Christophe Rommens van ‘Harelbeke Schlagert’: “Uitverkocht! We moeten geen zotte dingen doen om de zaal vol te krijgen”

Op zaterdag 15 juni heeft de negende editie plaats van ‘Harelbeke Schlagert’ in CC Het Spoor in Harelbeke. De artiesten Jordy Vannet, Danny Diëgo, Swoop, Wim Soutaer, Johan Veugelers, Christoff en Willy Sommers zullen NIET voor een lege zaal moeten optreden, want deze editie is al UITVERKOCHT!

Vorig jaar hadden we een gesprek met Christophe Rommens voorzitter van ‘Harelbeke Schlagert’. Ook dit jaar spraken we met hem af in wijnbar VeVino in Harelbeke.

Ik herinner mij nog dat je vorig jaar zei dat de kans bestond dat er voor de nieuwe editie een andere gemeente werd aangedaan. Maar jullie blijven toch Harelbeke trouw.

Christophe: “We zijn er wel mee bezig geweest. We zochten een nieuwe locatie in Kortrijk en Kuurne. We ontdekten heel mooie locaties. We vroegen ook aan andere mensen goede raad. Ons verhaal begon echter in Harelbeke, dit evenement gebeurde altijd in Harelbeke. Momenteel zijn we kleinschaliger dan wat we ooit waren. We begonnen in tenten op het voetbalterrein voor méér dan 1.000 mensen. Twee jaar geleden zaten we nog op de Markt en verwelkomden we 1.200 man. Nu kunnen we dat niet. Je kan altijd een tent bijzetten, maar financieel willen we dat niet omdat we nog iets willen weggeven voor het goede doel Het Ventiel. We zijn allemaal geboren en getogen Harelbekenaren, en eigenlijk geeft het ons ook een soort van rust dat we geen zotte dingen moeten doen om de zaal vol te krijgen. Zouden we in Harelbeke blijven? Ik denk het eigenlijk wel. Zijn we ontgoocheld in het stadbestuur van Harelbeke? Absoluut! We hopen dat er na de verkiezingen in oktober een nieuw bestuur aan de macht is en dat we eens met nieuwe mensen kunnen praten die ons wel steunen. Maar ik denk wel dat we in Harelbeke zullen blijven.”

Wie is het nu van bestuur?

Christophe: “Nu zitten we met een coalitie tussen rood-groen en CD&V. We hebben een zeer sterke Open VLD, met Michaël Vannieuwenhuyze die kandidaat burgemeester is. Ze vormen nu een nieuwe stadslijst met CD&V. Als je deze twee samentelt, is dat al de grootste fractie. We hopen dat ze nog gaan groeien en dat we eens kunnen praten met mensen die ons verhaal wel snappen en ons wel appreciëren. Mensen die begrijpen dat we het hele jaar de naam Harelbeke uitdragen.”

PJ en Christophe Rommens. © PADI

Kan je zeggen dat de Harelbekenaren ‘Harelbeke Schlagert’ omarmen?

Christophe: ”We hebben een verschillend publiek. We hebben trouwe partners/ sponsors die ons evenement ondersteunen, middenstanders uit Harelbeke. Zonder hen kunnen we dat niet organiseren. Natuurlijk komt een heel groot deel van het publiek uit Harelbeke. Ik ben ook verheugd dat we mensen uit Limburg, Antwerpen en van aan de kust mogen verwelkomen. Ze komen een beetje van overal naar Harelbeke toe.”

Hoe moeilijk is het om een affiche samen te stellen?

Christophe: “Eigenlijk blijf ik een beetje trouw aan hetzelfde stramien. We proberen altijd artiesten te brengen, die zich het jaar of edities ervoor hebben bewezen, zoals Willy Sommers, Swoop, Christoff,… We proberen altijd ook iemand nieuw erin te steken. In deze editie is dit Jordy Vannet. Zoals we dat ook enkele jaren geleden probeerden met Johan Veugelers. Wim Soutaer komt voor een eerste keer langs. Danny Diëgo was vorig jaar de eerste keer hier te gast. Toen waren we geschrokken hoeveel ambiance er was tijdens zijn optreden. De affiche voor volgend jaar ligt nu ook al vast (lacht).”

Zo vlug op de bal en je bent nog niet zeker of ze nu goed gaan scoren?

