Assisen moord Caroline Kint – Advocaten beschuldigden niet op dezelfde lijn

Op het assisenproces over de doodslag op Caroline Kint (65) hebben de advocaten van de beschuldigden kort de jury toegesproken. Het werd onmiddellijk duidelijk dat Athena Man (32) en Lorine De Witte (53) absoluut niet op dezelfde lijn zitten.

“Uw stem hier zal meer impact hebben dan de stem die u zondag zal uitbrengen”, verwees meester Nina Van Eeckhaut naar de verkiezingen. De advocate van Athena Man vroeg aan de juryleden hun burgerplicht tijdens het assisenproces zo zorgvuldig mogelijk te vervullen.

Over hun standpunt lieten meester Nina Van Eeckhaut en meester Raan Colman nog niet in hun kaarten kijken. Meester Van Eeckhaut stelde wel dat het niet de bedoeling is om aan schuldverschuiving te doen. “De schuld van Athena Man is heel groot en we gaan daar niet op afpingelen.”

Anderzijds werd het aandeel van Lorine De Witte heel groot genoemd. “Hoe dat juridisch moet worden vertaald, is jullie zaak, jullie zijn de rechters.” Ten slotte werd aangekondigd dat de beschuldigde erg zenuwachtig is om verhoord te worden door de voorzitter. “Zij schaamt zich diep. Ze is intellectueel niet de sterkste, maar ze belooft dat ze haar best zal doen. Ze heeft iets heel slechts gedaan, maar ze is geen slecht mens.”

De advocaten van Lorine De Witte beslisten om wel een akte van verdediging op te stellen. “Vanaf dag één is Lorine De Witte zeer duidelijk geweest: zij heeft nooit de dood gewild van haar vriendin en buurvrouw Caroline Kint, laat staan dat zij daar een rol zou in gespeeld hebben”, las meester Floor Ameye voor. Volgens meester Ameye en meester Filip De Reuse kon hun cliënte onmogelijk weten dat Athena Man het slachtoffer op die manier te lijf zou gaan. “Lorine heeft Athena Man nooit moedwillig opgestookt of aangespoord om Caroline Kint te doden: nooit!” Terloops werd ook opgemerkt de de broer van Man zich met twee medebeklaagden voor schuldig verzuim voor de correctionele rechtbank van Kortrijk moet verantwoorden.

In de akte van verdediging werd ook stilgestaan bij de persoonlijkheid van de beschuldigde. Volgens haar advocaten pleegt het openbaar ministerie een karaktermoord op De Witte, bijvoorbeeld door haar geïnterneerde broer als getuige op te roepen. “Wij vinden het eigenlijk niet verantwoord dat iemand komt getuigen die door de nationale media omschreven wordt als de gevaarlijke gevangene van het land.” Meester Ameye verwees ook naar de vreselijke jeugd van de beschuldigde. “Ondanks een leven in kansarmoede heeft zij gepoogd haar rug te rechten en overwon hierbij zelfs haar drugsverslaving.”

De akte van beschuldiging werd door de verdediging als gebrekkig bestempeld. Volgens de advocaten van De Witte werden relevante elementen soms bewust weggelaten. “Het OM zwijgt in alle talen over de dagelijkse lieve contacten tussen de vriendinnen.” Zelfs op de dag van de feiten stuurden De Witte en Kint nog lieve berichtjes naar elkaar.

Ook de verklaringen van Athena Man werde gehekeld. “Het valt op dat hoe meer ze verhoord wordt, hoe meer ze de schuld in de schoenen van Lorine wil schuiven.” Nochtans had De Witte volgens haar advocaten geen enkel motief. Enkele dagen voor de feiten werd ze wel veroordeeld tot vier maanden cel voor misbruik van vertrouwen. “Maar de schuld aan Caroline werd in alle vriendschap geregeld”, klonk het.

De advocaten van de burgerlijke partijen kregen ook de kans om de juryleden kort toe te spreken, maar kozen ervoor om dat niet te doen. Meester Randall Huysentruyt, meester Kelly Decaluwé, meester Stijn Dewolf, meester Nancy Vanhee, meester Nicolaas Vinckier en meester Frank Cambien treden op voor de nabestaanden van Caroline Kint.

Vrijdagnamiddag zullen de beschuldigden verhoord worden door voorzitter Bart Meganck.

The post Assisen moord Caroline Kint – Advocaten beschuldigden niet op dezelfde lijn is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Martine (61) zet knijtenstrijd voort via vredegerecht: “We zijn door de plaag zelfs verhuisd met onze zaak”

Martine De Pauw (61) uit Schellebelle, bij Wichelen, stapt naar het vredegerecht na de aanhoudende knijtenplaag in de omgeving van haar woning vlak bij de Schelde. Precies een jaar geleden overwoog de vrouw al juridische stappen, maar de Vlaamse Waterweg beloofde toen maatregelen te nemen. “Ik gaf hen het voordeel van de twijfel, maar het is nog altijd niet verbeterd”,

Lees meer »

“Steeds moeilijker om geen medelijden met Lukaku te krijgen”: buitenlandse pers hard voor “zieke Belgen” én bondscoach Tedesco

“Het EK zal België niet missen.” De buitenlandse pers is hard voor de prestaties van onze Rode Duivels tegen Frankrijk, en op Euro 2024 tout court. Ze stellen zich véél vragen. Waarom zo pover? En is dit nu echt het einde van deze generatie? Bovendien krijgt bondscoach Tedesco forse kritiek. “Had België hem niet gehaald omwille van zijn tactische kunde?

Lees meer »

150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke

Op zondag 7 juli vormen de hoeve en naastliggende weilanden van Willy Hooft (81) in Poeke het feestdecor voor oldtimerlandbouw. Al van bij de eeuwwisseling organiseren Willy en een 50-tal medewerkers, buren en kennissen uit de agrosector onder de titel Paard & Oldtimerfeesten.
The post 150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Keniaanse president schuift hogere belastingen van de baan na dodelijk protest

Het dodental na de uit de hand gelopen antiregeringsbetogingen in Kenia is opgelopen tot 22. Dat laat de voorzitter van de officiële Keniaanse mensenrechtencommissie weten. Er worden ook nog tientallen slachtoffers met schotwonden behandeld, meer dan 50 manifestanten werden gearresteerd. Als gevolg van het geweld trekt president William Ruto zijn plan om de belastingen te verhogen weer in.

Lees meer »

Noord-Korea test ontwikkeling raketten met meerdere kernkoppen

Noord-Korea heeft volgens staatspersbureau KCNA met succes een test uitgevoerd gericht op de ontwikkeling van raketten met meerdere kernkoppen. Zuid-Korea gelooft er niets van en spreekt van “bedrog” om een mislukte lancering te maskeren. Gisteren had Noord-Korea nog een raket gelanceerd die volgens de Zuid-Koreanen in de lucht was ontploft.

Lees meer »

Het EK van Koen Casteels doorgelicht: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

Sint-Jozefskerk De Ginste wordt zaal voor culturele optredens: “Ontwijding is niet aan de orde”

Na het artikel over de restauratie van de klokkentoren kregen we een uitnodiging van het kerkbestuur om de toekomstplannen van de Ginstekerk even toe te lichten. “De Ginstekerk is nog lang niet aan ontwijding toe. Er zijn nog wekelijks een zestigtal parochianen die de weekenddienst bijwonen en daarnaast vinden er ook nog veel plechtigheden plaats. Maar wij staan open voor

Lees meer »