“Weekend van 12 april gaf aftrap voor de Aziatische hoornaar”: Gistel ving al 140 koninginnen van Aziatische hoornaar

De stad Gistel en een ruime groep vrijwilligers gaan met volle kracht de strijd aan tegen de Aziatische hoornaar. De voorbije weken werden maar liefst 140 koninginnen van de invasieve soort gevangen.

De Aziatische hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommels en andere bestuivende insecten die van belang zijn bij onder meer de biodiversiteit, groente- en fruitteelt. In maart van dit jaar startte Gistel een werkgroep op om te strijden tegen de grote en agressieve wespensoort. Iets meer dan honderd particulieren en imkers maken deel uit van die groep. “Ze zien de ernst in van het bestrijden van deze exoot en we hebben hen voorzien van de nodige vallen”, zegt schepen van Milieu Wim Aernoudt (N-VA). Naast de stad Gistel werkt ook imkersvereniging De Kustbie, de stedelijke milieuraad en de provincie aan de bestrijding mee.

“De eerste maand was het wat stil door het slechtere weer. Maar het mooie weekend van 12 april gaf de aftrap voor de Aziatische hoornaar: telkens er enkele mooie dagen waren, was er een piek in het aantal vangsten bij de vrijwilligers. Eveneens is er opgemerkt dat in de vallen, gelegen naast een klein bosje, vaak een groter aantal hoornaars gevangen werden. Plaatsen met meer akkerland hebben minder hoornaars in hun vallen.”

Lokpotmethode

De dienst Milieu houdt alle vangsten van de werkgroep bij op een kaart en helpt de vrijwilligers waar nodig bij de meldingen van de gevangen koninginnen. “Vandaag, begin juni, staat de teller op 140 gevangen koninginnen en dat is verrassend veel”, zegt Aernoudt. “Dit is bittere ernst en bewijst dat we al actie moeten ondernemen in het voorjaar, vooraleer de koningin een secundair nest hoog in de bomen kan maken. Tijdens de komende zomermaanden worden de lentevallen ingewisseld voor de bekende lokpotmethode. Hierbij worden werksters van de Aziatische hoornaar gemerkt met kleuren, vervolgens gevolgd via chronometreren en noteren van de vliegrichting, en op die manier nesten gelokaliseerd. Om dit klusje te klaren zoeken we nog extra vrijwilligers.”

Mensen die zich hiervoor af en toe eens kunnen vrijmaken of die meer informatie willen, kunnen zich aanmelden bij de milieudienst via [email protected] of 059 27 02 21.

The post “Weekend van 12 april gaf aftrap voor de Aziatische hoornaar”: Gistel ving al 140 koninginnen van Aziatische hoornaar is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik wilde hem niet in de dranghekken rijden”: Jasper Philipsen biedt excuses aan aan Wout van Aert, die ze aanvaardt

Jasper Philipsen heeft zich daags na het sprintincident in de Tour met Wout van Aert verontschuldigd bij z’n landgenoot. “Ik wil elke sprint winnen, maar niet ten koste van de veiligheid van een andere renner.” Gisteren was de woede bij Philipsen nog bijzonder groot. “Excuses aanvaard”, antwoordde Van Aert intussen op Philipsens bericht.

Lees meer »

Biljartclub De Patriavrienden organiseert verzamelbeurs

Op zaterdag 6 juli vindt in het lokaal dienstencentrum Patria de derde editie van de verzamelbeurs plaats. Het evenement is een organisatie van biljartclub De Patriavrienden.
The post Biljartclub De Patriavrienden organiseert verzamelbeurs appeared first on KW.be.

Lees meer »

Julifoor in Poperinge officieel geopend

Zaterdagnamiddag 6 juli werd de Julifoor, traditioneel een van de drukst bezochte van de Westhoek, officieel geopend met een rondgang van de Poperingse Harmonie St.-Cecilia. Dat gebeurde in het bijzijn van Spiderman en Ariël, waarmee kindjes maar al te graag op de foto gingen.
The post Julifoor in Poperinge officieel geopend appeared first on KW.be.

Lees meer »

Buschauffeur rijdt motorrijder van de baan “na paniekreactie”: “Hoe zou ik bus van 12 ton kunnen provoceren met een motor?”

Een kort filmpje toont hoe een 40-jarige man op zijn motorfiets van de weg gereden wordt door een chauffeur van Lijn. Vervolgens rijdt de buschauffeur de oprit van de snelweg op. Volgens de buschauffeur gaat het om een reactie uit paniek, de man op de motorfiets ziet dat anders. “Hij wilde me doelbewust van de weg rijden”, klinkt het.

Lees meer »

Het bewogen leven van SUM 41-frontman Deryck Whibley: “Thuis kon ik amper tien minuten op mijn benen staan”

“Toen ik eindelijk weer bij zinnen was, vertelden ze me dat ik bijna was gestorven.” Maar kijk, straks mag frontman Deryck Whibley (44) op Rock Werchter aan de bak met zijn SUM 41. Voor een afscheidstournee die moet dienen als ultiem hoogtepunt, nadat een leven vol drank de carrière van – een ondertussen gelouterde – Whibley bijna kopje onder deed

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Afgelopen week 800 Russische bommen op Oekraïne, Zelensky vraagt opnieuw meer luchtafweer

Oekraïne kreeg afgelopen week te maken met 800 Russische glijbommen. Die werden boven het land gedropt door Rusland. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wijst op de noodzaak van meer luchtafweersystemen en middelen om de Russische gevechtsbommen neer te halen. Hij vraagt hiervoor nogmaals om meer hulp van het Westen. Lees hier de ontwikkelingen van zondag 30 juni terug.

Lees meer »

Egbert Lachaert (46) is géén kandidaat om Open Vld te leiden: “De donkerblauwe achterban vraagt mij kandidaat te zijn, maar anderen zijn compleet tegen”

Egbert Lachaert (46) wil niet opnieuw voorzitter van Open Vld worden. Wie dan wel? Eén ding is voor hem al zeker: “Het kan maar lukken als het beeld niet meer bepaald wordt door de oude familieclans die de partij al veel te lang domineren.” De families De Croo, De Gucht en Dewael dus. Een uitgebreid interview over zijn plannen en

Lees meer »

“Ik ga geen interviews geven, sorry”: Jasper Philipsen, die zich excuseerde bij Wout van Aert, wil niet meer terugkomen op sprintincident

Jasper Philipsen spreekt ook vandaag niet met de pers na het sprintincident in de Tour met Wout van Aert van gisteren. Wel verontschuldigde onze landgenoot zich vanmorgen op Instagram. “Ik wil elke sprint winnen, maar niet ten koste van de veiligheid van een andere renner.” Gisteren was de woede bij Philipsen nog bijzonder groot. “Excuses aanvaard”, antwoordde Van Aert.

Lees meer »

Einde van damesvoetbal in Merkem, A-ploeg verhuist naar Oostende

Nadat eerder al bekendraakte dat de eerste ploeg van KSV Diksmuide vanaf volgend seizoen in Oostende gaat voetballen onder de naam KV Diksmuide-Oostende maken ook de dames nu dezelfde verhuis. De eerste ploeg speelt volgend seizoen zijn thuismatchen in het Albertpark, de B- en C-ploeg in Diksmuide. Zo komt er een einde aan damesvoetbal in Merkem.
The post Einde

Lees meer »