Marie-Christine (67) neemt afscheid van haar buurtwinkeltje: “Het verwondert mij dat ik na al die jaren nog steeds nieuwe klanten krijg”

Eind deze maand neemt Marie-Christine (67) afscheid van haar buurtwinkeltje Dixmuda in De Panne. Het winkeltje werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht en staat tot op vandaag bekend om het interieur dat je terugbrengt naar de jaren ‘50.

Marie-Christine Delva (67) neemt eind deze maand afscheid van Dixmuda. Ze is sinds 1981 de vierde uitbaatster van het buurtwinkeltje dat zijn oorsprong kent in 1948. Dixmuda is gelegen in de Kasteelstraat in De Panne en was vroeger vooral gekend voor zijn zuivelproducten, want zo werd de boter er nog per gram verkocht.

“Vroeger, nog voor ik het winkeltje overnam, kon je per kwartje of per gram boter kopen”, zegt Marie-Christine. “Ook wie een halve liter of een liter melk wilde, kon met zijn of haar pot of bidon langskomen. Het was oorspronkelijk eigenlijk echt een zuivelwinkel. Nog deze week zei iemand tegen mij dat het eigenlijk de schoonste winkel van heel De Panne was.”

Verse kaas

Tot op vandaag is Marie-Christine haar hoofdspecialiteit vers afgesneden kaas. “Daar komen de meeste klanten voor langs. Het zijn meestal bejaarde mensen en veel tweedeverblijvers die langskomen. Het verwondert mij dat ik er na al die jaren nog steeds nieuwe klanten bij krijg. Dat is echt via mond-tot-mondreclame. Meestal komen ze dan voor de Nederlandse kaas Oudendijk. Doordat die vers afgesneden is, is de smaak helemaal anders dan bij een voorverpakking.”

Het interieur brengt je meteen terug naar de jaren ‘50. “Dat is natuurlijk uniek”, beseft ze. “Ik denk dat ze oorspronkelijk wel begonnen zijn zonder koeltoog, maar dat die er redelijk snel is bijgekomen. Tot nu toe heb ik al vaak mijn hart vastgehouden, maar voorlopig is alles nog zo goed als intact gebleven. Vorig jaar kreeg ik bezoek van het programma Iedereen beroemd voor de rubriek ‘buurtwinkels’. Aangezien de buurtwinkels geleidelijk aan overal verdwijnen, kwamen ze langs voor een kleine reportage van een buurtwinkel die nog niet gesloten is. Ook de gerenommeerde fotograaf Michiel Hendryckx zette het winkeltje in zijn fotoboek.”

Spijtig

Of ze tijdens haar periode moeilijke tijden heeft gekend? “Niet per se. Want er zijn in de tussentijd andere kleine winkeltjes verdwenen. De mensen die dan echt nog naar een klein winkeltje willen blijven gaan, komen uiteindelijk hier terecht. Vroeger was er bijvoorbeeld ook eentje in de Zeelaan en hiernaast, maar die zijn vele jaren geleden al gesloten. Beetje bij beetje verdwijnen ze uiteindelijk allemaal.”

“Wat me wel het meeste zal bijblijven, is dat ik nog een klantje heb die ondertussen 101 jaar is. Ze woont hier om de hoek en komt nog regelmatig met haar rollator langs. Ze heeft het winkeltje zien starten. Ze vindt het natuurlijk jammer dat ik zal stoppen. Het is nog het enige winkeltje waar ze zelfstandig naartoe kan gaan, want haar zicht vermindert. Ze hoeft zelf geen boodschappen meer te doen, maar haar zoon laat haar nog komen zodat ze dan nog eens onder de mensen kan komen. De andere boodschappen doet hij dan.”

Al haar klanten vinden het een spijtige beslissing, maar gunnen het haar wel. “Ik ben ondertussen 67 jaar, dus het is geen schande meer om te stoppen (lacht). Of ik het zelf een moeilijke beslissing vond? Nu niet meer, omdat ik mezelf afvroeg: ‘Waarom overweeg ik niet om te stoppen nu ik nog gezond ben?’. Je moet niet wachten tot je begint te sukkelen om dan gedwongen te moeten stoppen. Ik wil alle klanten alvast bedanken voor de 43 mooie jaren.”

De winkel met bijhorend woongedeelte staat al een jaar te koop. “Voor de winkel is er voorlopig geen interesse. Samen met mijn man hebben we zelf al zo’n vijf jaar geleden iets anders gekocht in De Panne. Je hebt hier geleefd voor de winkel en als de winkel er dan niet meer is, wil ik hier niet meer blijven. De vrijgekomen tijd gaat naar mijn kleinzoontje en extra korte uitstappen. Maar vooral meer genieten. Daarnaast blijf ik instaan voor de verkoop van lijnkaarten met bondskorting. Mensen mogen mij daarvoor steeds contacteren via [email protected] of 0495/73.81.91.”

The post Marie-Christine (67) neemt afscheid van haar buurtwinkeltje: “Het verwondert mij dat ik na al die jaren nog steeds nieuwe klanten krijg” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Start-up The Nutty Farmer wint award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer: “Meer jobs en winst voor boeren in Burkina Faso”

De food start-up The Nutty Farmer uit Zwevegem heeft de award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer 2024 van gemeente Zwevegem in de wacht gesleept tijdens de Tranzformer awards.
The post Start-up The Nutty Farmer wint award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer: “Meer jobs en winst voor boeren in Burkina Faso” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geen cassatieberoep tegen vrijspraak juwelier die overvaller doodschoot

De vrijspraak door het Gentse hof van beroep van de juwelier die in 2018 een overvaller doodschoot in de Gentse deelgemeente Oostakker, is definitief. Het openbaar ministerie tekent geen cassatieberoep aan tegen de vrijspraak wegens onweerstaanbare dwang, bevestigt het Gentse parket-generaal. De juwelier had in eerste aanleg nog tien maanden cel met uitstel gekregen.

Lees meer »

Goedele Liekens revalideert na zware covid: “Toen ik bijna niet meer kon praten, wist ik dat er iets niet klopte”

“Bibberen en beven. Koorts en hoesten.” Goedele Liekens (61) heeft er bewogen weken op zitten: na de dramatische verkiezingsuitslag van ‘haar’ partij Open Vld liep ze een ernstige coronabesmetting op. Als risicopatiënt wil Goedele dan ook niets aan het lot overlaten en ondergaat daarom een uitgebreide behandeling. “Dezelfde als topsporters krijgen”, vertelt de seksuologe in ‘Dag Allemaal’.

Lees meer »

Amerikaans Hooggerechtshof verklaart Trump (gedeeltelijk) “absoluut immuun” voor vervolging

Donald Trump is “absoluut onschendbaar” voor officiële handelingen die hij stelde als president, zegt het Supreme Court – al is hij dat niet voor privéhandelingen. Dit ophefmakende arrest is een enorme overwinning voor Trump, want daardoor is het haast onmogelijk dat het belangrijkste proces tegen hem – waarin hij twintig jaar cel riskeert – nog voor de verkiezingen van start

Lees meer »

Gilles Dewaele (Standard) keert terug naar KV Kortrijk

Gilles Dewaele gaat opnieuw de kleuren van KV Kortrijk verdedigen. Hij maakt de overstap van Standard en ondertekent bij de Kerels een contract tot juni 2027, zo is vrijdag bekendgemaakt.
The post Gilles Dewaele (Standard) keert terug naar KV Kortrijk appeared first on KW.be.

Lees meer »