Christophe: “Van bepaalde artiesten ben ik zeker dat ze ook volgend jaar succesvol zullen zijn. We vernieuwen ook regelmatig. Laat ons zeggen dat altijd 30 à 40% van de affiche blijft. De rest van de affiche wordt aangevuld met nieuwe en gewezen namen.”

U was vorig jaar tevreden, het was uitverkocht en de sfeer was super. Je bent nog altijd gemotiveerd om met die beperkte kern verder te doen?

Christophe: “We zijn inderdaad met een klein bestuur. We zijn met zes mensen die voornamelijk familie en vrienden zijn. Hebben we een groter bestuur nodig voor het format dat we hebben en de zaal die we maar moeten vullen? Ik denk niet dat het nodig is. Mocht het verhaal op de markt zijn blijven groeien, dan mochten we zeker verdubbelen qua bestuur of zelf verdriedubbelen. Maar nu met onze kleine bende voor zaal CC Het Spoor is dit zeker voldoende. Het is een leuke sfeer tussen ons.”

Je zei: we houden het beperkt. Zou je het ruimer willen brengen? Als het eventuele nieuwe stadsbestuur in het verhaal meestapt, zou je dan terug met een tent werken?

Christophe: “Neen. Het idee was dat als we steun kregen van de stad om onze tiende editie het groter te maken/ out of the box te gaan en dit terug op de markt. Niet in een tent, meer naar de zomerperiode toe. Bijvoorbeeld de achterzijde naar de Gentsesteenweg toe, een tent op een verhoog voor de VIP’s, een podium aan de kant van de Leie, drank- en eetstanden aan de zijkant, één open vlakte. Dan heb je natuurlijk steun nodig. Op vandaag krijgen we niets van steun. Om maar een voorbeeld te geven: als wij de nadars vragen aan stad. Dat kost de stad niets om die kar naar CC het Spoor te brengen, wij betalen daarvoor. Dat zijn kleine dingen en dat gaat ons niet om die 50 of 75 euro. De stad geeft maandelijks een krantje uit waarin de evenementen vermeld staan. Het is het tweede jaar op rij dat wij er niet in worden vermeld. Als het al in je eigen stad wordt doodgezwegen, daar heb ik het moeilijk mee. Dus groeien met een ander bestuur? Graag, maar op vandaag zitten we qua locatie goed.”

Christophe Rommens © PADI

Je hebt aangehaald dat je affiche voor 2025 al klaar is. Welke toppers heb je vastgelegd?

Christophe: “Ik kan de affiche nog niet volledig zeggen. Er staan zeven namen op, waaronder Willy Sommers én Gene Thomas. Willy is al voor de achtste keer te gast, Gene Thomas voor de zevende keer. De kostprijs van deze affiche is met 40% gestegen. Er zijn nog vijf toppers, maar die worden bekendgemaakt de avond zelf. Om het toch nog een beetje spannend te houden. En jawel, er zit nog één vrouw bij!”

Je zei ook aan mij dat je nog iets wou doen maar dit niet kon doorgaan?

Christophe: “We kunnen ook al de datum zeggen voor onze 10de editie: donderdag 1 mei 2025. Dit is in feite dezelfde datum als in 2014 toen de eerste editie plaatsvond. We speelden met het idee, donderdag 1 mei, niemand moet werken. Maar we wilden op vrijdag 2 mei – omdat iedereen normaal de brug maakt – een concert aanbieden. Het Schlagerfestival in de feestzaal van CC het Spoor en dan in de theaterzaal een mooie artiest erin steken. Maar natuurlijk niet in het Schlagerniveau. Bij de namen waarbij we gepolst hebben waren sommige geïnteresseerd. Ikzelf ben grote fan van Jan Smit. Ik heb een capaciteit van 370 man voor de theaterzaal, maar ik zou 100 euro per kaart moeten vragen en dat doen we niet. Ik ben ook een grote fan van Suzan & Freek, heel mooie muziek. Maar als je een bedrag hoort van 50.000 euro, daar stopt het hé. Als je iets nieuws moet organiseren en je krijgt namen door zoals – met alle respect – Sandra Kim of Stan Van Samang… Als je budget zegt bijvoorbeeld tussen de 25.000 euro, dan zit je heel beperkt. Dan heb je ook geen garantie dat die kaarten de deur gaan uitvliegen. Met een Jan Smit, André Hazes of Suzan & Freek ga je dit wel hebben. Het staat on hold maar misschien kunnen we er nog een comedyavond aan koppelen. Ik ken een aantal mensen met veel connecties in de artiestenwereld, waar ik eens ten rade zal gaan.”

