Karmina plaatst eerste egelpoortje in Weidenstraat

Dinsdagnamiddag is in de Weidenstraat het eerste egelpoortje geplaatst op Kuurnse bodem. Het initiatief voor de egelpoortjes kwam van Karmina onder voorzitterschap van Jan Vanaverbeke. Om deze poortjes te vervaardigen, werd eerst gezocht naar een partner voor het ontwerp en de productie. Deze partner werd gevonden in het Guldensporencollege.

In het Guldensporencollege werden niet alleen de ontwerpen gemaakt en getest, maar ook vervaardigd. De technische afdeling van de school zette haar beste beentje voor en produceerde in totaal 47 stuks. Oorspronkelijk was het de bedoeling om er 48 te maken, maar één poortje voldeed niet aan de strenge kwaliteitseisen.

Wie interesse heeft in dergelijke egelpoortjes moeten we echter teleurstellen, want deze poortjes zijn niet te koop. Soortgelijke poortjes kunnen echter wel in de handel worden aangekocht. Een ander voordeel van de samenwerking met het Guldensporencollege was het drukken van de kostprijs; de 47 poortjes konden worden vervaardigd voor slechts 350 euro.

Voor degenen die zich afvragen wat het doel van egelpoortjes is: ze creëren een doorgang in uw haag of draadafsluiting, zodat egels, die gewoonlijk langs de rand naar een opening zoeken, gemakkelijk toegang kunnen vinden. Dit stelt hen in staat om op zoek te gaan naar voedsel of een partner. Egels zijn namelijk heel nuttige dieren; naast wormen eten ze ook slakken, die dankzij het natte weer in overvloed aanwezig zijn.

Primeur

Het was de familie Derez, woonachtig in de Weidenstraat, die dinsdagnamiddag de primeur kreeg in hun tuin. Het is de bedoeling om deze poortjes in de hele Weidenstraat te integreren. Als dit een succes blijkt te zijn, kan het project worden uitgebreid naar de Pouckeweg en mogelijk zelfs verder. De burgemeester, schepenen, afgevaardigden van de milieudienst, groendienst en het Guldensporencollege, evenals vele anderen, toonden al veel interesse in het originele egelpoortje. En nu maar duimen dat de egeltjes de weg ernaar toe vinden!

The post Karmina plaatst eerste egelpoortje in Weidenstraat is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Dat een vrouw verkracht wordt in de gevangenis omdat de panic button niet werkt? I want you to panic”

“De overbevolking in de gevangenissen is een reëel probleem, maar is in het verhaal van de brutale verkrachting van een maatschappelijk werker eerder een dooddoener. Hoe durft men zo’n laks veiligheidsbeleid hanteren? Het is karikaturaal dat na dit majeure incident blijkt dat meerdere ‘panic buttons’ niet werken. Dat moet voor veel paniek zorgen”, schrijft politiek journaliste Isolde Van den Eynde.

Lees meer »

“Ik won de strijd die al bij mijn geboorte begon”: paralympisch kampioene Léa Bayekula is blikvanger op Memorial Van Damme

Noem haar geen ster of idool, want zo voelt ze zich niet. Léa Bayekula (29), vrijdag een van de blikvangers op de Memorial, wil wel een voorbeeld zijn, een inspiratie voor kinderen die net als zij met een handicap leven en voor wie haar twee gouden medailles op de Paralympische Spelen bewijzen dat topsport geen onbereikbare droom hoeft te zijn.

Lees meer »

Koor Estrella bestaat 50 jaar en mag zich koninklijke noemen

Het Ledegemse koor Estrella bestaat dit jaar vijftig jaar en mag zich koninklijke noemen. Het gemeentebestuur zette de vereniging op zondag 8 september in de bloemetjes. Estrella werd onder de doopvont gehouden toen De Kroonwacht haar twintigste verjaardag vierde. Aanvankelijk werd er gestart onder de naam de Lenteklokjes, later veranderde die in Estrella, het Spaans
The post Koor Estrella

Lees meer »

“Die man wil Houthulst terug in de tijd katapulteren”: burgemeester Jeroen Vandromme (CD&V) reageert ontsteld op interview Vlaams Belang-uitdager Jackie Vercamer

“Vol verbazing en ontsteltenis. Zo heb ik het interview met Jackie Vercamer in jullie krant gelezen.” CD&V-burgemeester Jeroen Vandromme kan zich totaal niet vinden in de uitspraken van de lijsttrekker van de Houthulstse Vlaams Belang-lijst. “Wij staan voor een beleid waar elke mens telt. Dat is bij hen niet het geval.”
The post “Die man wil Houthulst terug in

Lees meer »

Gevangenisdirecteur Haren nadat hallucinante beelden opduiken: “Drugs of gsm’s over de muur? Niet te voorkomen”

Drugs worden op het terrein gegooid, gevangenen klimmen op de daken en er wordt gejoeld vanuit de cellen. De beelden die opduiken uit de gevangenis van Haren doen denken aan Zuid-Amerikaanse toestanden, waarbij het lijkt alsof de gevangenen het voor het zeggen hebben. Hoe zit het echt? We vroegen het aan de baas zelf, de gevangenisdirecteur van Haren: “Ik geef

Lees meer »

Met dank aan… het natte voorjaar: waarom je plots overal zonnebloemen ziet

Het is je misschien ook al opgevallen: er bloeien opvallend veel zonnebloemen in en langs onze West-Vlaamse velden. Dat hebben we blijkbaar te danken aan ons extreem natte voorjaar, aangezien landbouwers niet konden teruggrijpen naar hun gebruikelijke zadenmengsels.
The post Met dank aan… het natte voorjaar: waarom je plots overal zonnebloemen ziet appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bruggeling (26) verkoopt vier jaar lang drugs onder schuilnaam ‘DDT’: “Je bent een goeie ondernemer, maar met de verkeerde producten”

Bruggeling Maarten D. (26) vraagt in beroep lichtere straffen. D. verkocht vier jaar lang drugs via Snapchat onder de schuilnaam ‘DDT’, het personage van Jacques Vermeire uit FC De Kampioenen. Ook bij hem te koop: tal van wapens in allerlei vormen. “Je bent een goeie ondernemer, maar helaas in de verkeerde producten gespecialiseerd”, merkte de procureur-generaal op.
The post

Lees meer »