Rondleiding op werf Schouwburg van Kortrijk met cultuurschepen Axel Ronse: “Dankzij Vlaamse steun toch deze legislatuur in gang geschoten”

Kortrijks cultuurschepen Axel Ronse (N-VA) leidde ons rond in de Schouwburg van Kortrijk, waar de werkzaamheden volop aan de gang zijn. Hij werd daarvoor bijgestaan door een team van bouwbedrijf Furnibo en WIT Architecten. Ook het nieuwe cultuurseizoen werd hiermee officieus gelanceerd.

“Toen ik als cultuurschepen begon in 2019, was het de bedoeling om fase 1 van het masterplan Schouwburg uit te voeren”, opent Axel Ronse tijdens de rondleiding op de werf. “Dankzij extra Vlaamse middelen konden we het volledige masterplan in gang steken deze legislatuur. Ondanks wat vertraging zijn de werken nu eindelijk begonnen.”

In totaal kwam zo’n 13.000.000 euro voor dit project van de Vlaamse overheid. Stad Kortrijk voorzag op haar beurt een budget van 18.000.000 euro. Deze heuse som wordt tijdens de rondleiding verantwoord: “De blikvangers zullen de theaterzaal die het huidige Arenatheater vervangt en het gloednieuwe cultuurcafé zijn”, aldus Ronse. “Het ganse gebouw zal uitblinken op vlak van toegankelijkheid en ook de loges en personeelsruimtes worden stevig onder handen genomen.”

Harmonieuze samensmelting

Het ontwerp en de renovatie, onder leiding van WIT Architecten en bouwbedrijf Furnibo, omvat een harmonieuze samensmelting van het verleden en heden. In eerste instantie wordt er teruggegaan naar de oorspronkelijke toestand van het gebouw uit 1920. Daarbij worden de bijgebouwen links en rechts afgebroken.

Die dateren immers uit latere periodes. Concreet gaat het over de conciërgerie, foyer, het arenatheater en een woning met kantoren. Deze ingreep herstelt de historische charme van de Schouwburg en creëert tegelijk de ruimte voor moderne aanpassingen om het gebouw toekomstbestendig te maken.

Afbraak

De afbraak is intussen in gang gezet. Aan de kant van de Doorniksesteenweg is de conciërgerie bijvoorbeeld al afgebroken. Daar komen nieuwe ruimtes voor personeel en artiesten. Er wordt momenteel volop voorbereid aan de uitgraving van de kelder. Nu de torenkraan sinds kort geïnstalleerd is, wordt eerstdaags ook de kant van het Arenatheater en de foyer gesloopt.

Daar komt dan een uitdagende nieuwbouw met een stapeling van publieksruimtes: een groot cultuurcafé, daarboven een foyer en daarop de nieuwe theaterzaal voor 200 personen. Het is trouwens de bedoeling dat kwalitatieve herbruikbare materialen uit de sloop kunnen worden ingezet in het nieuwe gebouw. Verder zal in een andere afbraakfase later dit jaar de parterrevloer in de grote zaal worden uitgebroken om nadien een beweegbare vloer te laten herrijzen, zoals dat ook een eeuw geleden het geval was.

De werken zullen twee jaar in beslag nemen, de geplande einddatum is januari 2026. Momenteel gaat het programma van de Schouwburg tijdelijk door op andere plaatsen in de stad en daarbuiten. Enkele verrassende locaties, zoals het Fatimaklooster in Heule en de Bolwerksite in Stasegem, brengen daarin variatie.

Nieuw cultuurseizoen

Vanaf zaterdag 8 juni om 10 uur zijn de tickets voor het nieuwe cultuurseizoen beschikbaar op de site van de Stadsschouwburg. De organisatie noemt het aanbod zelf “boordevol opkomende makers en gevestigde namen met fascinerende, ontwapenende performances”. In het nieuwe Schouwburgmagazine ontdek je het rijke gamma aan de hand van verhalen, interviews, kijkjes achter de schermen en keuzes van de bezoekers.

Als laatste licht de organisatie nog het programma ‘Blender’ uit. “De nieuwe zomerse concertreeks in Bolwerk, georganiseerd door Schouwburg Kortrijk en Wilde Westen, is gemaakt voor mensen die houden van een eclectisch programma. De line-up is een heerlijke blend van pop, klassiek, hiphop, punk en elektronische muziek. Hou je klaar voor namen als Jasper Steverlinck, Stikstof, Intergalactic Lovers en meer. Van 20 juni tot en met 7 juli wordt Bolwerk de perfecte outdour venue in een groene omgeving, met een goedgevulde bar, lokale foodtruck en vooral een reeks aan artiesten om ‘u’ tegen te zeggen.”

The post Rondleiding op werf Schouwburg van Kortrijk met cultuurschepen Axel Ronse: “Dankzij Vlaamse steun toch deze legislatuur in gang geschoten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Geld nodig voor cocaïne”: duo dat portefeuille advocate stal in Brugs gerechtsgebouw riskeert tot zestien maanden cel

Toen een jonge Algerijn dit voorjaar in het Brugse gerechtsgebouw zijn vonnis kwam aanhoren, besloot zijn ‘tolk’ de portefeuille van een advocate te stelen. Zelf zorgde Youssef C. (19) daarbij voor de nodige afleiding. “Ze hadden geld nodig om cocaïne te kopen”, aldus de procureur, die tot vijftien maanden cel vroeg.
The post “Geld nodig voor cocaïne”: duo dat

Lees meer »

Trouwseizoen langs de Leieboorden in Kortrijk op gang getrapt: “Een uitgelezen locatie die tot de verbeelding spreekt”

Vrijdag 28 juni zijn de nieuwe sessies gestart om langs de Leieboorden in Kortrijk in het huwelijk te treden. En al meteen stonden er zes op het programma. Een van de zes koppels waren Céline en Dieter.
The post Trouwseizoen langs de Leieboorden in Kortrijk op gang getrapt: “Een uitgelezen locatie die tot de verbeelding spreekt” appeared first on

Lees meer »

Southgate en Engelse spelersvrouwen bekogeld met bier en andere projectielen: grimmige sfeer bij Engeland

Moesten de Rode Duivels het na de alles behalve zaligmakende draw tegen Oekraïne doen met boegeroep, dan was de reactie van de Engelse fans na de trieste bedoening tegen Slovenië (0-0) nog wat anders. Niet alleen bondscoach Gareth Southgate kreeg bierbekers naar zich gegooid toen hij de fans ging bedanken, ook de Engelse spelersvrouwen zagen hoe “vanuit alle hoeken” bekers

Lees meer »