Hou de zorg betaalbaar én kwaliteitsvol: zo willen de politieke partijen dit heet hangijzer aanpakken

Onze provincie is de snelst vergrijzende. Dat brengt veel uitdagingen met zich mee. Er is al een huisartsentekort in West-Vlaanderen, maar er zijn dringend ook meer (plaatsen in) woonzorgcentra nodig, met geschoold personeel, zonder in te boeten aan kwaliteit én aan een betaalbare prijs.

CD&V

“West-Vlaanderen is de meest verzilverende provincie. Dé uitdaging is: de zorg die we vandaag bieden, moeten we ook in de toekomst kunnen bieden. We moeten maatregelen nemen zodat er voldoende huisartsen zijn. En het is echt tijd dat de federale regering geld uittrekt voor onze MUG-Heli. Naast professionele zorgverstrekkers hebben we ook nood aan meer mantelzorgers.”

Groen

“Vandaag zien we wachtlijsten voor de West-Vlaming van wieg tot sterfbed. Daarnaast zijn de facturen torenhoog. Wij willen zorgberoepen aantrekkelijker maken met een beter loon en meer zekerheid. Ook moeten we de werklast verlichten zodat er meer tijd vrijkomt om voor volwassenen en kinderen te zorgen. Investeren in plaats van te besparen, dat is onze plicht.”

L99

“We willen de zorg verbeteren door te investeren in preventie en gezondheidseducatie, de eerstelijnszorg te versterken en onze sociale rechten op een doordachte manier te reguleren. Zo kunnen we voorkomen dat het socialezekerheidsstelsel een aantrekkingskracht wordt voor migratie, wat de druk op de beschikbare middelen alleen maar vergroot.”

N-VA

“Er moet zekerheid zijn dat zorg en pensioenen ook effectief betaald zullen worden. Daar zit vandaag het grootste probleem. Die zekerheid is er niet. Omdat de regering-De Croo een rampzalige begroting achterlaat. De enige manier om dat op te lossen: er moeten meer mensen aan het werk, vooral in Wallonië en Brussel. Om de zorg en pensioenen te financieren.”

Open VLD

“We hebben een royaal sociale zekerheidssysteem en een zeer sterke gezondheidszorg. Om dit alles te blijven garanderen, moeten we onder meer ons ziekenhuislandschap versterken door meer samen te werken. Om dit te bekostigen, moet de werkloosheid dalen. Hoe meer mensen aan de slag zijn, hoe beter én betaalbaarder de zorg wordt voor wie die nodig heeft.”

PVDA

“We maken werk van een zorgmodel waarin samenwerking en preventie centraal staan. We verviervoudigen het Zorgpersoneelfonds om tegen 2030 15.000 extra verpleegkundigen aan te werven. We breken de macht van Big Pharma en we maken komaf met het prestatiesysteem dat te veel overbodige onderzoeken en ingrepen in de hand werkt.”

Vlaams Belang

“Zorg moet meer kwalitatief, tijdig en betaalbaar worden door een sociaal gecorrigeerde maximumfactuur, bijkomende investeringen en mantel- en thuiszorg verder te ondersteunen. Maar ook meer handen aan het bed en een beter statuut voor zorgverleners. We financieren dat door onze sociale zekerheid af te schermen voor misbruiken en nieuwkomers die nooit hebben bijgedragen.”

Voor U

“Betaalbare en kwaliteitsvolle zorg staat hoog op de agenda van Voor U. Wel zijn we ervan overtuigd dat onze zorg al op zeer hoog niveau staat in vergelijking met andere Europese landen. Geen enkel systeem is perfect en er kan uiteraard prioriteit gegeven worden aan het wegwerken van wachtlijsten.”

Vooruit

“Vooruit is de partij van de zorg. Onze vier ambities zijn duidelijk: een sterk preventiebeleid, betaalbaarheid, topkwaliteit en de juiste zorg voor iedereen die het nodig heeft. Na 20 jaar stilstand op vlak van welzijn in Vlaanderen – denk maar aan de wachtlijsten in jeugdhulp en gehandicaptenzorg – is het tijd voor nog meer investeringen en hervormingen op federaal niveau.”

Lees hier de antwoorden van de negen partijen op de andere negen eisen.

The post Hou de zorg betaalbaar én kwaliteitsvol: zo willen de politieke partijen dit heet hangijzer aanpakken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Van Gerwen grootste mond van iedereen, maar nu nooit zo stil”: Van den Bergh en Huybrechts genieten na van spectaculaire derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft die eerste de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de Belgen

Lees meer »

Frankrijk heeft ‘bunker’ Maignan, maar de Rode Duivels hebben Koen Casteels: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

Bosbranden in buurt van Athene onder controle

De hevige bosbranden die zondag waren uitgebroken in de buurt van de Griekse hoofdstad Athene “zijn onder controle”. Dat heeft Vassilis Vathrakoyannis, woordvoerder van de brandweer maandag meegedeeld. “Er zijn geen fronten meer actief. Het vuur is ingedamd door de brandweer.”

Lees meer »

Drie nieuwe fietsroutes langs historische locaties in Maldegem

In samenwerking met de gemeente werkte Maldegemnaar Robin Van Kerschaver drie nieuwe fietsroutes uit, die fietsers langs historische locaties op Maldegems grondgebied loodsen. Elke route start aan het Sint-Annazwembad in de Gidsenlaan en is 40 kilometer lang.
The post Drie nieuwe fietsroutes langs historische locaties in Maldegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Grote banken in de Verenigde Staten doorstaan stresstest van centrale bank

De grootste Amerikaanse banken zijn volgens de Federal Reserve nog steeds bestand tegen een zware economische en financiële crisis. De centrale bank van de Verenigde Staten maakte de resultaten van de jaarlijkse stresstest woensdag bekend. De verliezen die de kredietverstrekkers zouden lijden waren bij de test dit jaar wel groter dan vorig jaar, verklaarde vicevoorzitter voor bankentoezicht Michael Barr.

Lees meer »