Prinses Astrid doopt grootste steenstorter ter wereld in Zeebrugge

In de haven van Zeebrugge heeft DEME dinsdag de Yellowstone gedoopt, een rotsinstallatieschip waarmee de maritieme aannemer wereldwijd de boomende offshoremarkt wil gaan bedienen.

Het was prinses Astrid die de Yellowstone dinsdag doopte en een behouden vaart toewenste. Het bijna tweehonderd meter lange schip is de nieuwste steenstorter in de vloot van DEME en meteen het grootste schip in zijn soort ter wereld.

Helemaal nieuw is de Yellowstone niet. DEME kocht een “jonge occasie”, zegt Jan Gabriël, hoofd nieuwbouw bij DEME. Het bedrijf kocht het 12 jaar oude schip en liet het in Singapore in zeventien maanden tijd volledig nieuw optuigen. “Enkel de romp is twaalf jaar oud, maar die is perfect in orde. De rest is volledig nieuw.”

Het resultaat is een drijvende fabriek. Een steenstorter of rotsinstallatieschip wordt ingezet om onderzeese kritieke infrastructuur – denk aan stroomkabels en olie- en gasleidingen – te beschermen of windturbines te verstevigen. Het doet daar door er een laag stenen rond te storten.

Dat is hoogtechnologisch werk. De Yellowstone kan een robot in de zee laten zakken die tot op de centimeter precies rotsen kan aanleggen. Die rotsen worden gestort via een valpijp die tot 1.500 meter diep gaat. Vijf extra schroeven houden intussen het schip stabiel.

Grote afstanden

De Yellowstone is de grootste steenstorter ter wereld, en kan tot 37.000 ton rotsen in zijn ruim laden. Dat is een groot voordeel, vertelt DEME-CEO Luc Vandenbulcke. Het schip kan grote afstanden afleggen zonder steeds om nieuwe schepen te varen, wat de kostprijs per ton verlaagt.

Dat is vooral interessant in de VS, waar de Yellowstone binnen enkele weken voor het eerst voor het grote werk zal worden ingezet. Na een kleine klus in de Noordzee – “om de kinderziektes eruit te halen”, aldus Gabriël – gaat het richting de VS, waar voor de kust van Virginia een nieuw windmolenpark wordt aangelegd. De Yellowstone – alle steenstorters in de vloot van DEME hebben ‘stone’ in hun naam – zal er funderingen storten rond de windturbines.

DEME wil zo de boomende offshoremarkt bedienen. Dat is meteen de reden waarom voor een occasie is gekozen, en niet voor een volledig nieuw schip. “Dit gaat veel sneller, en zo kunnen we snel op de markt komen”, zegt Gabriël. DEME heeft daarmee vier rotsinstallatieschepen in zijn vloot.

De Yellowtone wordt bovendien het eerste schip binnen de vloot van DEME dat ook op groene methanol zal kunnen varen. “Het schip kan meteen worden omgebouwd, maar er is nog onvoldoende groene methanol voorradig”, klinkt het.

The post Prinses Astrid doopt grootste steenstorter ter wereld in Zeebrugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gemeenteplein in Knokke-Heist wordt belevingsplein met veel groen en speelse waterpartijen

In Knokke-Heist is het nieuwe Gemeenteplein voorgesteld aan de omwonenden. Zo’n 200 geïnteresseerden daagden op om de plannen voor de renovatie van ‘de groentemarkt’, zoals het plein in de volksmond wordt genoemd, te bekijken. Verschillende experten van zowel het gemeentebestuur, studiebureau Sweco als het AGSO Knokke-Heist waren aanwezig om vragen te beantwoorden en extra toelichting te geven over het project.<br

Lees meer »

Golf, dodelijke oneliners, maar vooral gênante vertoning voor president: dit moet u weten over het debat tussen Joe Biden en Donald Trump

Het debat tussen huidig president Joe Biden en zijn voorganger Donald Trump is donderdagnacht uitgedraaid op een nachtmerrie voor de Democraten. Een warrige Biden kon de Amerikaanse kiezers absoluut niet overtuigen dat hij in staat is om het zwaarste ambt ter wereld nog vier jaar uit te oefenen; een voor zijn doen beheerste Trump moest zijn tegenstander enkel zichzelf in