Presentator PJ © PADI

Pieterjan, jij doet terug de presentatie. Qua artiest zijn was het in ‘t voorbije jaar wel stil rond uw persoon. Juist toch?

Pieterjan (PJ): “Begin vorig jaar bracht ik een derde single uit. Dan heb ik het efkes laten rusten door meerdere redenen o.a. doordat ik nu ook actief ben in een liveband Jemon Foe, een foute partyband. We zijn met zes: bassist, gitarist, drummer, toetsenist, backingzangeres en ik in de front. We zijn daar nu volop mee bezig. We brengen telkens shows van 2 uur. Er kruipt heel veel energie en voorbereiding in. Daarom dat ik beslist heb om even een sabbatjaar te houden.”

In feite ben je toch niet begonnen aan een sabbatjaar, want je bent nog steeds bezig met muziek?

PJ: “Ik ben inderdaad nog steeds bezig met muziek, maar er komt dit jaar geen nieuwe plaat uit. Dat zal waarschijnlijk volgend jaar wel het geval zijn. Ik wil me nu even focussen op de carrière met de band en ook solo-optredens meepikken. Vandaar dat er even geen nieuwe muziek is.”

Ben je niet bang dat je wat zal wegdeemsteren? Als je een single uitbrengt beginnen ze je meer en meer te kennen en plots valt dat stil.

PJ: “Ze zien genoeg passeren van andere dingen waar ik mee bezig ben. De social media is daar krachtig genoeg in om te laten zien dat ik nog altijd actief ben. Dit op verschillende vlakken zowel solo als met de band. Ik krijg wel regelmatig de vraag of er nieuwe muziek komt, maar voorlopig is dit niet het geval. Maar ik ben zeker dat als er nieuwe muziek komt Marc Hallez van MENT TV terug achter mij zal staan. Dus vandaar even temporiseren en vanaf volgend jaar terug volle bak nieuwe muziek uitbrengen.”

Zitten er in die band bekende mensen of zijn het allemaal mensen die nog maar juist gestart zijn?

PJ: “Nico Castelein zit erin als gitarist. Via Nico kwam ik bij die band terecht. Ik leerde Nico leren kennen bij Statie Kermis in Deerlijk bij Statie kermis. Door Ignace Crombé zaliger ben ik daar al drie jaar presentator en ook de presentatie op ‘Harelbeke Schlagert’ heb ik te danken aan Ignace. Waar ik hem altijd nog dankbaar om ben. Daar ben ik dus Nico tegengekomen en hij was op zoek naar een nieuwe zanger voor de band Jemon Foe. Vandaar dat ik in dat muzikale verhaal ben gestapt.”

Ik weet dat je graag presenteert. Hoe kijk je uit naar Harelbeke Schlagert als presentator?

PJ: “Top hé! Dat is een unieke ervaring voor mij, een thuismatch zoals ze het in voetbaltermen zouden zeggen. Het is nu het derde jaar op rij dat Christophe het vertrouwen heeft in mij om dat terug tot een goed einde te brengen. Het is altijd een leuke sfeer, leuke organisatie, toffe mensen, artiesten dat je keer op keer terug tegenkomt. Dat is heel leuk.

Hoe bereid je je daarop voor?

PJ: “Bepaalde artiesten zijn hetzelfde. Bij de andere artiesten doe ik opzoekingswerk. Ik schrijf wel wat regels op mijn steekkaarten op. Voor de optredens zing ik zelf een tweetal nummers. Ik zie het wel zitten, ik verlang. Het is in mijn hometown en dus is dat altijd plezant.”

Naar wie gaat jouw voorkeur?

PJ: “Ik heb geen voorkeur. Ik ken ook alle artiesten. Ik heb voor iedereen evenveel respect, ze doen elk op hun eigen manier hun ding. Dat gaat terug een fantastische avond worden.

En jouw voorkeur?

Christophe: “Voor mij is het uitkijken naar Wim Soutaer. Het is de eerste keer dat we Wim op de affiche plaatsen. Iedereen kent natuurlijk zijn hit ‘Allemaal’. Ik zag Wim zelf al twee keer optreden en ik zie dat hij ook graag een Duveltje/Bacardi-Cola op het podium drinkt. Ik ben benieuwd maar denk wel dat een goede keuze zal zijn. Voor de rest is het terug eindigen met Willy Sommers of dus eindigen met een topper.”

