Geef de boer een duurzame toekomst: zo willen de politieke partijen dit heet hangijzer aanpakken

We stemmen zondag niet alleen voor Vlaanderen, België en Europa… maar ook voor West-Vlaanderen. Wat politici in Brussel – en Straatsburg – beslissen, voelen we tot bij ons. Wij stelden dan ook een West-Vlaamse eisenbundel samen, waarover negen partijen nu kleur bekennen. Eis nummer 9: geef de boer een duurzame toekomst.

Al jaren geven de boeren aan dat het water hen aan de lippen staat. Het vele papierwerk, de druk vanuit het buitenland, het nieuwe stikstofbeleid dat volgens hen onhaalbaar is en de steeds groter wordende mentale druk… De recente protesten toonden aan dat de huidige situatie niet langer vol te houden is.

CD&V

“Wij staan garant voor een zekere toekomst voor de landbouw in West-Vlaanderen. Onze landbouwers zijn wereldwijd koplopers in het innovatief en duurzaam boeren. Het marktmechanisme moet bijgestuurd worden zodat de landbouwer een eerlijke prijs ontvangt voor zijn of haar producten. We streven daarnaast voor meer regelluwte en rechtszekerheid.”

Groen

“Het aantal landbouwers is in 20 jaar gehalveerd, suïcidecijfers bij landbouwers liggen torenhoog en boeren krijgen te weinig voor hun producten. We willen hen helpen om de transitie te maken naar een duurzamer landbouwmodel. Voor ons is er geen tegenstelling tussen natuur(herstel) en duurzame landbouw. Beide moeten samengaan. We willen een pact voor landbouw met toekomst.”

L99

“De toekomst van de boeren is van groot belang voor West-Vlaanderen. Wij willen het stikstofdecreet in de papierversnipperaar. Een stop aan de landbouwkalender. Een omgevingsvergunning voor de volledige loopbaan. Het herbevestigen van de 750.000 hectare landbouwgrond. Weg met overadministratie en boetecultuur, begeleiden in plaats van bestraffen.”

N-VA

“De winkelkar blijft maar duurder worden. Voor een kilogram appelen betaal je al snel 3 euro. Maar de fruitboeren krijgen daarvan nauwelijks 30 eurocent in de veiling. Dat is gewoon niet correct. Onze landbouwers verdienen rechtszekerheid, voldoende landbouwgrond, en bovenal eerlijke prijzen. En dat kan: door hun positie te versterken in prijsonderhandelingen.”

Open VLD

Onze boeren hebben ruimte en een toekomstvisie nodig. Tot slot moeten al die administratieve regeltjes en boetes verdwijnen. Er mogen nog steeds regels en controles zijn, maar al dat overbodig papierwerk moet eruit. De slinger is echt doorgeslagen. Regels zouden een vervaldatum moeten hebben waarop wordt herzien of ze nog steeds relevant en nuttig zijn.”

PVDA

“We willen goede prijzen voor kwaliteitsproducten door scherpere controle op de winstmarges van producenten en distributeurs. We ijveren voor een publieke bank die landbouwers helpt in de groene transitie. Op middellange termijn willen wij af van de intensieve, exportgerichte en niet-grondgebonden veehouderij, zonder daar de boeren financieel mee te belasten.”

Vlaams Belang

“Allereerst willen wij een toekomst voor onze boeren, rechtszekerheid is daarom essentieel. Wij pleiten ook voor een volledige herziening van het stikstofdecreet op basis van een wetenschappelijk onderbouwd onderzoek waarin landbouw en industrie gelijkwaardig behandeld worden. Daarnaast willen wij meer promotie van lokale producten en lokale landbouwmarkten.”

Voor U

“De toekomst van de boeren is zeer belangrijk. De administratieve last moet drastisch verminderen. Het stikstofdossier moet herbekeken worden en alle regelgeving die meer is dan de Europese richtlijn moet teruggedraaid worden. Tot slot moet de Vlaamse subsidie aan Natuurpunt – voor de aankoop van landbouwgrond – stopgezet worden.”

Vooruit

“De landbouwsector moet goed draaien willen we onze strategische autonomie behouden en voeding betaalbaar houden. We moeten de boeren helpen naar een ander landbouwmodel met een kleinere impact op de natuur, waarbij de landbouwer een eerlijke prijs krijgt voor zijn werk en niet te maken krijgt met oneerlijke concurrentie vanuit het buitenland.”

Lees hier de antwoorden van de negen partijen op de andere negen eisen.

The post Geef de boer een duurzame toekomst: zo willen de politieke partijen dit heet hangijzer aanpakken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vrouw van wielrenner Jasper Stuyven aangeklaagd door Amerikaans miljardenbedrijf door gebruik van woord ‘peloton’: “Hallucinant”

Een opmerkelijke zaak: Elke Bleyaert, de vrouw van wielrenner Jasper Stuyven en oprichtster van The Women Peloton, is door een Amerikaans fitnessbedrijf voor de rechter gedaagd. “Het bedrijf heeft het woord ‘peloton’ gemonopoliseerd”, reageert Bleyaert. Na maanden procederen heeft Bleyaert de rechtszaak verloren. The Women Peloton is de grootste vrouwelijke fietscommunity in ons land.

