Langverwacht verbod op doorgaand vrachtverkeer in Tielt komt er dit najaar: “Erg blij dat we dit konden realiseren”

Al bijna twaalf jaar is er sprake van, maar er komt dit najaar eindelijk een verbod op zwaar doorgaand vrachtverkeer op de as van de Kasteelstraat, Grote Hulststraat en Felix d’Hoopstraat in Tielt. Dat antwoordde mobiliteitsschepen Vincent Byttebier (CD&V) op een vraag van Simon Bekaert (Vooruit). Die laatste bracht hetzelfde voorstel donderdag al voor de vijfde keer op vijf jaar tijd op de gemeenteraad.

Nadat in de vorige legislatuur al een verbod op doorgaand vrachtverkeer in de Stationstraat en de Sint-Michielstraat werd doorgevoerd, blijven er nog steeds veel vrachtwagens via da N399 dwars door Tielt rijden, langs de Vierhoek en langs den Bek, en dus ook langs de scholen in de Grote Hulststraat en de Conventieweg. Er is al heel veel inkt gevloeid over het dossier. Meerderheidspartij CD&V gaf meermaals aan voorstander te zijn, maar wou geen eenzijdig verbod doordrukken zonder overleg met wegbeheerder AWV. Wel stond het opgenomen in het mobiliteitsplan van de stad. Maar het bleef wachten op een uitvoering ervan. “Met onze fractie hebben we meermaals gepleit voor een onmiddellijk verbod”, aldus Bekaert. In 2023 kregen we te horen dat het er effectief zou komen. Maar de maand nadien werd daar deels op terug gekomen omdat de werken in de Gentstraat in Meulebeke nog niet af waren. Die werken zijn nu af, dus alle mogelijke obstakels zijn weg.”

“We zijn erg blij dat we dit nog deze legislatuur zullen kunnen realiseren”

Byttebier beaamde dat. “In juni vorig jaar al zijn we met Meulebeke overeen gekomen om het zwaar verkeer op termijn via de Nijverheidsstraat naar de Gentstraat te sturen. Toen die straat af was in maart hebben we meteen een brief richting Meulebeke gestuurd en onze vraag herhaald. Eind april kregen we daar een positief antwoord op, al wil men nu eerst werk maken van lichten aan het gevaarlijke kruispunt met de Nijverheidsstraat (Meulebeke communiceerde dat nieuws zelf donderdagnamiddag-red.) AWV liet weten dat daar snel werk van gemaakt zal worden. Er zal nog een aanvullend politiereglement op de raad moeten komen, maar als alles goed gaat zal het verbod dit najaar een feit zijn. We zijn erg blij dat we dit nog deze legislatuur zullen kunnen realiseren en zo een oplossing hebben die voor meer leefbaarheid zal zorgen.”

Vervollediging ring

Wat met de vervollediging van de ring? “De échte oplossing voor dit probleem is de vervollediging van de ring rond Tielt”, kwam Veerle Vervaeke (N-VA/Open Vld) tussen. “Maar omdat dat blijft aanslepen hadden wij in de vorige legislatuur met de verbreding van de Sint-Amandsstraat wel een degelijk alternatief gepland. Spijtig genoeg heeft deze meerderheid dat plan teruggedraaid. En de voorbije jaren is het toch opvallend stil gebleven over de zuidwestelijke tangent.”

Daar ging Byttebier niet mee akkoord. “Het klopt dat de vervollediging van de ring dé oplossing zou zijn. En daar blijven we ook voor ijveren. Zo is er een haalbaarheidsstudie besteld, terwijl de ring opgenomen is in de planning van de vervoersregioraad.”

The post Langverwacht verbod op doorgaand vrachtverkeer in Tielt komt er dit najaar: “Erg blij dat we dit konden realiseren” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Amateurvoetbal exclusief op HLN: kan Tongeren zaterdag broodnodige punten pakken in Limburgse derby tegen Bocholt?

Tijd voor een derby in 2de Afdeling! Tongeren ontvangt Bocholt en de thuisploeg verkeert alleszins in puntennood. Met twee punten uit vijf matchen is de ploeg allerlaatste in de stand, Bocholt is dan weer vijfde met acht punten. Wordt het een doelpuntenfestival? In samenwerking met Voetbal Vlaanderen zenden we op de wedstrijd zaterdag (20u) LIVE uit op HLN!