Bedankt! (PADI)

Info: facebook Harelbeke Schlagert – Uitverkocht!!!

The post Christophe Rommens van ‘Harelbeke Schlagert’: “Uitverkocht! We moeten geen zotte dingen doen om de zaal vol te krijgen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gemeente De Haan koopt grond aan om te bebossen

De gemeenteraad keurde de aankoop van 1,8 hectare te bebossen grond goed. De gemeente wil hier de komende drie jaar werk maken van een nieuw bos, dat voor iedereen toegankelijk zal zijn. De aankoop werd in de gemeenteraad wel met de kleinst mogelijke meerderheid goedgekeurd.
The post Gemeente De Haan koopt grond aan om te bebossen appeared first on

Lees meer »

Na ‘Familie’ verbrak actrice Silvia Claes zo goed als alle contact: “Ze werkt nu in een bibliotheek”

Waar blijven Trudy en Pierrot? Het is de vraag die menig ‘Familie’-fan zich stelt, nu duidelijk is welke personages een comeback maken in de seizoensfinale waarin de familiereünie van de Van den Bossches centraal staat. Maar liefst vijf acteurs keren even terug, maar de vlieger van oudgedienden Silvia Claes (48) en Guillaume Devos (42) ging letterlijk en figuurlijk niet op.

Lees meer »

Kijkers denken het mysterie van de seizoensfinale van ‘Thuis’ nu al te hebben ontrafeld: “De makers gaven een duidelijke hint”

Het is nog wachten tot de start van het nieuwe seizoen van ‘Thuis’ op 2 september om te weten te komen hoe de schietpartij in de seizoensfinale precies in elkaar stak, maar op fansites wordt daar nu al druk over gespeculeerd. Eén schijnbaar onopvallend detail leidde daar tot een hele reeks aan puzzelstukjes, die vlot in elkaar leken te vallen.

Lees meer »

Didier Reynders stevent af op nieuwe nederlaag: liberaal eindigt laatste in eerste ronde voor Europese topjob

Belgisch Eurocommissaris Didier Reynders (65) dreigt dan toch niet de nieuwe secretaris-generaal van de Raad van Europa te worden. Dat verneemt onze redactie uit goede bron. In de eerste ronde van de verkiezing strandde hij op de laatste plaats. De Zwitserse oud-president Alain Berset haalde de meeste stemmen. In de loop van de namiddag wordt een tweede stemronde georganiseerd waaruit

Lees meer »

Juf Mieke en meester Rik gaan met pensioen in Sint-Jozefsschool in Ieper

In de Sint-Jozefsschool in Ieper gaan Mieke Vandermarliere (59) en Rik Verhalle (61) eind juni met pensioen. Mieke is een fervent muzikant, speelt viool en piano en is actief in verschillende bands. Ze is ook de auteur van het schoollied.
The post Juf Mieke en meester Rik gaan met pensioen in Sint-Jozefsschool in Ieper appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Wie is Michael van Gerwen?” en “Waar kan ik tekenen voor mijn scheiding?”: Van den Bergh en Huybrechts dollen gelukzalig na 8-2-derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft die eerste de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de Belgen

Lees meer »

Onze correspondent achter de schermen van het debat tussen Biden en Trump. “We beseften: we hebben geschiedenis meegemaakt”

Onze Amerikacorrespondent Greet De Keyser zat vannacht in het hart van het debat tussen Biden en Trump: in de spin room, de gigantische ruimte waar de wereldpers verzamelde en iedereen ontmoette die iéts te zeggen had over de twee presidentskandidaten. “Biden heeft zijn leeftijd niet mee, maar zo erg had niemand het verwacht”, beschrijft ze hoe het er achter de

Lees meer »

“Hou je mond, kale eikel”: Declan Rice in de clinch na affluiten, ook obsceen gebaar van Bellingham toont spanning bij Engelsen

Engeland ontsnapte op een onwaarschijnlijke wijze aan een nederlaag tegen Slovakije. De spelers lieten hun emoties dan ook de vrije loop, op alle mogelijke manieren. Jude Bellingham vierde zijn doelpunt met een obsceen gebaar richting de Slovaakse bank, Declan Rice ging zelfs fysiek in de clinch met de Slovaakse bondscoach en noemde hem “een kale eikel”.

Lees meer »