Ex-jeugdvoetbaltrainer (27) uit Kortrijk die kind (9) om naaktfoto’s vraagt via online computerspelletjes krijgt zes jaar cel

Hij had een voorwaardelijke celstraf van 3 jaar boven zijn hoofd hangen en mocht niet meer op sociale media, noch via zijn laptop, tablet of Playstation. Maar toch begon een 27-jarige man uit Kortrijk bijna meteen na zijn vrijlating opnieuw online te chatten met minderjarigen. Hij vroeg hen naaktfoto’s en liet hen in ruil voor virtuele muntjes perverte video-opdrachten uitvoeren.

“Voor hem was het misschien een spelletje maar de impact op ons gezin is groot”, getuigden de ouders van een 9-jarig slachtoffer. De rechter gaf hem 6 jaar effectieve celstraf.

Begin 2023 ging de bal aan het rollen nadat een moeder van een jongen op zijn gsm naaktbeelden en seksueel getinte conversaties via Snapchat vond. De gesprekken waren afkomstig van justyorben17, het profiel van Yorben D. uit Kortrijk. Een twintiger die eind september 2022 al eens voor gelijkaardige feiten tot een volledig voorwaardelijke celstraf van 3 jaar was veroordeeld.

Enkel als hij zich onder meer aan een totaalverbod op sociale media via zijn gsm, laptop, tablet of Playstation hield, zou de voormalige jeugdvoetbaltrainer uit de gevangenis kunnen blijven.

Onder voorwaarden

Maar dat mislukte al vrij snel, alhoewel hij bij zijn justitie-assistente de indruk gaf dat alles goed liep. “Je draaide iedereen een rad voor de ogen”, was de openbare aanklager scherp. “Je stond onder voorwaarden maar deed gewoon verder. Waanzin.”

Met minstens 30 minderjarige jongens zou D. via online spelletjes op de Playstation in contact zijn gekomen en daarna via Snapchat om naaktfoto’s hebben gevraagd. Bij een huiszoeking op 9 november 2023 vonden speurders op zijn gsm in een verborgen map 907 foto’s en 329 video’s van minderjarige jongens, ook van zichzelf, en chats op Telegram waarin hij naar dickpics vroeg. Ook op TikTok was hij actief.

Beloning

“Hij liet die minderjarige jongens zelfs video-opdrachtjes uitvoeren, zoals masturberen, naakt dansen,…”, aldus advocate Ophélie Delorge, die één van de slachtoffers en zijn ouders bijstond. “Hij dreigde er mee die foto’s of video’s te verspreiden als ze niet bleven meewerken.”

De ouders van een 9-jarig slachtoffertje stelden zich burgerlijke partij en keken Yorben D. recht in de ogen. “Omdat we hem duidelijk willen maken dat dit echt niet ok is”, klonk het. “Onze zoon heeft zelf een schuldgevoel, heeft nog altijd angst dat die beelden online gaan komen, hij is een stuk van zijn onbezonnen jeugd kwijt.”

“We hopen dat je heel hard gestraft wordt en daarna hulp kan krijgen”, richtten ze zich rechtstreeks tot D. “Ook al kreeg je al een kans met een gouden randje bij je vorige veroordeling.” De ouders voelen zich zelf ook nog altijd schuldig omdat ze dachten dat hun thuis voor hun zoontje een veilige omgeving was.

“We zagen zijn gedrag veranderen maar wisten niet wat er gaande was”, vertelden ze. “Hij werd opvliegend, maakte ruzie, werkte niet meer mee op school, begon de waaghals uit te hangen door bv. alcoholgel te drinken, brak zijn elleboog,… Hij schaamde zich zo dat hij het tegen niemand durfde op te biechten. Hij durfde niet meer buiten, uit schrik om D. tegen het lijf te lopen.”

Geen geschikte begeleiding

Yorben D. verblijft sinds november opnieuw in de cel en hoopte nog eens een voorwaardelijke celstraf te krijgen. “Hij kreeg na zijn vorige vrijlating niet de geschikte begeleiding”, aldus zijn advocate.

“Maar nu is hij heel gemotiveerd om aan zichzelf te werken en niet meer te hervallen. Hij moet assertiever worden, volgt een EHBO- en ICT-opleiding, wil zich laten begeleiden, kan bij zijn vader in Harelbeke terecht, zijn woning in Kortrijk staat te koop,… Een lang verblijf in de gevangenis zal geen oplossing zijn.”

Zelf drong hij aan op een verbod op het bezit van een smartphone. “Ik kocht in oktober 2023 toch opnieuw een Playstation om met mijn collega’s online spelletjes te kunnen spelen”, gaf hij aan de rechter toe. “Ik weet nu dat die Playstation voor mij een ‘trigger’ is die ik moet vermijden. Ik maak andere levens en dat van mezelf kapot.”

Op de vraag van de rechter of hij met zijn account ‘justyorben17’ de indruk wou wekken dat hij slechts 17 jaar oud was, antwoordde D. ontkennend. “Nee, Origi is mijn favoriete voetballer en draagt altijd het shirt met nummer 17”, klonk het. “Over mijn leeftijd en mijn geslacht ben ik altijd eerlijk geweest.”

