Kortrijk herdenkt 80 jaar Bevrijding met nieuwe stadswandelroute met AR-belevingen

“Hoe ouder je wordt, hoe minder lang 80 jaar lijkt”, zei buurtbewoner en Goose-gitarist David Martijn bij de restanten van de gebombardeerde Magdalenakapel. Kortrijk werd op 6 september 1944 van de Duitse bezetter bevrijd. Om dit te herdenken stippelde de stad een stadswandelroute uit langs de meest markante plaatsen met twee bijzondere AR-belevingen.

Veel mensen wandelen of fietsen erlangs, maar weinigen weten wat het is. De verwoeste Magdalenakapel of de bomkrater aan het vroegere Magdalenazwembad zijn restanten van de Tweede Wereldoorlog. “80 jaar geleden vielen er zo’n 500 doden in Kortrijk. Maar liefst 1.850 gebouwen werden door bombardementen verwoest. Onder meer het stationsgebouw, het postgebouw, de Sint-Michielskerk en de Grote Hallen op het Schouwburgplein moesten eraan geloven. We brengen samen met Howest het verleden weer tot leven met twee AR-belevingen”, zegt Ruth Vandenberghe, schepen van Toerisme en Stadsmarketing.

De nieuwe stadswandeling werd op dinsdag 4 juni voorgesteld aan de restanten van de Magdalenakapel © MD

Visit Kortrijk ontwikkelde een toegankelijke stadswandelroute van zo’n 6 km die jou langs de hardst getroffen plaatsen brengt in de stad. Op de route vind je ook twee AR-belevingen, uitgewerkt door onderzoeksmedewerkers van Howest. Je kan er met behulp van een QR-code de Magdalenakapel zien zoals ze eruitzag voor de bombardementen van 21 juli 1944. “De restauratie van de fundamenten van de Magdalenakapel vormt een brug tussen verleden en toekomst. Met de toewijding van betrokkenen zoals Nicole Pannier, Johan Mattelaer, Lode De Geyter, Dieter Dobbelaere en Ronald Bastiaens, wordt deze plek in het Magdalenapark een blijvend litteken, een herinnering aan de bewogen geschiedenis van leven en dood en tegelijkertijd een nieuwe ontmoetingsplek waar geschiedenis en toekomst elkaar vinden”, aldus Wout Maddens, schepen van Stadsvernieuwing.

Ook de bomkrater, een aanval in de nacht van 20 op 21 juli 1944, aan het vroegere Magdalenazwembad kreeg een AR-beleving. Je ervaart er hoe het voelt om een bombardement mee te maken.

De wandelroute kan je online downloaden of in papieren versie (gratis) afhalen bij Visit Kortrijk.

The post Kortrijk herdenkt 80 jaar Bevrijding met nieuwe stadswandelroute met AR-belevingen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jouw vraag over Brussel: is de Belgische driekleur in Brussel gemaakt?

Tijdens een EK of WK-voetbal of in de aanloop naar de Belgische feestdag wordt hij van zolder gehaald en zien we hem net iets vaker wapperen aan de Brusselse vensterbanken dan anders. De driekleur, le tricolore, de Belgische vlag. Maar wist je dat de allereerste versie daarvan in volle revolutie aan elkaar werd genaaid in Brussel op een boogscheut van

Lees meer »

“De sfeer op Festival Dranouter is speciaal”: Gezin Samyn uit Abele is al jaren vrijwilliger op zomerfestival

De liefde voor Festival Dranouter is groot bij het gezin Samyn uit Abele. Papa Martin, mama Heidi en dochters Janne en Flore helpen allemaal graag een handje als vrijwilliger bij Festival Dranouter, dat deze zomer ook uitpakt met een foto-expo.
The post “De sfeer op Festival Dranouter is speciaal”: Gezin Samyn uit Abele is al jaren vrijwilliger op zomerfestival

Lees meer »

Gustaaf Vanden Berghe (12) is nieuw Gaperke van Anzegem: “De kroon op mijn lentefeest”