Lees meer »

Royals op zondag – Prins William vraagt David Beckham mee op werkbezoek en prinses Delphine maakt reclame voor wafels

De Britse prins William neemt David Beckham mee op werkbezoek. Een ’toys for boys’-uitje. De Griekse, Spaanse en Deense koninklijke families verzamelen zich voor het huwelijk van prinses Theodora. Enkele kindertekeningen van Trix brengen bijna 3.000 euro op. En prinses Delphine promoot Belgische wafels. Reclame: een goed idee? Op zondag bundelen we het kleine en grote nieuws uit de wereld

Lees meer »

Marc Degryse is vol lof over interim-coach David Hubert: “Hij toont dat hij een goede assistent zou zijn van de nieuwe hoofdcoach”

Net als onze chef voetbal Niels Poissonnier vindt ook Marc Degryse dat David Hubert, de interim-coach van Anderlecht, een goede indruk nalaat. “Op Dender kan ik hem weinig verwijten. Hij zegt waarop het staat, en toont geen signalen van stress of onzekerheid.” Ook over de veelbesproken Antwerpse derby en het gelijkspel van Club Brugge op Charleroi kwam de analist terug.

Lees meer »

Uniek ‘Winkelt mor alier’-lied onderstreept belang van lokaal winkelen tijdens Weekend van de Klant

‘Winkelt mor alier’ werd op vrijdagvoormiddag 4 oktober voor de eerste keer live gespeeld in Kortrijk, in de Lange Steenstraat. Dit lied vormt het kloppende hart van de campagne van UNIZO West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen en KERNpunt en benadrukt de cruciale rol die kleine en middelgrote ondernemingen spelen in de lokale economie.
The post Uniek ‘Winkelt mor alier’-lied onderstreept belang

Lees meer »

Erik (69) kaartte meermaals verkeerssituatie aan kruispunt aan, nu loopt hij er zelf zware verwondingen op: “Als ik niet was weggesprongen…”

Hij schreef al vlammende artikels op de lokale website Trudocs over het onveilige kruispunt aan de Naamsevest en deed al mee aan een actie van de Fietsersbond om de verkeerssituatie aan te kaarten. Nu zit Erik Nulens (69) thuis met een gebroken schouder en een nieuwe heup nadat hij op het zebrapad voor een auto opzij moest springen.

Lees meer »

Gerepatrieerde Belgen getuigen over evacuatie uit Libanon: “Moeilijke beslissing, maar het wordt er elke dag gevaarlijker” 

De Belgen die gisteren uit Libanon geëvacueerd zijn, vertellen dat de situatie er niet langer houdbaar was. Ze zijn dankbaar om terug in België te zijn, maar denken ook aan hun familie en kennissen die nog in gevaar verkeren. Later vandaag worden er volgens minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) opnieuw een 50-tal landgenoten gerepatrieerd.

Lees meer »

Conner Rousseau overenthousiast over nieuwe Vlaamse ploeg: “Deze regering is beter en socialer”

Hij levert straks de allereerste socialistische minister van Welzijn en noemde het Vlaams regeerakkoord al verschillende keren historisch. Omdat de nieuwe Vlaamse regering volgens hem nog nooit zoveel geld zal hebben geïnvesteerd als nu. Ondanks een faux pas – zijn interne kritiek op coalitiegenoot N-VA lekte zaterdag uit – is Vooruit-voorzitter Conner Rousseau overenthousiast met de start van de nieuwe

Lees meer »

Voor het eerst sinds 1967 opnieuw een ommegang rond de kerk in Schoten

In Schoten vindt dit weekend voor het eerst sinds de jaren 60 opnieuw een ommegang plaats. Het is een initiatief van de Sint-Cordulakerk, en verschillende verenigingen en politici zullen van de partij zijn. "Iedereen die nog eens immaterieel cultureel erfgoed wil beleven, mag meewandelen", klinkt het bij Christof Victor (N-VA), Schotens schepen voor Cultuur en Erfgoed.

Lees meer »

Waarom kwam er geen Belgische reactie op de aanval van Pogacar? “Ik zei nog dat we attent moesten zijn voor de oversteek van Tadej”

Geen honderdste medaille voor bondscoach Sven Vanthourenhout. Aan Tadej Pogacar was niks te doen, maar toen de Sloveen op vier ronden van het einde aanviel, gaven de Belgen niet meteen thuis. Werden ze verrast? Hadden ze geen superdag? En waarom kregen ze amper steun? “Ik snap de tactiek van sommige landen niet. De Fransen demarreerden terwijl Alaphilippe stond te plassen.”

Lees meer »