogstwaarschijnlijk voor onze burgemeester Kris Declercq (CD&V) stemmen. Dat ik op lokaal vlak een ander stemgedrag vertoon? Je moet naar de programma’s en de mensen kijken. Dat is wat telt.”

Zijn verjaardag zal Wout in alle rust doorbrengen. “Met een stevige portie wiskunde op mijn bureau, want maandag wacht me een zwaar examen”, zegt hij. “’s Ochtends start ik de dag met mijn gezin aan een rijkgevulde ontbijttafel en daarna gaan we samen stemmen. Mijn blokpauzes zal ik opvullen door de resultaten mee te pikken. Dat wordt heel boeiend.” Zelf ooit in de politiek stappen, is voor Wout niet aan de orde. “Dat heb ik even overwogen, maar ik zie mijn toekomst eerder in de economische wereld liggen.”

Jenna (20): “Ik ben blij dat ik eindelijk mag gaan stemmen”

Jenna Lebrun (20) uit Menen kijkt er naar uit om te gaan stemmen. “Dat is de manier om te tonen hoe we denken over onze maatschappij, dus ik ben blij dat ik dit jaar eindelijk kan stemmen”, zegt de studente journalistiek. “Ik probeer de politiek zo goed mogelijk te volgen, zeker de thema’s die ik belangrijk vind. Nu is het aan ons om te kiezen wie ons zal vertegenwoordigen. De politici mogen jongeren niet onderschatten. Nu kunnen we onze mening geven, het is aan de politici om daar rekening mee te houden.”

“Ik snap zeker dat velen niet weten voor wie ze straks moeten stemmen”, gaat Jenna verder. “Iedere partij heeft een eigen visie op allerlei problematieken. Vroeger had ik een bepaalde politieke voorkeur, maar door alle campagnes van de afgelopen maanden ben ik wat beginnen twijfelen. Ik vind het leuk om de debatten te volgen. Soms lijken die chaotisch, maar ik vind het net goed dat iemand af en toe zijn of haar stem verheft. Dat moet kunnen en hoort ook bij die sfeer. Een rustig en sereen debat zou wat te saai zijn. Als er discussies ontstaan, blijf je ook aandachtig. Afhankelijk van het thema leun ik aan bij verschillende partijen, maar uiteindelijk moet je wel een keuze maken, hé! Niet stemmen, vind ik een groot verlies. Er is zo hard voor jouw stem gestreden, gebruik die dan ook.” Inhoudelijk heeft Jenna wel al een idee wat haar te wachten staat, maar de praktische kant zorgt voor nog wat stress bij haar. “Ik ben nog nooit eerder gaan stemmen, dus ik weet niet aan wat ik me precies mag verwachten zondag. Hoe verloopt dat dan eenmaal in het stemhokje? Hoe lang duurt dat? Zullen er lange wachtrijen zijn? Dat zijn de vragen die ik nu nog heb, bovendien moet ik diezelfde dag ook nog gaan werken. Er zal snel duidelijkheid komen. Of dat hoop ik toch”, lacht Jenna.

Julian (18): “Politiek zou begrijpelijk moeten zijn voor iedereen”

Op school en binnen de familie van Julian wordt er vaak over politiek gediscussieerd, maar zijn keuze houdt hij liever wat voor zichzelf. © Joke Couvreur

Julian Ketels (18) uit Menen zit in het zesde middelbaar in het VTI in Menen. “Tot begin dit jaar had ik nog niet door dat we dit jaar moeten gaan stemmen. Plots kwam het thema ter sprake bij de familie en vroegen ze of ik mijn keuze al gemaakt had. Dat overviel mij wel een beetje.” Op school kreeg Julian met zijn klas een basiscursus over de verkiezingen. “We kregen uitleg over hoe het systeem werkt en waar de verschillende partijen voor staan, wat ze beloven en wat er soms niet mogelijk is. Maar het blijft heel veel informatie en dat kan nogal overweldigend zijn”, vertelt Julian. “Soms gebruiken politici en journalisten ook moeilijke woorden. Als je de politiek nog niet echt volgt, is het moeilijker om bijvoorbeeld een debat te volgen en weet je niet altijd waar ze het over hebben. Politiek zou begrijpelijk moeten zijn voor iedereen.”

