Cultureel Ambassadeur Lise Surmont brengt eerste dichtbundel uit

Lise Surmont werd in 2022 cultureel ambassadeur van de stad Roeselare. Ze kreeg financiële steun om haar poëzieproject te verwezenlijken. Op 2 juni werd haar eerste dichtbundel ‘Wij zijn zwanen’ officieel voorgesteld.

Lise Surmont (33), geboren in Brugge, kwam als kleuter met haar ouders in Roeselare wonen toen haar mama, Bieke Demeester, cultuurfunctionaris werd in De Spil. “Mama vertelt altijd dat ze voor mij een naam koos die er goed zou uitzien op de cover van een boek, voor het geval dat…”

“Dat moment is aangebroken. Ik heb altijd graag geschreven, hield dagboeken bij en wilde al mijn herinneringen bewaren door ze neer te schrijven. Ik houd van poëzie omwille van de aandacht voor elk woord, voor de vorm en voor het ritme.”

“In mijn dagelijks leven werk ik deels in de culturele sector, deels als astrologe en ook als seizoensarbeider in een bloementuin. Uit al die delen van mijn leven haal ik de inspiratie voor mijn gedichten.”

Zwanen

“Deze bundel heb ik in eigen beheer uitgegeven en het een heel mooie en kwaliteitsvolle uitgave geworden. Ik kon rekenen op drukkerij Die Keure en de ondersteuning voor de vormgeving door Thomas Bossuyt van Dial a View. Emma d’Hoore verzorgde de illustraties met linosnede en potloodtekening.”

Hemel en aarde

“De titel Wij zijn zwanen gaat over eenwording, over de eenheid tussen hemel en aarde, zomer en winter, het mannelijke en het vrouwelijke. De gedichten openbaren de vier fases van de alchemistische vereniging van tegengestelden. Ze laten zich lezen als een weg naar goud. Zwanen lieten zich telkens weer zien en waren als begeleiders tijdens mijn schrijfproces. Ik zie ze in mijn geboortestad Brugge maar ook in de bloementuin. Ze zijn wit, sierlijk en van een pure schoonheid.”

“Ik wil op een zachte manier verandering brengen via poëzie”

“Ik heb lang op mijn nest gebroed en nu kijk ik ernaar uit om de zwanen te laten uitvliegen. Niet alleen met de uitgave van de bundel maar ook door over mijn schrijfproces te gaan vertellen, dat kan op een podium, in een huiskamer of in een vrouwencirkel.”

De poëziebundel van Lise Surmont werd op 2 juni voorgesteld in Muze’um L, waar de tentoonstelling ABSUMO van Geert Nys nog te zien is tot 9 juni. Een artistieke ingreep van de beeldend kunstenaar maakt deel uit van de bundel. (Bart Crabbe)

Wij zijn zwanen kan besteld worden via [email protected]. Lees meer op https://lisesurmont.wixsite.com/sapphosspiegel/publicaties.

The post Cultureel Ambassadeur Lise Surmont brengt eerste dichtbundel uit is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Babyboom in basisschool Mandelbloesem in Oostrozebeke: “Zes leerkrachten hebben er een baby bij”

Nu het schooljaar op zijn einde loopt en de kinderen en de juffen in Oostrozebeke uitkijken naar een lange warme zomervakantie, moet het toch gezegd dat schoolhoofd Ilse Vervaeck van Mandelbloesem een vrij lastig schooljaar achter de rug heeft.
The post Babyboom in basisschool Mandelbloesem in Oostrozebeke: “Zes leerkrachten hebben er een baby bij” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Nog schrik voor wedstrijden”: Lieze Slos voelt zich na heel wat blessureleed terug atlete bij AVMO

AV Molenland is een bloeiende club waarbij heel wat jonge, beloftevolle atleten steeds nadrukkelijker regionaal en nationaal in beeld komen. Toch is er bij de Tieltse club, zoals bij vele andere atletiekverenigingen, een leemte als het op senioren vrouwen aankomt. Lieze Slos is een uitzondering bij AV Molenland. Na heel wat blessureleed werkt de 25-jarige Meulebeekse vanaf dit seizoen heel

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Joe Biden laat nu ook al een steek vallen bij de dagelijkse meme van KW! ? En zo iemand wil dan president worden!
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Van Gerwen grootste mond van iedereen, maar nu nooit zo stil”: Van den Bergh en Huybrechts genieten na van spectaculaire derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft die eerste de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de Belgen

Lees meer »

Nieuwe vlaggen voor Godelieveprocessie in Gistel

Op zondag 7 juli om 16 uur trekt de eeuwenoude optocht, de Godelieveprocessie, door het stadscentrum. Naar goeie gewoonte wordt er extra reclame gemaakt voor het event en dat gebeurt nu onder een nieuwe huisstijl.
The post Nieuwe vlaggen voor Godelieveprocessie in Gistel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bruggeling Pihilip Milanov naar de Olympische Spelen

De Internationale Atletiekfederatie World Athletics heeft dinsdag de definitieve olympische ranking bekendgemaakt. Voor dertien Belgen is dat goed nieuws en ook voor Philip Milanov. Hij mag zich in het discuswerpen opmaken voor Parijs.
The post Bruggeling Pihilip Milanov naar de Olympische Spelen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Buurtbewoners en familieleden reageren verslagen na schietpartij in Sint-Gillis: “Het ene moment drink je een koffie op een terras. Het volgende schieten ze je neer”

Bij een schietpartij op een terras van een café afgelopen nacht in Sint-Gillis bij Brussel zijn minstens twee mensen omgekomen. Twee anderen zijn gewond en vechten voor hun leven. Hoewel de zaak veel weg heeft van een drugsafrekening, lijken de slachtoffers op het verkeerde moment op de verkeerde plaats geweest te zijn.

Lees meer »

Tim Lefever is voorzitter van gratis festival Grensrock: “Lokale bedrijven vragen soms zelf om te sponsoren”

Tim Lefever (42) is de trotse voorzitter van Grensrock, hét gratis festival bij uitstek in de regio. Wij blikken samen met hem even vooruit op de komende editie, het voorzitterschap en de toekomst van Grensrock. Druk druk druk? “De laatste week voor het festival is mijn vrouw een week Grensrock-weduwe”, lacht de Menenaar.
The post Tim Lefever is voorzitter

Lees meer »