Lees meer »

Degradatie Eendracht Aalst doet ook 3 andere clubs naar lagere reeks zakken: “Onbegrijpelijk hiervoor afgestraft te worden”

Het is nu definitief: Eendracht Aalst degradeert naar 1e provinciale. De club werd kampioen in 2e nationale en zou dus naar 1e promoveren, maar kreeg geen licentie voor de nationale reeksen door allerlei problemen binnen de club. De club ging niet in beroep, dus dat betekent dat Aalst nu naar 1e provinciale gaat. Maar dat brengt natuurlijk een domino-effect met

Lees meer »

Geen zakgeld van papa meer nodig? Buitenechtelijke zoon van prins Albert slaat steenrijke erfgename aan de haak

Nee, de geruchten dat hij een modellencarrière ambieerde, klopten niet, verzekerde Alexandre Grimaldi (20). Al houdt hij zich wel bezig met poseren, kledingmerken promoten en de modeweken in Parijs en Milaan bijwonen. Volgens waarnemers doet de buitenechtelijke zoon van Albert van Monaco (66) er alles aan om in de schijnwerpers te blijven. En daar vond hij nu nog een nieuwe

Lees meer »

Verdacht overlijden van voormalig Wit-Russische ambassadeur in Duitsland

De voormalige Wit-Russische ambassadeur in Duitsland, Denis Sidorenko, is op 48-jarige leeftijd overleden in zijn geboorteland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Minsk maakte alleen bekend dat de man overleden is, zonder de doodsoorzaak mee te delen. Onafhankelijke Wit-Russische media die in het buitenland in ballingschap werken, meldden dat Sidorenko op 24 juni uit het raam van een hoog gebouw

Lees meer »

Inge Sercu wint stappenclash in Oostkamp

In mei draaide alles om de campagne 10.000 stappen, elke stap telt in Oostkamp met als doel zoveel mogelijk inwoners aanzetten om te bewegen en hun stappen te registreren. Inge Sercu zette de meeste stappen.
The post Inge Sercu wint stappenclash in Oostkamp appeared first on KW.be.

Lees meer »

? “Kan Evenepoel de cadans op de Galibier volgen?”

De Tour duikt vandaag voor het eerst de bergen in. In de Alpen wacht een lastige tocht met drie beklimmingen, goed voor net geen 4.000 hoogtemeters. Dé scherprechter is de mythische Col du Galibier. Voor de klassementsmannen wordt dit de eerste serieuze test. Kan Remco Evenepoel de beste klimmers volgen? Die vraag stellen ook Michel Wuyts en Stijn Vlaeminck zich

Lees meer »

“Ze had zoveel pijn, dus vloog ik meteen naar Turkije”: medisch probleem bracht Tim en Sandra uit ‘B&B zoekt lief’ bij elkaar

“Mijn gedachten stonden niet helemaal op het zoeken van een lief.” Het was een aarzelende zoektocht voor Sandra Claes (41) vorig jaar in ‘B&B zoekt lief’. Met reden: vlak voor de opnames kreeg de B&B-uitbaatster slecht nieuws over haar gezondheid. Maar door haar medische problemen groeiden zij en kandidaat Tim Michiels (45) wel dichter naar elkaar toe. Ondertussen verhuisde Tim

Lees meer »

ZOMERREEKS. Ex-politiemensen Carl en Freyke verzeilden in vastgoedsector op Tenerife: “We hebben het onderschat, maar we zijn plantrekkers”

Tot zes jaar geleden bepaalden criminelen het leven van Carl Vorsselmans (50) en Freyke Van Looveren (33), nu staan ze (bijna) dag en nacht paraat voor hun Vlaamse klanten. Tweedeverblijvers die aan de Spaanse kust, op Tenerife en binnenkort ook in Mallorca op zoek zijn naar een woning. “We hebben niet echt een vaste stek. We leven als nomaden, zou

Lees meer »

Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen. Tót het vliegtuigje begon te tollen: “Haar vriend probeerde nog zacht te landen, maar het was te laat”

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

De Plattevissers uit Zwevegem mogen naar WK interclub in Slovenië

De Zwevegemse hengelclub De Plattevissers neemt deel aan het WK Interclub dat van maandag 22 tot en met zondag 28 juli in Slovenië plaatsvindt. Een 15-koppig team zal daar tien dagen aanwezig zijn, onder hen twee Roeselarenaars en één Ardooienaar.
The post De Plattevissers uit Zwevegem mogen naar WK interclub in Slovenië appeared first on KW.be.

Lees meer »