Kans verkeken

De rechter vond dat Yorben D. zijn kans heeft verkeken en gaf hem 6 jaar effectieve celstraf. “Je bent hervallen ondanks die eerste grote kans”, aldus de rechter. “De maatschappij moet nu beschermd worden. Ik hoop dat je in de gevangenis aan jezelf werkt.”

De twee slachtoffertjes die zich burgerlijke partij stelden, kregen elk een schadevergoeding van 3.000 euro. D. mag de komende 20 jaar geen contact meer met hen of hun gezin opnemen. Tijdens die periode mag hij ook geen gezagsfuncties bij minderjarigen meer uitoefenen. Na zijn vrijlating zal hij nog 5 jaar lang door de strafuitvoeringsrechtbank in de gaten gehouden worden.

(LSi)

The post Ex-jeugdvoetbaltrainer (27) uit Kortrijk die kind (9) om naaktfoto’s vraagt via online computerspelletjes krijgt zes jaar cel is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Radio-dj Maureen Vanherberghen over mama zijn van twee kinderen: “Eerlijk? Het is zalig, maar ook zot vermoeiend”

In januari zal Maureen Vanherberghen (36) te horen zijn in de MNM Ochtendshow, maar nu geniet ze nog van ouderschapsverlof. In juli beviel ze van haar tweede dochtertje Léone. In een Q&A op Instagram vertelt de MNM-dj hoe het met haar gaat. “Het is zalig, maar ook zot vermoeiend. Ik ben bijvoorbeeld al wakker van half vijf”, vertelt de presentatrice.

Lees meer »

“Verdomme, ik doe het”: Jennifer Lopez draagt gewaagde outfit naar première van film van ex-man Ben Affleck

Jennifer Lopez (55) trok vrijdagavond alle aandacht naar zich toe tijdens de première van ‘Unstoppable’ in Toronto. Op de rode loper verscheen ze in een gedurfde jurk die weinig aan de verbeelding overliet. Toch was ze bijna niet het stralende middelpunt geweest, want ze overwoog een andere outfit. “Er was veel discussie over of ik de jurk wel of niet

Lees meer »

Zeilers roepen op tot vrede tijdens ‘Sail-out for Peace’

Zeilers staan bekend om hun vrije geest, altijd zoekend naar nieuwe horizonten en onbekende wateren. Maar in een wereld die steeds meer geteisterd wordt door oorlog en terreur, voelen velen de drang om een signaal te geven. Op zondag 8 september krijgen ze die kans tijdens de allereerste ‘Sail-out for Peace’, een evenement georganiseerd uit
The post Zeilers roepen

Lees meer »

“52 leegstaande panden in vijf winkelstraten”: Vooruit Plus klaagt leegstand in Oostendse binnenstad aan

Oppositiepartij Vooruit Plus grijpt de sluiting van de bekende zaken Charcuterie Mazure en Huis Laleman aan om de leegstand in de binnenstad aan te klagen. “Momenteel staan 52 panden in slechts vijf winkelstraten leeg. Oostende kampt bovendien met een tekort aan diversiteit in het aanbod”, zeggen ondernemers Alain Delanghe en Fabrice Goffin. Volgens het Economisch Huis is de leegstand in

Lees meer »

“Belg is Europees kampioen pendelen”

De Belgen zijn Europees kampioen als het op pendelen aankomt. Zowel qua kilometers heen-en-terug als de pendeltijd staat ons land helemaal bovenaan in een groep van achttien Europese landen. Dat becijferde hr-bedrijf SD Worx na een onderzoek bij 18.000 werknemers, onder wie meer dan duizend Belgen.

Lees meer »

Axel Daeseleire gaat door het vuur om z’n chihuahua’s te beschermen: “Die beestjes wekken vadergevoel in me los”

Drie programma’s op twee zenders: Axel Daeseleire (55) is deze week alomtegenwoordig op uw scherm. Vooral ‘Axel in Amerika’ liet een diepe indruk na, vertelt de tv-maker, die in Texas zag hoe een 10-jarig meisje een wapen gebruikt. “Ik hoop dat die trend niet naar hier overwaait”, zucht hij. Al heeft Axel zelf ook een geheim ‘wapen’ waarmee hij z’n

Lees meer »

“Ze had nog een heel leven voor zich”: gruwelijke beelden tonen Russische raketaanval op Oekraïense speeltuin waarbij 14-jarig meisje omkomt

Gruwelijke beelden uit Oekraïne: het onthoofde lichaam van een 14-jarig meisje zit levenloos op een bankje naast een speeltuin in Charkiv. Een Russische raket is er seconden eerder ingeslagen. Haar moeder schreeuwt het iets verderop uit van verdriet. “Ze had nog een heel leven voor zich”, aldus een familielid van het meisje. De angstterreur zette zich ook verder op de

Lees meer »

Vlaams Belang heeft eerste schepenmandaat ooit ‘te pakken’: oud-N-VA’er in Erpe-Mere stapt over

“Dit is een statement tegen het ondemocratische cordon, want dat heeft niks met inhoud of bekwaamheid te maken.” Vlaams Belang krijgt onrechtstreeks voor het eerst een zitje in een college van burgemeester en schepenen. Dat gebeurt in Erpe-Mere, waar schepen Gerda Van Steenberge als onafhankelijke nu na 12 jaar terugkeert naar Vlaams Belang. Tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen werd ze verkozen

Lees meer »