Moeilijk te volgen of niet, Julian ziet het zeker zitten om te stemmen. “Dit heeft een impact op mijn toekomst en ook die van vele anderen, dus ik vind het zéér belangrijk dat ik een keuze maak. Daar heb ik wel een tijd over getwijfeld. Ik wil mij daarin zeker niet laten beïnvloeden door anderen. Sommige leerlingen zeggen stoer voor wie ze zullen stemmen. Ook binnen mijn familie gaan ze soms op in de politiek en voeren ze heftige discussies. Ik neigde al een lange tijd in een bepaalde richting, maar ik wil mijn keuze liefst voor mij houden.”

Stress voor het stemproces zelf? Die is er bij Julian helemaal niet. “Ik ben meer benieuwd hoe het zal zijn bij de volgende verkiezingen. Nu heb ik nog geen vertrouwen in de politici. Vertrouwen is iets dat je moet verdienen. Ik zal me daar pas de volgende verkiezingen over uitspreken, als het duidelijk is welke partijen hun beloftes zijn nagekomen. Ik wil zien wie zich aan zijn woord houdt”, besluit Julian.

Kimberly (20): “Politici vitten liever op elkaar dan te luisteren”

Voor Kimberly Vandersteene (20) uit Meulebeke waren de verkiezingen heel lang een groot vraagteken. “Ik ben er een tijdje mee bezig geweest. Had je mij enkele maanden geleden een stemhokje binnen gestuurd, dan had ik blanco gestemd. Ik was er niet zeker van wie mijn stem verdiende. Politiek associeer ik vooral met mensen die discussiëren. Je ziet politici veel vitten op elkaar zonder dat er een oplossing uit de bus komt. In plaats van naar elkaar te luisteren in een debat spreken ze gewoon over elkaar heen. Ze gaan niet in gesprek en dat motiveert me niet om het verder te volgen. De politici willen dat wij naar hen luisteren, maar zij kunnen onderling niet eens een beschaafd gesprek voeren”, zegt de studente travelsupport.

Voor Kimberly was het lange tijd niet duidelijk voor wie ze zou stemmen. “De personen achter de politici zelf zouden mij zeker kunnen overtuigen om te stemmen voor hen. Maar ik vind het belangrijk dat mensen ook kijken naar de partijen in het algemeen. Ik wil de doelstellingen van iedere partij even op een rijtje zetten en vergelijken met mijn eigen prioriteiten. Er zijn bepaalde thema’s, waar ik veel belang aan hecht, zoals mentaal welzijn en de hulp die wordt aangeboden. Een partij moet mijn stem en voorkeur weerspiegelen.”

“Ik mag dan wel volwassen zijn, eerlijk gezegd voel ik me nog niet volledig klaar om te gaan stemmen”, geeft Kimberly toe. “Ik ben net zoals andere studenten bezig met van alles en nog wat, zoals schoolwerk en privéleven. Ik vind dat we nog niet genoeg weten van de wereld rond ons om nu al te gaan stemmen. Het is niet omdat je 18 jaar bent dat je al volwassen genoeg bent om te gaan stemmen. Volgens mij zou het beter zijn dat je op jouw 18de kan kiezen of je wil gaan stemmen of niet en dat de stemplicht pas ingaat vanaf 21 jaar”, besluit Kimberly.

The post Voor deze jongeren is 9 juni extra bijzonder: “Onze eerste keer stemmen, dat is een mijlpaal” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Workshops en try-out bij Stefans Pottery

Bij Stefans Pottery in Roesbrugge kan je op zaterdag 6 en zondag 7 juli aan de slag. Je kan aansluiten bij een try-out of deelnemen aan een workshop decoratie keramiek.
The post Workshops en try-out bij Stefans Pottery appeared first on KW.be.

Lees meer »

Agressor (37) slaat brandweerman hersenschudding op kerstmarkt

Een 37-jarige man uit Nieuwpoort riskeert een effectieve celstraf van zes maanden nadat hij een vrijwillig brandweerman aanviel op de kerstmarkt. Hij sloeg de man een hersenschudding. K.D., die al 21 veroordelingen op zijn palmares heeft, minimaliseerde de feiten. “Hij had me eerst uitgedaagd”, klonk het.
The post Agressor (37) slaat brandweerman hersenschudding op kerstmarkt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Illegaal krijgt 25 maanden cel voor hele resem diefstallen aan de kust: “Hij kampt met mentale problemen”

Een 49-jarige Algerijn heeft voor de Brugse rechtbank 25 maanden cel gekregen voor een resem diefstallen aan de kust en in Antwerpen. Salah B. schuwde het geweld niet. Het parket had achttien maanden cel gevorderd.
The post Illegaal krijgt 25 maanden cel voor hele resem diefstallen aan de kust: “Hij kampt met mentale problemen” appeared first on KW.be.

Lees meer »