Staden krijgt gecontroleerd overstromingsgebied tegen wateroverlast

In Staden komt langs de Provinciebaan ter hoogte van de Bombebeek een gecontroleerd overstromingsgebied om tijdelijk water op te slaan. De gemeente en de provincie willen daarmee de waterhuishouding in de Mandelvallei verbeteren.

“De laatste jaren zijn de effecten van klimaatverandering zoals wateroverlast extra tastbaar”, vertelt gedeputeerde Bart Naeyaert (CD &V). “Daarom is een integraal waterbeleid belangrijk. In Vlaanderen hebben verschillende overheden een taak in dat waterbeleid- en beheer. De Vlaamse overheid, de provincies, de gemeenten, polders en wateringen beheren allemaal een deel van het watersysteem. Daarom is een goede samenwerking belangrijk. In Staden bundelen we de krachten met het gemeentebestuur om de Mandelvallei toekomstbestendiger te maken en een antwoord te bieden op extremere weersomstandigheden. Een onmisbaar puzzelstuk in dat verhaal is de Bombebeek, gelegen langs de Provinciebaan. Verschillende waterlopen komen er samen. Om al die waterlopen gecontroleerd verder te laten stromen naar de Mandelvallei zijn enkele ingrepen belangrijk. Als we het terrein bekijken is een gecontroleerd overstromingsgebied hier de beste oplossing. Het teveel aan water dat voor overlast zorgt wordt met een knijpconstructie tegengehouden en komt in de lager gelegen weide terecht. Daar krijgt het water ruimte om geleidelijk aan in de grond te dringen of vertraagd stroomafwaarts door te stromen”.

“Om er voor te zorgen dat het gecontroleerd overstromingsgebied volop kan werken moeten stroomopwaarts ook extra ingrepen gebeuren”, weet duurzaamheidsschepen Chris Verhaeghe (Open Vld). “Met de gemeente leggen we een brede afvoergracht aan vanuit de Voermanstraat richting de Bombebeek. De provincie doet ook ingrepen in de omgeving van het overstromingsgebied. Zo komt er een berm om te voorkomen dat het overtollige water buiten het weiland komt. De Bombebeek wordt ook zoveel als mogelijk open gemaakt voor een vlotte doorstroming door inbuizingen weg te halen”.

De werken zijn ondertussen gestart en moeten voor de winter afgerond zijn.

The post Staden krijgt gecontroleerd overstromingsgebied tegen wateroverlast is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Meer dan 270 arrestaties na plunderingen bij anti-regeringsprotest in Kenia

In Kenia heeft de politie meer dan 270 mensen gearresteerd voor plunderingen en het plegen van geweld tijdens het anti-regeringsprotest gisteren. Al 2 weken lang komen vooral jongeren op straat om te betogen tegen de plannen van de regering om belastingverhogingen in te voeren. De plannen zijn intussen ingetrokken, maar de betogers hebben nu extra eisen en vragen onder meer

Lees meer »

Voetbalbond verontschuldigt zich voor verwijderde video met Onana die “op scheenbeen van Mbappé gaat tackelen”

Wat bedoeld was als een ludieke video, is uitgegroeid tot een ongewild brandhaardje. Een clip van de Brusselse komiek Pablo Andres met Amadou Onana (22) in de hoofdrol doet de wenkbrauwen fronsen in het buitenland. Of toch de zin waarin Onana zingt dat hij “het scheenbeen van Mbappé zal tackelen”. De video werd gedeeld op de sociale media van de

Lees meer »

Voorzitter Vlaams Belang Wervik Rudy Denys verhuist naar Blankenberge: “Nood aan een nieuwe start in een andere omgeving”

Voorzitter Rudy Denys (62) van het Vlaams Belang Wervik verhuist binnenkort naar Blankenberge en sluit daar aan bij de plaatselijke afdeling. “Met pijn in het hart heb ik deze beslissing genomen, daar ik nood heb aan een nieuwe start in een andere omgeving”, zegt Rudy. “Het was tijd voor iets anders. Ik wil iedereen bedanken voor de steun die ik

Lees meer »

Vergeet de 4 dagenweek, Griekenland voert 6-daagse werkweek in

In Griekenland mogen werknemers in bepaalde sectoren vanaf vandaag 6 dagen per week werken. Opvallend, want in heel wat andere Europese landen – ook bij ons – wordt net volop geëxperimenteerd met kortere werkweken. De nieuwe regel geldt voor bedrijven waar nu in principe al 24 op 24 wordt gewerkt, en waar dus heel wat overuren worden gepresteerd of waar

Lees meer »

Nieuw speelplein Vladslo wil ook ontmoetingsplaats zijn

Vladslo heeft er een nieuw speelplein bij. Het speelterrein ligt in de Beerststraat, net tegenover de vrije basisschool, op een terrein dat eigendom is van lokaal dienstencentrum De Klaproos.
The post Nieuw speelplein Vladslo wil ook ontmoetingsplaats zijn appeared first on KW.be.

Lees meer »

Monte Marcella het geheime wapen voor onze Belgische olympische atleten (en straks kun jij het resort ook afhuren)

Sint-Eloois-Winkel (Ledegem) wordt in juli het sportmekka voor Olympische atleten. De gemeente heeft zich eerder dit jaar ontpopt als de nieuwe topbestemming voor sporters die zich voorbereiden door middel van hoogteprikkels. In samenwerking met het BOIC, zal Monte Marcella een exclusief trainingskamp zijn voor Belgische Olympische atleten die zich klaarstomen voor de Spelen van Parijs 2024. En straks kun je

Lees meer »

Ebbe De Vlaeminck tekent eerste profcontract bij KV Kortrijk: “Mijn droom wordt werkelijkheid”

Ebbe De Vlaeminck (18) heeft onlangs zijn eerste profcontract getekend bij KV Kortrijk. Afgelopen seizoen zat hij nagenoeg elke wedstrijd op de bank van de eerste ploeg. De jonge doelman heeft nu zijn eerste profcontract op zak en mag volgend seizoen dus weer de concurrentie aangaan met ervaren rotten Lucas Pirard en Tom Vandenberghe.
The post Ebbe De Vlaeminck

Lees meer »

Griekenland maakt zesdaagse werkweek mogelijk in bepaalde sectoren

De nieuwe wet die het in bepaalde sectoren mogelijk maakt om zes dagen per week te werken, is sinds vandaag van kracht in Griekenland. Deze aanpassing verhoogt de maximale werkweek van 40 naar 48 uur voor werknemers binnen industriële bedrijven en de productiesector. De Griekse regering wil zo onder meer de arbeidstekorten aanpakken en zwartwerk tegengaan.

Lees meer »

Tuinarchitect Geert Merlevede opent droomtuin voor publiek in Vlamertinge

De Landelijke Gilden organiseren op zaterdag 29 juni, zondag 30 juni en zondag 1 september van 10 tot 18 uur weer hun Opentuindagen. In Vlamertinge stelt tuinarchitect Geert Merlevede onder de noemer Tussen tuin en landschap zijn eigen vijf hectare grote tuin open voor het publiek.
The post Tuinarchitect Geert Merlevede opent droomtuin voor publiek in Vlamertinge appeared first

Lees meer »