Gustaaf Vanden Berghe (12) werd tot ’t Gaperke van 2024 van Anzegem gekroond. “Gustaaf was razendsnel in het puzzelen en ook de Eiffeltoren bouwen ging heel vlot. Hij kwam er als veelzijdige kampioen uit en is voor één jaar lang de jeugdige ambassadeur voor de gemeente”, aldus voorzitter van het Gaperscomité Maarten Deseyn (30). Tot zaterdag 28 juni 2025 mag

Lees meer »

ZOMERREEKS. Bieduinen, het domein met een sociaal en ecologisch engagement: “We knuffelen net niet de bomen”

Een voorziening voor mensen met een mentale beperking in en rond het kasteel, bossen die open zijn voor het publiek, een reservaat voor dieren en zelfs een oefenterrein voor het leger. Alles en iedereen is welkom op het landgoed Bieduinen in het Nederlandse Putte, waar eigenaar Joep van Mierlo een sociaal en ecologisch beleid voert. Hij had het zichzelf gemakkelijk

Lees meer »

Ontmoetingscentrum Kanunnik Andries in Middelburg officieel ingehuldigd: “Modern en functioneel, én toegankelijk voor iedereen”

Met een feestelijke receptie werd het gerenoveerde ontmoetingscentrum Kanunnik Andries in Middelburg officieel voor open verklaard. Het ontmoetingscentrum voldeed niet meer aan de hedendaagse normen en was aan renovatie toe. De werken startten in mei 2023 en zullen dit najaar definitief afgerond zijn.
The post Ontmoetingscentrum Kanunnik Andries in Middelburg officieel ingehuldigd: “Modern en functioneel, én toegankelijk voor iedereen”

Lees meer »

BEKIJK: 700 supporters gaan uit hun dak in Houthalen-Helchteren nadat Spanje zich kroont tot Europees kampioen: “Leek wel alsof de Koolmijnlaan in Spanje lag”

Ruim 700 supporters hebben gisterenavond in Houthalen-Helchteren gezien hoe Spanje zich kroonde tot Europees kampioen na een 2-1 overwinning tegen Engeland. Met zijn allen volgden ze de bloedstollende finale op een groot scherm voor club Hogar Español, de laatste Spaanse club in Limburg. Het was nagelbijten tot de laatste minuut, maar na het laatste fluitsignaal kon het feest helemaal losbarsten

Lees meer »

“Een pilletje doet je nooit beter slapen”

Het gebruik van benzodiazepines in ons land daalt licht, maar blijft torenhoog. Het blijft iets typisch Belgisch, zegt Kristien Coteur, postdoctoraal onderzoeker (KU Leuven), gespecialiseerd in het gebruik van psychoactieve medicatie.

Lees meer »

Karel Standaert (37) organiseert mee Campo Solar: “Festivals zorgen voor gemeenschapsvorming”

“Festivals verbinden, ze zorgen voor gemeenschapsvorming”, zegt Bruggeling Karel Standaert. Voor Brugge Plus zette hij in juni Feest in ‘t Park mee op touw. Op 2, 3 en 4 augustus wacht een nieuwe uitdaging. Hij is een van de zes organisatoren van Campo Solar in Damme.
The post Karel Standaert (37) organiseert mee Campo Solar: “Festivals zorgen voor gemeenschapsvorming”

Lees meer »

“Die samenwerking tussen Diksmuide en Oostende is een mooi verhaal”: eerste training voor KV Diksmuide Oostende

Een jonge, leuke, technisch vaardige, goed aan mekaar hangende West-Vlaamse spelersgroep verzamelde dinsdagavond op Sportpark De Pluimen bij trainer Dieter Vandendriessche. Het was de eerste oefensessie van de vernieuwde club, KV Diksmuide Oostende.
The post “Die samenwerking tussen Diksmuide en Oostende is een mooi verhaal”: eerste training voor KV Diksmuide Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »