Extra autocars moeten scholieren tijdig naar hun examen brengen: “Eerst zien en dan geloven”

In de Westhoek worden voortaan extra autocars ingezet tot eind juni. Ze moeten garanderen dat scholieren in de examenperiode tijdig op school raken na aanhoudende problemen met lijnbussen.

Woensdag, 7.34 uur. Benz Serruys (15) staat te wachten op zijn bus van De Lijn onder de kerktoren van het Zonnebeekse dorp Beselare. “Mijn agenda staat helemaal vol, omdat ik al heel vaak te laat kwam op mijn school, het KTA in Ieper”, vertelt hij. “De laatste weken gebeurde het zelfs geregeld dat de eerste bus niet afkwam.”

De problemen van te weinig, te late en te volle bussen slepen al aan sinds begin dit jaar op lijn 80 tussen Menen, Geluwe, Beselare, Geluveld en Ieper. Het gemeentebestuur van Zonnebeke stelde onlangs De Lijn in gebreke en krijgt nu het bericht dat er voortaan een extra autocar wordt ingezet tot het einde van dit schooljaar.

Examenperiode

“Ik weet niet of dit een gevolg is van de recente ingebrekestelling, dan wel van de vele mails en klachten”, zegt Zonnebeeks mobiliteitsschepen Koen Meersseman (#TEAM8980). “De nieuwe autocar wordt via onderaanneming ingelegd op de lijn 80 vanaf nu donderdag tot 25 juni, de examenperiode dus. De autocar vertrekt om 7.15 uur aan het station in Menen en moet even voor 8 uur aankomen in het station van Ieper. Daarnaast wordt ons beloofd dat er geen ritten meer geschrapt worden op de lijnen tussen Ieper richting de steden Menen en Roeselare.”

“Chauffeurs en andere bronnen binnen De Lijn vertellen me dat de oude bussen naar de Westhoek gestuurd worden”, aldus Meersseman. “Op de lijn 80 zou de jongste bus 17 jaar oud zijn. Ik hoor dat de nieuwere bussen enkele jaren geleden naar de lage-emissiezones verhuisd zijn in regio Gent. Het vele onderhoud en defecten aan onze oude bussen zet de capaciteit onder druk: we worden voortdurend geconfronteerd met uitval van bussen en ritten.”

In Langemark-Poelkapelle, een buurgemeente van Zonnebeke, doken de voorbije weken gelijkaardige problemen op. “Ook bij ons zet De Lijn voortaan een autocar in voor de examenperiode”, bevestigt Jean-Marie Callewaert, schepen van Mobiliteit in Langemark-Poelkapelle (Vooruit). “Het gaat om de lijn 952, die vanaf Poelkapelle via Madonna, Langemark en Boezinge loopt tot in Ieper.”

Sceptische scholieren

Benz blijft sceptisch over de aangekondigde autocars. “Eerst zien en dan geloven. Als ze effectief rijden, kan hopelijk iedereen weer mee. Het is belangrijk dat we tijdig op school raken, zodat we geen lessen meer missen. De examens staan voor de deur.”

“Een extra bus kan er ook voor zorgen dat we niet meer tegen mekaar gepropt staan”, vertelt Esther Focke (16) die woensdagochtend wel een zitje wist te bemachtigen. “De problemen duren al sinds januari, waardoor ik vaak te laat kwam op mijn school, het College in Ieper. Intussen is het wat verbeterd, maar het gebeurt nog.”

Structurele oplossing

“We hopen dat de nieuwe autocar altijd rijdt en dat deze garantie is vastgelegd in het contract van De Lijn met de betrokken onderaannemer”, zegt Meersseman. “Dat zou een geruststelling zijn voor de scholieren om tijdig op hun examen te raken, want tot op vandaag was het telkens onzeker of er voldoende bussen zouden afkomen. We rekenen nog altijd op een compensatie van De Lijn voor de gebrekkige dienstverlening in de voorbije maanden en willen tegen volgend schooljaar een structurele oplossing.” (TP)

Lees ook…

Zonnebeke stelt De Lijn in gebreke: “Hier is al lang geen sprake meer van deftige dienstverlening” – KW.be

Opnieuw staan scholieren uit de Westhoek in de kou, nu door buspannes: “We eisen compensaties voor alle problemen sinds begin dit jaar” – KW.be

Nieuw vervoersplan De Lijn botst op kritiek: gemiddeld 1 op 6 bushaltes verdwijnt – KW.be

Ook in West-Vlaanderen past De Lijn dienstregeling aan vanaf 1 juli – KW.be

The post Extra autocars moeten scholieren tijdig naar hun examen brengen: “Eerst zien en dan geloven” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Frituur ’t Oud Station in Staden krijgt nieuwe stek naast station: “Gebouw heeft zijn beste tijd gehad”

In Staden verlaat frituur ’t Oud Station op termijn zijn huidige stek in de De Carninstraat. Ze verhuist naar een stuk grond naast het voormalige stationsgebouw in dezelfde straat. De gemeenteraad keurde daartoe de ontwerpakte voor recht van opstal voor het perceel grond naast het stationsgebouw goed.
The post Frituur ’t Oud Station in Staden krijgt nieuwe stek naast

Lees meer »

Nieuw ontmoetingshuis ’t Verzetje in oude bib in Moerbrugge biedt luisterend oor

Het ontmoetingshuis ’t Verzetje heeft onlangs de deuren in de voormalige bibliotheek in de Valentin Hennemanstraat in Moerbrugge geopend. Het is, naast ’t Gezelleke in Oostkamp, Nieuwvliet in Nieuwenhove, Tope in Ruddervoorde, Het Hertenbos in Hertsberge en De Oude Pastorie in Waardamme, het zesde ontmoetingshuis dat in Oostkamp geopend werd. Je kan er elke maandagnamiddag terecht en uitzonderlijk ook nu

Lees meer »

Kunstenaarscollectief MortAmour brengt unieke fotografietentoonstelling in André Demedtshuis in Wielsbeke

Elke zomer organiseert het André Demedtshuis, Sint-Bavostraat 19 in Sint-Baafs-Vijve, een fototentoonstelling onder de noemer ‘Zomer van fotografie’. Dit jaar zijn ze er in geslaagd om de unieke expo Golden Lamb van MortAmour naar Sint-Baafs-Vijve te halen.
The post Kunstenaarscollectief MortAmour brengt unieke fotografietentoonstelling in André Demedtshuis in Wielsbeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Kim Kardashian maakt plots achterwaartse salto op dansvloer

Kim Kardashian (43) was een van de aanwezigen op het 40e verjaardagsfeest van haar zus Khloé Kardashian. Ze stal de show op de dansvloer en trok alle aandacht naar zich toe toen ze salto’s begon te maken. Met behulp van Cade Hudson – manager en goede vriend van zangeres Britney Spears – deed ze dit naar eigen zeggen “verschillende keren

Lees meer »

Verdrinkingsdood van Delano roept nare herinneringen op bij Melissa: “Het verdriet om Mereltje gaat nooit meer weg”

Als iemand begrijpt wat de ouders van de kleine Delano (1) doormaken, dan is het Melissa Naeyaert (37) uit Ichtegem. De jongen verdronk nadat hij in een zwembadje in de tuin klauterde. Bijna dag op dag tien jaar geleden verloor Melissa haar dochtertje Merel (3) op een haast identieke manier. “Mijn hart zal nooit meer helemaal helen.”
The post

Lees meer »