Hoogzwangere koe van 750 kilo valt in beek in Ieper, boer beloont redders in nood met ijsje van eigen koemelk

Kimberly, een hoogzwangere melkkoe van 750 kilogram, belandde dinsdagavond in een beek naast haar weide. Met zwaar labeur en materiaal kregen boer en brandweer haar weer op het droge. Daarna volgde de beloning: een ijsje op basis van eigen koemelk.

Op de Ieperse hoeve Zuid-Bellegoed krijgt elke koe een naam. Kimberly, een flinke “madam” van maar liefst 750 kilogram, graasde dinsdagavond in een weide langs de Rijselseweg. Plots was de melkkoe doorheen de omheining met prikkeldraad in een beek gesukkeld.

“Net na het melken reed een scooter ons erf op”, vertelt boerenzoon Arne Fleurbaey (22). “De bestuurder riep dat een van onze koeien in de beek stond. Op dat moment kreeg ik ook een bericht van een collega-landbouwer.”

Dierenreddingsteam

“We snelden naar de weide, waar we haar kop nog net boven de waterlijn zagen uitsteken”, getuigt Arne. “Ze had niet veel overschot en raakte niet meer op eigen kracht uit de beek. Met behulp van een touw en onze verreiker hebben we haar naar de kant begeleid, maar het was niet te doen om haar helemaal uit het water te krijgen. De oever was te steil.”

De boerenzoon riep de hulp in van Brandweer Westhoek, die bijstand vroeg van het gespecialiseerde dierenreddingsteam. “Zij brachten extra materiaal ter plaatse en konden Kimberly met speciale riemen uit het water hijsen”, aldus Arne die de brandweer hielp waar hij kon.

Hoogzwanger

Bij de reddingsactie was extra voorzichtigheid geboden. “De koe is drachtig en intussen bijna acht maanden ver. Dat kunnen we hoogzwanger noemen, want zoals bij de mens bevalt een koe na negen maanden.”

Tegen valavond stond Kimberley weer op het droge. Na een paar pogingen van geduldig duw- en trekwerk raakte ze op een aanhangwagen die met een tractor in de weide was getrokken. Daarna werd ze overgebracht naar de vriendinnen in de melkveestal.

Zelfgemaakte ijsjes

“Madam wou ook eens in het nieuws komen”, lacht melkboer Philip, de vader van Arne. Hij zat tijdens de reddingsactie op zijn tractor. “Het is uiterst druk op de akkers. We zijn iedereen dankbaar voor de hulp. Daarom trakteerden we de brandweer op onze zelfgemaakte ijsjes in de hoevewinkel. Intussen is de veearts langs geweest om Kimberly een pijnstiller te geven en een preventieve behandeling voor eventuele kwetsuren. Ze lijkt gezond en wel. Bij de controleronde in de stal afgelopen nacht zat miss op haar gemak te chillen en te herkauwen. Alsof er niks aan de hand was…”

“Een spijtig ongeval, maar met een goede afloop”, aldus Arne. “Een dier dat eens in een gracht of beek sukkelt, is niet zo uitzonderlijk in de streek. Mijn ouders maakten dat vroeger al eens mee. Voor mij was het de eerste en hopelijk ook de laatste keer.”

(TP)

The post Hoogzwangere koe van 750 kilo valt in beek in Ieper, boer beloont redders in nood met ijsje van eigen koemelk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

400.000 euro per aflevering, 3.000 euro per deelnemer en 15.000 euro per pak: de geldmachine achter ‘The Masked Singer’

Een artistieke springplank, een risicovolle investering, een rollende geldmachine: ‘The Masked Singer’ is meer dan een liedjeswedstrijd. Nu de duurste tv-show van het land volgende week weer van start gaat, duikt HLN in de cijfers. Van de kostprijs per aflevering, vergoeding voor de deelnemers en sponsorcontracten van de partners. “De helft van ons totale marketingbudget pompen we in dat ene

Lees meer »

Pairi Daiza wordt (bijna) volledig rookvrij

Sinds vandaag is roken niet langer toegestaan in het dierenpark Pairi Daiza. Met uitzondering op 7 rookzones alleszins. Vanaf 31 december zou het sowieso bij wet verboden worden om te roken in recreatieparken, maar Pairi Daiza zet die stap dus al drie maanden eerder.

Lees meer »

Vanaf vandaag mag je niet meer roken in Pairi Daiza: “Breder verbod nodig”

Vanaf vandaag zijn sigaretten en elektronische sigaretten, met uitzondering van zeven rookzones, verboden in het 75 hectaren grote Waalse dierenpark Pairi Daiza. Dat kondigt het park aan in een persbericht. Op 31 december 2024 treedt er een Belgische wet in werking die roken in alle pret- en dierenparken verbiedt, maar Pairi Daiza wilde niet wachten op die wet.

Lees meer »

Ruth Bukasa Ntunu loopt op Memorial Van Damme

Ruth Bukasa Ntunu werd op het voorbije Belgisch kampioenschap voor scholieren knap derde op de 800 meter. De atlete van Olympic Brugge verzekerde zich hiermee van deelname aan de 1.000 meter voor scholieren op de Memorial Van Damme op vrijdag 13 september.
The post Ruth Bukasa Ntunu loopt op Memorial Van Damme appeared first on KW.be.

Lees meer »

Greet Depovere sluit een fase in haar toneelleven af

Greet Depovere zwaait in schoonheid af als voorzitter van het Arko Dorpstheater. Tijdens een verrassingsfeestje in hun lokaal aan de Broederschool in de Brugstraat werd Greet terecht in de bloemetjes gezet. Volgens bestuurslid Vincent Vancompernolle leidde Greet op een bekwame manier het gezelschap. “Zij was gedurende elf jaar de toegewijde voorzitter. Een toneelgezelschap leiden is
The post Greet Depovere

Lees meer »

Dokters Maria en Aline getuigen over seksuele intimidatie door patiënten. “Naakt en mét erectie zei hij: ‘Kom, onderzoek mij maar’”

“Elke keer zei hij dingen als ‘ik wil bonga bonga of retteketet doen met jou’.” Volgens een internationale studie krijgt meer dan de helft van de vrouwelijke artsen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag door patiënten. In Vlaanderen ligt dat aantal rond de veertig procent. Huisartsen Maria (30) en Aline (35) maakten het al mee en getuigen over hun ervaringen

Lees meer »