Lees meer »

Klachten over woekerprijzen van fruitkraam uit Deurne stromen binnen: “Achteraf voelde ik mij stom dat ik zoveel betaald had”

Maar liefst 670 euro betaalde de schoonmoeder van Bo Van Hoecke afgelopen weekend op een braderij in het Oost-Vlaamse De Klinge voor vier zakjes fruit. Ook Tommy Bernard (34) getuigde over het hallucinante bedrag dat hij betaalde aan het fruitkraam uit Deurne. Hun verhalen leven duidelijk onder marktgangers, want van over heel Vlaanderen kreeg onze redactie reacties toegestuurd.

Lees meer »

Brent Deltombe al maanden out: “Wachten op diagnose”

Eerstejaarsbelofte Brent Deltombe (19) ziet licht aan het einde van de tunnel. Kniepijn houdt hem al enkele maanden uit competitie. Het duurde lang voor de oorzaak werd achterhaald. Z’n plica (kapselplooi) veroorzaakt de pijn. Op 19 juni onderging hij in AZ St-Lucas een laserbehandeling.
The post Brent Deltombe al maanden out: “Wachten op diagnose” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Hij flirtte met Monica Lewinsky.” Wie leidt het presidentiële debat en wordt nu al van partijdigheid beticht door Trump?

Hoe eerlijk wordt het debat van vannacht tussen Joe Biden en Donald Trump? Dat staat onder leiding van twee journalisten die volgens Trump schandelijk partijdig zijn. Vooral Jake Tapper, die hem al met Hitler vergeleken zou hebben. Wat is daar van aan? En hoe neutraal is zijn collega Dana Bash? Het valt alvast niet te ontkennen dat Tapper ooit heel

Lees meer »

Griekse kapitein blijft aangehouden voor brandstichting op eiland

De kapitein en de eerste officier die vuurwerk afstaken op een jacht in Griekenland, zijn opgesloten in de gevangenis in afwachting van hun proces. Ze worden beschuldigd van brandstichting op het eiland Hydra. Volgens juridische bronnen ontkennen de twee mannen en de volledige bemanning alle betrokkenheid.

Lees meer »

Cercle Brugge heeft met Ibrahim Diakité een nieuwe rechtsachter

Cercle Brugge heeft een akkoord bereikt met de 20-jarige Ibrahim Diakité. Hij ondertekende een contract voor vier seizoenen tot medio 2028. Hugo Siquet verliet als rechtsachter groen-zwart na een uitleenbeurt en keerde terug naar het Duitse Freiburg. Diakité zal zijn plaats innemen.
The post Cercle Brugge heeft met Ibrahim Diakité een nieuwe rechtsachter appeared first on KW.be.

Lees meer »

Niko Geldhof van Vooruit na politieke sabbat van tien jaar in ere hersteld met vierde plaats op lijst gemeenteraadsverkiezingen Oostende

Met de keuze voor Niko Geldhof op plaats vier herstelt Vooruit hem in ere na een politieke sabbat van 10 jaar. “Ik was de laatste echte schepen van Toerisme”, zegt Geldhof, die enkele duidelijke plannen heeft. Vooruit Plus herstelt hem in ere.
The post Niko Geldhof van Vooruit na politieke sabbat van tien jaar in ere hersteld met vierde

Lees meer »

Politie waarschuwt nadat zes slachtoffers duizenden euro’s kwijtspelen: “Laat nooit zogezegde bankmedewerkers aan huis komen”

Politiezone Kouter (Torhout/Jabbeke/Gistel/Ichtegem/Oudenburg) waarschuwt opnieuw voor valse medewerkers van banken of Cardstop. In een week tijd maakten die liefst zes slachtoffers in de zone. Telkens ging het om oudere of kwetsbare mensen die duizenden euro’s kwijtspeelden aan de oplichters. “We blijven dan ook waarschuwen om deze zogezegde medewerkers nooit aan huis te laten komen”, geeft Annemie Wittesaele van Kouter mee.<br

Lees meer »