“Liften was nog nooit zo plezant”: Diksmuide lanceert als eerste in Vlaanderen het mee-rij-bankje

In het piepkleine Lampernisse, amper 150 inwoners sterk, staat een primeur in Vlaanderen: het mee-rij-bankje. Wie erop gaat zitten, geeft aan dat hij of zij een lift nodig heeft naar het centrum van Diksmuide. “Wie weet ontstaan zo wel nieuwe vriendschappen”, klinkt het bij burgemeester Lies Laridon (CD&V). Er zijn wel wat aandachtspunten: kinderen bijvoorbeeld.

Een mee-rij-bankje is een moderne vorm van liften die Diksmuide als eerste lanceert. Het idee komt van stadsmedewerker Peter Demarée die het in Duitsland had gezien tijdens een fietsvakantie. Mensen die een lift nodig hebben, gaan erop zitten en een toevallig passerende chauffeur kan die dan meenemen naar het volgende bankje. Het stadsbestuur zorgde voor een stevige ondergrond, een comfortabel bankje en een dak boven het hoofd. De rest moeten de mensen onderling regelen.

“Ik heb er alle vertrouwen in dat de mensen wel zullen meegenomen worden”

Alleen… Dat mee-rij-bankje staat in Lampernisse, een dorp met 150 inwoners. Het volgende bankje zien we in Oostkerke, waar 250 mensen wonen. De eindbestemming is de IJzerlaan, op wandelafstand van het stadscentrum. De kans is dus reëel dat lifters wel eens lang zullen mogen zitten op het bankje vooraleer ze op hun bestemming geraken. “Laat ons hopen van niet”, lacht burgemeester Laridon. “Lampernisse wordt ook wel eens het stiltedorp genoemd. Veel toeristen zoeken er de rust op, dus het past hier perfect. Bovendien telt het dorp een levendige gemeenschap. Ik heb er alle vertrouwen in dat de mensen wel zullen meegenomen worden. Zo’n mee-rij-bankje is ook een vorm van onthaasten.”

“Tof initiatief”

Dorpsbewoners Conny Van Campenhout en Jean-Claude Bogaert juichen het initiatief toe. “Wij zullen zeker stoppen als we daar lifters op zien. Wie weet leren we zo wel nieuwe mensen kennen. Ik zou zelfs afspreken met hen zodat we hen ook terug kunnen brengen. Het valt uiteraard af te wachten of het gebruikt zal worden, maar wij vinden het alvast een heel tof en warm initiatief.”

“Ik sluit niet uit dat we dit ook verder uitrollen in de andere dorpen”

Maar wat met kinderen? Er kunnen ook mensen met slechte bedoelingen stoppen bij zo’n bankje. Daarop anticipeert het stadsbestuur. Bij het bankje hangen folders met het reglement. Kinderen jongeren dan veertien jaar zijn niet toegestaan zonder een meerderjarige begeleider. Jongeren van veertien tot achttien jaar reizen alleen met toestemming van hun ouders. Die kunnen bijvoorbeeld een briefje meegeven. Verder lezen we op de folder dat een passagier een foto mag nemen van het kenteken mocht die de chauffeur niet persoonlijk kennen. Passagiers zijn verzekerd in de auto via de verplichte aansprakelijkheidsverzekering.

Het stadsbestuur investeerde 5800 euro in de drie banken, maar kreeg de helft gesubsidieerd via het Europees plattelandsfonds LEADER. “Ik sluit niet uit dat we dit ook verder uitrollen in de andere dorpen, maar ik wil benadrukken dat die banken geen vervanging vormen voor het openbaar vervoer. We blijven aandringen op extra budget om de mobiliteit in de Westhoek te verbeteren. Dit nieuwe initiatief werkt aanvullend.” (GUS)

The post “Liften was nog nooit zo plezant”: Diksmuide lanceert als eerste in Vlaanderen het mee-rij-bankje is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Fernand maakt kunstwerkjes met brokstukken gecrashte bommenwerper: “Het is belangrijk dat wij lessen uit het verleden koesteren”

