Blaas onze dorpen leven in: zo willen de politieke partijen dit heet hangijzer aanpakken

We stemmen zondag niet alleen voor Vlaanderen, België en Europa… maar ook voor West-Vlaanderen. Wat politici in Brussel – en Straatsburg – beslissen, voelen we tot bij ons. Wij stelden dan ook een West-Vlaamse eisenbundel samen, waarover negen partijen nu kleur bekennen. Eis nummer 7: blaas onze dorpen leven in.

Kleine dorpen met een eigen slager, bakker, dorpscafé en frituur: dat zit in het DNA van West-Vlaanderen. Helaas dooft dat typische dorpsleven uit. Er passeert nog amper een bus, geld uit de muur halen is een luxe geworden.

CD&V

“Een belangrijk deel van de West-Vlamingen leeft op het platteland. Dorpsgemeenschappen zijn bijzonder waardevol. Die bewoners moeten kunnen rekenen op belangrijke diensten en basisvoorzieningen – bank, artsenpraktijk, postkantoor… – op fiets- of wandelafstand of met het openbaar vervoer. Wij voorzien extra financiering om dit te realiseren.”

Groen

“Als we willen dat mensen in onze dorpen blijven, dan moeten die aantrekkelijk zijn. Daarvoor moet je afstappen van de neoliberale visie dat alles moet renderen en alles winst moet opleveren. Er is een duidelijke toekomstvisie nodig zodat er geïnvesteerd kan worden in bruisende dorpskernen. Ook moeten dorpen meer middelen krijgen, nu is dat niet eerlijk verdeeld.”

L99

“Terwijl sommige aspecten van het dorpsleven waardevol zijn, is het belangrijk om nieuwe impulsen te brengen om jonge mensen aan te trekken en de dienstverlening te verbeteren. Het huidige openbaarvervoersbeleid was duidelijk een swing and a miss. We moeten streven naar een evenwichtige benadering waarbij de behoeften van alle bewoners worden meegenomen.”

N-VA

“West-Vlamingen werken hard en betalen te veel belastingen, ook in onze kleine dorpen. Ze krijgen daar te weinig voor terug: Bancontacten en buurtwinkels sluiten, wonen wordt steeds duurder, rijden met de auto ook. Wat er nodig is? Werken in eigen streek versterken, vaste bewoning in onze woonwijken bevoordelen, de eigenheid van onze dorpen koesteren.”

Open VLD

“Dorpen hebben een specifieke dynamiek, in sommige gevallen zijn die nog steeds zeer levendig. In West-Vlaanderen toont Koekelare aan dat het nog niet allemaal naar de wuppe is. Voldoende financiering en een vlotte verbinding is belangrijk, maar het zijn vooral de lokale overheden zelf die ervoor moeten zorgen dat hun dorpen aantrekkelijk blijven.”

PVDA

“Er zijn landelijke gemeenten met een levendig dorpsleven. Daarnaast zijn er ook gebieden met reële problemen. De dynamiek hangt af van drie factoren die bijgevolg versterkt moeten worden: voldoende plaatselijke tewerkstelling in alle sectoren, de aanwezigheid van en investering in openbare diensten en de steun aan het verenigingsleven op verschillende vlakken.”

Vlaams Belang

“Wij willen meer aandacht geven aan landelijke regio’s. Besluitvorming mag niet enkel genomen worden door een stedelijke bril, wij willen actieve toetsing van wetsvoorstellen naar de impact ervan op het buitenstedelijk gebied in Vlaanderen. Een sterk buitenstedelijk gebied om de verloedering van het platteland tegen te gaan, zowel op economisch, sociaal als cultureel vlak.”

Voor U

“West-Vlaanderen is zo dichtbevolkt dat naar ons gevoel elke gemeente dicht bij een stad ligt en dus kan genieten van het rustige dorpsleven met stadsbezoek op korte afstand voor alle nodige diensten. Het verdwijnen van geldautomaten bemoeilijkt wel het dorpsleven. Er dient minstens één geldautomaat per dorp te zijn.”

Vooruit

“We moeten onze dorpen dringend nieuw leven inblazen. Bankautomaten verdwijnen en bussen worden geschrapt. Jongeren trekken weg en ouderen geraken niet meer in de stad voor de boodschappen of een koffietje. Vooruit voert een strijd voor een bankautomaat in elke gemeente. Wij willen ook weer meer bussen in plaats van minder.”

Lees hier de antwoorden van de negen partijen op de andere negen eisen.

The post Blaas onze dorpen leven in: zo willen de politieke partijen dit heet hangijzer aanpakken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

‘Horrorkabinet Oranje’ afgemaakt in Nederlandse pers: “Een drama. Nog nooit gezien in heel m’n leven”

En of de opdoffer van het Nederlands elftal tegen Oostenrijk (2-3) op het EK voetbal hard binnenkwam bij onze noorderburen. In de media wordt Oranje helemaal met de grond gelijk gemaakt. Naast bondscoach Koeman krijgt vooral PSV’er Joey Veerman er wel erg hard van langs. “De ‘Paling-Pirlo’ maakte er weer een persiflage op een topvoetballer van.”

