Voka ontstemd dat Vlaamse regering twintig hectare bedrijventerreinen in West-Vlaanderen schrapt in strijd tegen wateroverlast: “Terwijl we nú al met krapte kampen”

De Vlaamse regering schrapt twintig hectare bedrijventerreinen in de strijd tegen wateroverlast. Werkgeversorganisatie Voka stelt zich daar vragen bij. “We onderschrijven het belang van het klimaat- en waterrobuust maken van onze omgeving, maar we stellen ons ernstige vragen bij het schrappen van net deze gebieden”, stelt Voka-directeur Bert Mons. “Terwijl we nu al met krapte om te ondernemen kampen.”

Vorig jaar duidde de Vlaamse regering voorlopig twintig watergevoelige openruimtegebieden (WORG) aan in West-Vlaanderen. Vlaanderen legt daarmee een feitelijk bouwverbod op in gebieden met een harde bestemming die een hoger overstromingsrisico hebben.

Daardoor zullen bijvoorbeeld gronden met de bestemming industrie, bedrijvigheid of wonen alleen nog voor bepaalde vormen van natuur, bos, recreatie of landbouw gebruikt mogen worden.Tijdens het openbaar onderzoek dat volgde op de voorlopige aanduiding, heeft Voka West-Vlaanderen bezwaar ingediend bij de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid.

“Eén van de belangrijkste aandachtspunten in ons bezwaarschrift is de noodzaak van een bewezen conflict tussen de verdere realisatie van de huidige bestemming van een gebied en de belangen van het watersysteem, vooraleer er een definitieve aanduiding als WORG kan gegeven worden”, stelt Bert Mons, directeur van Voka West-Vlaanderen.

Waterziek karakter

“Dit betekent dat er eerst zorgvuldig moet gekeken worden naar mogelijke plannen, projecten of beleidsmaatregelen die de watergevoeligheid van deze gebieden kunnen verbeteren. Indien eigenaars kunnen aantonen dat door gerichte plannen het waterzieke karakter verholpen kan worden, moet de Vlaamse regering daarmee rekening houden.”

“Vlaanderen voorziet een vergoeding voor watergevoelige gebieden die een bouwverbod krijgen. Alleen is onduidelijk hoeveel die zal bedragen” – Bert Mons, Voka

Voka West-Vlaanderen benadrukt dat de bewuste gebieden als signaalgebieden werden aangewezen. “Dit betekent dat sommige terreinen minder geschikt zijn voor verdere ontwikkeling van de huidige bestemming. Zo geldt binnen signaalgebieden al een verscherpte watertoets, wat het verkrijgen van vergunningen voor economische activiteiten bemoeilijkt. Als op basis van waterdicht bewijs blijkt dat een gebied slecht gelegen is voor de ontwikkeling van bedrijvigheid, kan dit ‘geneutraliseerd’ worden. Dit betekent dat je dit bedrijventerrein schrapt, maar de oppervlakte op beter gelegen locaties compenseert.”

Een aanduiding als WORG brengt een bouwverbod met zich mee en vermindert de waarde van een perceel. “Daarom voorziet Vlaanderen voor een vergoeding. Op vandaag is het echter onduidelijk hoeveel die zullen bedragen. Pas na de definitieve aanduiding kunnen eigenaars een aanvraag opstarten. Deze situatie brengt de rechtszekerheid van eigenaars in het gedrang.”

Tekort aan bedrijventerreinen

Een andere opmerking die Voka maakt, gaat over de totale ruimteboekhouding. “Die geeft aan dat ook ondernemingen worden getroffen door de aanduidingen van WORG. Nu alle aangeduide gebieden principieel werden goedgekeurd, verdwijnt namelijk twintig hectare aan industrie- en bedrijventerreinen, vooral in midden- en zuid-West-Vlaanderen.”

“Alleen al in Izegem zou meer dan veertien hectare watergebonden bedrijventerreinen en overslaggebied niet meer ontwikkeld kunnen worden. Ondanks het feit dat zulke gronden essentieel zijn in het stimuleren van goederenvervoer via de binnenvaart, schrapt de Vlaamse regering op voorstel van de minister van Omgeving (Zuhal Demir (N-VA), red.) deze gronden met één pennentrek.”

“Alleen al in Izegem zou meer dan veertien hectare watergebonden bedrijventerreinen niet meer ontwikkeld kunnen worden. Terwijl er nu al een tekort van minstens 430 hectare is” – Bert Mons, Voka

Daarom heeft Voka West-Vlaanderen in het bezwaarschrift voorgesteld om planologische ruil toe te passen. Zo kan het verlies van elke hectare bedrijventerrein gecompenseerd worden. Dit principe is cruciaal om voldoende ruimte voor ondernemingen te kunnen blijven voorzien, gezien het bestaande tekort van minstens 430 hectare bedrijventerreinen in onze provincie.”

“Het is van essentieel belang dat er ook voldoende rekening gehouden wordt met de belangen van onze economie, naast de belangen van het watersysteem. Helaas heeft de Vlaamse regering alle voorlopig aangeduide bedrijventerreinen principieel goedgekeurd, zonder rekening te houden met de ingediende bezwaren van eigenaars en zonder rekening te houden met het tekort aan bedrijventerreinen in West-Vlaanderen.”

The post Voka ontstemd dat Vlaamse regering twintig hectare bedrijventerreinen in West-Vlaanderen schrapt in strijd tegen wateroverlast: “Terwijl we nú al met krapte kampen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Koken uit een beerput en slapen in oude treinwagons: de strijd barst los in de eerste week van ‘Met vier in bed’

De bedden zijn opgemaakt, het aperitief staat koud en de ontbijttafels zijn gedekt. De B&B-uitbaters uit het nieuwe seizoen van ‘Met vier in bed’, vanaf maandag 1 juli bij VTM, gooien al hun charmes in de strijd om hun concullega’s te imponeren met een betoverende overnachting. Welke B&B-uitbaters verzamelen de meeste bedjes en mogen de ‘Met vier in bed’-trofee aan

Lees meer »

Hello Fred bloemenactie in Waregem levert 19.527 euro op

Op 8 en 9 juni organiseerde Fred Verhaeghe de vijfde editie van de Hello Fred boekettenactie in Waregem. Met de opbrengst ervan wil hij onderzoek naar neurologische ziekten helpen financieren.
The post Hello Fred bloemenactie in Waregem levert 19.527 euro op appeared first on KW.be.

Lees meer »

Studente uit Merksplas geëvacueerd uit Grieks hotel vanwege bosbrand en brengt nacht door op voetbalveld: “Het was vechten voor een deken”

In Griekenland woedden er de voorbije dagen al heel wat bosbranden. De Griekse premier waarschuwde zondag al voor een “gevaarlijke” zomer in zijn land. En zo blijkt: intussen zijn al heel wat mensen moeten evacueren vanwege bosbranden. Ook de 19-jarige studente Elise Michielsen uit Merksplas moest maandagavond, samen met heel wat andere toeristen, uit haar hotel op het Griekse eiland

Lees meer »

Gistel zet zich schrap voor 60 jaar verbroedering met Duitsers: “Dit is pure vriendschap”

Wist je dat… Gistel al zestig jaar verbroedert met het Duitse dorpje Aulendiebach. Volgende maand plant het comité dan ook feest dat vier dagen duurt. “Door de coronacrisis moesten we langer wachten dan normaal om nog eens samen te komen.”
The post Gistel zet zich schrap voor 60 jaar verbroedering met Duitsers: “Dit is pure vriendschap” appeared first on

Lees meer »