Het verhaal van de crash van de Amerikaanse bommenwerper B-24 Liberator die op 24 juni 1944 crashte tussen Wulpen en Oostduinkerke werd op een bijzondere manier weer actueel. Dat kwam door een toevallige vondst van Guy Marteel, een gepassioneerde metaaldetectorist. Kunstenaar Fernand Vanderplancke zorgde voor de kers op de taart en maakte van de gevonden brokstukken unieke kunstwerkjes met een

Lees meer »

Schrijnwerker krijgt 6 jaar cel omdat hij klant neersteekt in Zemst

De Brusselse correctionele rechtbank heeft een schrijnwerker veroordeeld tot 6 jaar cel omdat hij een klant uit Weerde (Zemst) die weigerde te betalen neerstak met een koksmes van 17 centimeter lang. "Hij vond enkele honderden euro’s voldoende om een mensenleven te ontnemen, een ernstige straf is dus nodig", klonk het bij de rechter.

Lees meer »

3e editie van triënnale Kortrijk start zaterdag: thema ‘After Paradise’ geeft hoopvol beeld van problemen na het paradijs

In Kortrijk start zaterdag de 3e editie van de triënnale. Dat is de driejaarlijkse openluchttentoonstelling. Het parcours is 5 kilometer lang en loopt langs 14 verschillende locaties, waar werken van internationale kunstenaars staan. Het thema van deze editie is ‘After Paradise’. Dat is de periode na het paradijs, waarin er veel problemen zijn. Maar de triënnale wil toch een positief

Lees meer »

Bruggeling Pihilip Milanov naar de Olympische Spelen

De Internationale Atletiekfederatie World Athletics heeft dinsdag de definitieve olympische ranking bekendgemaakt. Voor dertien Belgen is dat goed nieuws en ook voor Philip Milanov. Hij mag zich in het discuswerpen opmaken voor Parijs.
The post Bruggeling Pihilip Milanov naar de Olympische Spelen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »

Beleef de zomer op het Evenementenplein in Oostkamp

Van 25 juni tot 14 juli transformeert het plein achter OostCampus in een bruisend paradijs, vol activiteiten voor jong en oud. Er is een uitgestrekt strand waar je kunt genieten van de zon en ontspannen met vrienden en familie. Het overdekte podium zal de thuisbasis zijn voor een reeks boeiende optredens. Er is een bar
The post Beleef de

Lees meer »

Vertragingen bij Duits treinverkeer zorgen voor klachten bij Rode Duivels-fans: “Na vier treinen is een vriendin ons komen ophalen”

Na de kwalificatie voor de achtste finales, woensdagavond tegen Oekraïne, kennen tal van Rode Duivels-fans problemen met hun terugkeer vanuit Stuttgart naar huis. Al sinds het begin van het Europees Kampioenschap klagen voetbalfans over de treinen in Duitsland, een al jaren aanslepend en groeiend probleem. “Over de NMBS ga ik nu minder klagen”, klinkt het.

Lees meer »

Kijk nu LIVE naar de oefenmatch Knokke-Club Brugge (0-1), exclusief op HLN!

Goed nieuws voor de voetbalfans. Bij HLN kan u de komende weken als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge live bekijken. De landskampioen werkt vier oefenmatchen af, waaronder eentje tegen het PSV van ex-speler Noa Lang. Vandaag trappen we af met Knokke-Club Brugge. Die match kan u op dit moment hieronder live bekijken – Club leidt met 0-1.

Lees meer »

Diamant voor Frans en Magda uit Ingelmunster

Op zaterdagavond 29 juni vierde het diamanten echtpaar Frans Vanmarcke en Magda Bruggeman uit de Rozestraat feest in ’t Goed ter Couteren in de Handelsstraat.
The post Diamant voor Frans en Magda uit Ingelmunster appeared first on KW.be.

Lees meer »