Lees meer »

BEKIJK: Kajakken in het groen op de Demer tussen Herkenrode en Kuringen

Vanaf vandaag kan je kajakken aan de abdij van Herkenrode in Hasselt. Tijdens een tochtje van anderhalf uur vaar je tussen de bomen en het riet tussen de abdij van Herkenrode en Kuringen. "We nemen even pauze tijdens het broedseizoen, maar het is wel de bedoeling dat dit een blijvertje is", zegt Paul Lambrechts, directeur van de abdijsite.

Lees meer »

3e editie van triënnale Kortrijk start zaterdag: thema ‘After Paradise’ geeft hoopvol beeld van problemen na het paradijs

In Kortrijk start zaterdag de 3e editie van de triënnale. Dat is de driejaarlijkse openluchttentoonstelling. Het parcours is 5 kilometer lang en loopt langs 14 verschillende locaties, waar werken van internationale kunstenaars staan. Het thema van deze editie is ‘After Paradise’. Dat is de periode na het paradijs, waarin er veel problemen zijn. Maar de triënnale wil toch een positief

Lees meer »

Bekijk: Yves Ngabu luid toegezongen door de fans voor zijn wereldtitelkamp van vanavond in Kinshasa (Congo)

In het Hilton Hotel in Kinshasa kampt Yves Ngabu zaterdagavond 29 juni tegen Kevin Martinez. De Roeselarenaar is houder van de IBO-gordel, de ongeslagen Mexicaan Kevin Martinez is zijn uitdager. Maar Ngabu laat er weinig twijfel over bestaan wie de favoriet is. “Ik ben nog nooit zo sterk geweest.” Een bokser moet zelfvertrouwen uitstralen en dat doet de 35-jarige Ngabu

Lees meer »

Boshoek in Deerlijk geeft geheimen prijs

Team Boshoek organiseerde een geslaagde wandeling langs enkele merkwaardige plaatsen in de buurt. Het initiatief werd in goede banen geleid door Danny Debaere, Ann Schellaert, Luc Dewaele, Magda Vanneste en Ruth Schoutetens.
The post Boshoek in Deerlijk geeft geheimen prijs appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jonge moeder (23) schudt vier maanden oude baby ‘uit frustratie’ hersenletsel: “Ik had nochtans eerst tot tien geteld”

Een 23-jarige jonge moeder uit Oudenburg staat voor de strafrechter omdat ze haar vier maanden oude dochtertje een hersenletsel schudde. “Ze leerden me tot tien te tellen als ik gefrustreerd was. Dat heb ik toen ook gedaan, maar ze stopte niet met huilen”, sprak de jonge moeder. Opvallend: omdat een deskundige liefst drie jaar wachtte met zijn verslag, werd ‘slechts’

Lees meer »

“Haar vriend probeerde nog alles, maar tevergeefs”: dolverliefde Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen tót het vliegtuigje begon te tollen

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

Kurt (60) opent zaterdag nieuwe meubelzaak Blanco in Harelbeke: “Mijn zoon Axell voert mijn ontwerpen en creaties uit”

Dit weekend opent de nieuwe meubelzaak Blanco de deuren aan de Kortrijksesteenweg 279 in Harelbeke. De drijvende kracht achter de exclusieve outdoormeubelen is ontwerper Kurt Velghe, die samen met zijn zoon Axell (29) de zaak runt.
The post Kurt (60) opent zaterdag nieuwe meubelzaak Blanco in Harelbeke: “Mijn zoon Axell voert mijn ontwerpen en creaties uit” appeared first on

Lees meer »

Buurtbewoners en familieleden reageren verslagen na schietpartij in Sint-Gillis: “Het ene moment drink je een koffie op een terras. Het volgende schieten ze je neer”

Bij een schietpartij op een terras van een café afgelopen nacht in Sint-Gillis bij Brussel zijn minstens twee mensen omgekomen. Twee anderen zijn gewond en vechten voor hun leven. Hoewel de zaak veel weg heeft van een drugsafrekening, lijken de slachtoffers op het verkeerde moment op de verkeerde plaats geweest te zijn.

Lees meer »

Staat ziet inkomsten van niet-opgeëiste erfenissen met de helft dalen, en daar zit Axel Daeseleire voor iets tussen

De overheid heeft vorig jaar ‘maar’ 8,9 miljoen euro geërfd van overledenen van wie geen wettelijke erfgenamen werden gevonden of omdat die de nalatenschap hadden verworpen. Dat is ongeveer de helft minder dan het jaar voordien. Notaris Bart Van Opstal ziet meerdere redenen voor die terugval. Het tv-programma ‘Erfgenaam gezocht’ met Axel Daeseleire speelt onrechtstreeks ook een rol.

Lees meer »