Twee aanhoudingen voor mensenhandel: Braziliaanse vrouwen moesten zich in Brugge onder dwang prostitueren

De onderzoeksrechter in Brugge heeft een vrouw en een man onder aanhoudingsmandaat geplaatst wegens mensenhandel. Ze ronselden Braziliaanse vrouwen in hun thuisland en zetten ze onder meer in een pand in Brugge onder druk in de prostitutie. Dat meldt het West-Vlaams parket.

In het najaar van 2023 kreeg Politiezone Brugge informatie van het prostitutieteam van Politiezone Antwerpen. Verdere opvolging leidde tot een tussenkomst in een pand in Brugge. Daar werden een aantal Braziliaanse vrouwen aangetroffen. In hun verklaringen werden signalen van seksuele uitbuiting gedetecteerd.

Reisorganisatie

Het onderzoek werd verder gevoerd door de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) West-Vlaanderen. Er kwam een organisatie in beeld die Braziliaanse vrouwen ronselde in hun thuisland en verder als reisagentschap fungeerde door vliegtickets, vervoer en verblijf te regelen voor de vrouwen. Daartegenover stond een grote schuld.

De vrouwen werden bedreigd en onder druk gezet om die schuld terug te betalen via prostitutie. Er werd onder meer gedreigd om compromitterende foto’s van de meisjes door te sturen naar hun familieleden. De organisatie regelde advertenties en was – voor een bijkomende commissie – ook tussenpersoon voor het maken van afspraken tussen de vrouwen en hun klanten.

Boekingssites

De vrouwen veranderden heel regelmatig van werkadres en waren actief op meerdere Belgische adressen maar ook in onder meer Kroatië en Frankrijk. Ze ontvingen klanten in panden die gehuurd werden via algemeen gekende boekingssites.

Op 5 juni voerde de FGP West-Vlaanderen in opdracht van de onderzoeksrechter in Brugge, huiszoekingen uit in Gent en Anderlecht. Er werd samengewerkt met PZ Zuid (Anderlecht). Nog twee slachtoffers werden geïdentificeerd en verhoord.

Arrestatie

Twee verdachten, een 20-jarige vrouw en 23-jarige man, werden gearresteerd en voorgeleid bij de onderzoeksrechter die besliste om hen beiden aan te houden op verdenking van mensenhandel met als doel uitbuiting van prostitutie, mensensmokkel met verzwarende omstandigheden, pooierschap met verzwarende omstandigheden en reclame voor aanbod van diensten van seksuele aard.

Het onderzoek naar de organisatie wordt verdergezet. Het West-Vlaams parket concludeert: “Mensenhandel is vaak dichterbij dan men denkt. We spreken van mensenhandel wanneer criminelen mensen werven, vervoeren, opvangen of de controle over hen nemen om deze personen uit te buiten.”

“In België zien we vooral economische en seksuele uitbuiting. De politie doet een oproep om verdachte zaken die kunnen wijzen op mensenhandel in al zijn verschijningsvormen aan te geven bij de lokale politie of te melden via online meldpunten zoals het meertalige www.stophumantrafficking.be of www.meldpuntsocialefraude.belgie.be

The post Twee aanhoudingen voor mensenhandel: Braziliaanse vrouwen moesten zich in Brugge onder dwang prostitueren is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Eeuwigdurende cruise” moet enkele uren na vertrek al terugkeren naar Belfast voor ‘papierwerk’

In de Noord-Ierse stad Belfast was maandagavond een “eeuwigdurende cruise” rond de wereld vertrokken. Eigenlijk had de trip vier maanden geleden al moeten beginnen, maar problemen met onder meer het roer en de aandrijving van het schip veroorzaakten vertraging. De passagiers zaten al die tijd in hotels en andere accommodaties in de stad. Gisteravond was het dan eindelijk zover, maar

Lees meer »

Topchef Luc Bellings beschuldigd van fraude bij kwalificatie voor WK Gravel

Topchef Luc Bellings wordt beschuldigd van fraude bij een kwalificatiewedstrijd voor het WK Gravel in Leuven. ‘Het Belang van Limburg’ schrijft dat hij volgens een klacht identiteitsfraude pleegde door zijn rugnummer en kaderplaatje te verwisselen met dat van een ploegmaat. “Dat klopt niet”, reageert Luc Bellings bij HLN. “Er spelen andere zaken mee in die beschuldigingen.”

Lees meer »

Eerst zon en later wolken vandaag, maar het blijft droog. Maandag en dinsdag onstuimig herfstweer met regen en wind

Gisteren was het een beetje van alles: dan weer mooi en zonnig, dan weer buien en wind. Vandaag/zondag wordt het rustiger: het blijft de hele dag droog, met opklaringen en (vooral) wolkenvelden. En wat brengt de komende week? Opnieuw een beetje van alles, zo blijkt. Maandag wordt ons weer beïnvloed door een depressie, en die brengt veel regen en wind.

Lees meer »

Dorianne Aussems toont zich als ijzersterke bondgenoot in ‘De verraders’: “Tips gekregen van iemand uit vorig seizoen”

MNM-dj Dorianne Aussems (31) waagt zich met ‘De Verraders’ aan haar eerste VTM-programma. De radiostem valt al sinds aflevering één op door haar sterke leiderscapaciteiten. Vanaf de eerste aflevering had ze ook meteen door dat Lotte Vanwezemael een verrader was. “Ik presenteer al enkele jaren ‘Generation M’ en daar doe ik niets anders dan met mensen bezig zijn. Met dat

Lees meer »

Slotzang van pausviering in Koning Boudewijnstadion op laatste moment vervangen: componist blijkt dader van seksueel misbruik

Het koor dat zondag zingt tijdens de grote eucharistieviering van de paus in het Koning Boudewijnstadion, moet in allerijl een nieuw slotgezang inoefenen. Dat meldt het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Het lied dat op het einde van de massamisviering gezongen zou worden, blijkt gecomponeerd te zijn door een priester die zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik.

Lees meer »

“Zo blijkt dat ik toch niet lieg”: Evenepoel bevestigt dat hij bij Soudal Quick-Step blijft nadat gesprekken over mogelijke transfer afsprongen

Remco Evenepoel rijdt volgend seizoen nog steeds bij Soudal Quick-Step. Dat bevestigde hij nu ook zelf vanuit Zürich twee dagen voor het WK wielrennen. Volgens onze informatie zijn de gesprekken over een eventuele overgang met Red Bull- BORA- hansgrohe en een andere niet nader genoemde ploeg vorige week afgesprongen.

Lees meer »

N-VA Waregem trekt vol vertrouwen naar de kiezer: “Na veel oppositiewerk klaar om te besturen”

Enkele weken voor de gemeenteraadsverkiezingen stelt N-VA Waregem haar 33 kandidaten en grote ambitie voor. “We hechten tijdens de campagne veel aandacht aan onze interne sfeer. Onze ploeg komt goed overeen met elkaar. Dat zien de inwoners graag”, vertelt lijsttrekker Michiel Vandewalle.
The post N-VA Waregem trekt vol vertrouwen naar de kiezer: “Na veel oppositiewerk klaar om te besturen”

Lees meer »