Nieuwe editie van Almost Summer Festival pleit voor vertraging: Van hypnotiserende nachtelijke dans tot harmonieuze vocale installatie

Kunstencentrum BUDA zet voor de zesde editie van het Almost Summer Festival de tijd stil via voorstellingen, optredens en meeslepende installaties. “Wij stellen voor een pauze in te lassen in de business as usual. Dit festival is een kans om te experimenteren met vertragen en onze aandacht zachtjes te heroriënteren”, zegt artistiek leider Mathilde Villeneuve.

Almost Summer, a Feminist Futures Festival vindt plaats van 14 tot en met 22 juni op verschillende locaties op het Buda-eiland: Budascoop, Budatoren, BK6 en Budafabriek. “Dit jaar ligt de focus op onze relatie met tijd. Dankzij postmoderniteit en kapitalisme loopt alles efficiënter en sneller, maar het is gebaseerd op de accumulatie van winst en gedreven door het geloof in vooruitgang door meer en meer te creëren. De uitvinding van technologische middelen zou ons moeten helpen tijd winnen, maar dat is zoals we weten niet het geval. Elke performance, installatie en voorstelling creëert op eigen wijze een daad van symbolisch en teder verzet tegen versnelling.”

Uitgelicht in het programma

Het festival opent met een uptempo dansvoorstelling van jonge Vlaamse artiest Mooni Van Tichel. De choreografie is gebaseerd op stop-motion. “Ze experimenteert met het heldenfiguur in een eindeloze cyclus van aanvallen, verdedigen, zweet afvegen en herladen, maar gezien de stop-motion is dat natuurlijk onproductief. Ze verliezen te veel tijd met de bewegingen”, legt Villeneuve uit.

Bruno Freire staat met twee performances op het programma. Op zondag 16 juni staat ‘Matamatá’ gepland. “Je begeeft je in het donker in de jungle. Je ziet drie performers in de periferie, een hypnotiserende nachtelijke dans. Het is precies een trip. De dansers komen en gaan, alsof ze de tijd uitstellen en verlengen. Eindigen doen we met de harmonieuze vocale installatie van Myriam Van Imschoot en Lucas van Haesbroeck. Deze immersieve performance loopt de hele nacht. We voorzien matrassen en dekens. Voel je vrij om comfortabele kledij mee te brengen. Zondagochtend om 7 uur sluiten we af met een gezamenlijk ontbijt.”

Kunstencentrum BUDA werkt opnieuw met het principe ‘pay what you can’. Voor sommige festivalvoorstellingen kies je zelf de prijs van je ticket. Meer info op www.buda.be/festival/almost-summer-feminist-futures-festival.

The post Nieuwe editie van Almost Summer Festival pleit voor vertraging: Van hypnotiserende nachtelijke dans tot harmonieuze vocale installatie is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Neemt Cristiano Ronaldo met negatieve primeur afscheid bij Portugal? “Hij weet dat het er waarschijnlijk voor hem opzit”

Hij troostte Pepe, maar zat zelf in zak en as. Cristiano Ronaldo (39) heeft z’n laatste minuut op een EK gespeeld, misschien wel z’n laatste minuut als international. Dat laatste is nog niet duidelijk. Wel is zeker dat EURO 2024 is uitgedraaid op een teleurstelling voor de Portugese vedette. Het leverde hem ook een (negatieve) primeur op.

Lees meer »

Jitske Van de Veire vertelt in tranen over scheiding van haar ouders in podcast van papa Peter: “Mijn zorgeloosheid was weg”

Onderneemster Jitske Van de Veire (31) voert het meest eerlijke gesprek met haar vader Peter Van de Veire (52) in diens podcast ‘De zandloper’. Ze praat over haar kindertijd, de scheiding van haar ouders en hoe ze nu in het leven staat. “Ik neem het jullie niet meer kwalijk. Maar toen begreep ik niet dat mensen kinderen maken en niet

Lees meer »

Bouchez kroont zich tot MR-koning

18:55 Het ijzer smeden als het heet is. Dat deed Georges-Louis Bouchez door de voorzittersverkiezingen bij de MR te vervroegen. Hij is de enige kandidaat, zoals ook Conner Rousseau bij Vooruit de enige kand…

Lees meer »

EXCLUSIEF. Hoe is de relatie van ‘coole opa’ Albert en ‘hippe oma’ Paola met Elisabeth en hun andere kleinkinderen écht?

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren komende dinsdag hun 65ste huwelijksverjaardag. Een huwelijk met ups en downs, waaronder hun kinderen Filip, Astrid en Laurent zwaar te lijden hadden. Bij hun twaalf klein- en drie achterkleinkinderen grijpen ‘Apapa’ en ‘Amama’ hun tweede kans. Wat het meest frappeert: zo verstoord als hun band nog steeds is met prins Laurent, zo

Lees meer »

Biden in eerste tv-interview sinds rampzalig verlopen debat: “Ik stap alleen uit de race als de Heer mij persoonlijk komt vertellen dat ik dat moet doen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in zijn eerste televisie-interview na zijn zwakke optreden tijdens het debat met Donald Trump op 27 juni aangegeven dat hij ziek was tijdens dat debat. “Ik voelde me verschrikkelijk”, zei Biden in gesprek met zender ‘ABC’. Biden maakte ook nogmaals duidelijk dat hij niet overweegt om uit de race om het presidentschap te stappen.

Lees meer »

Hello Fred bloemenactie in Waregem levert 19.527 euro op

Op 8 en 9 juni organiseerde Fred Verhaeghe de vijfde editie van de Hello Fred boekettenactie in Waregem. Met de opbrengst ervan wil hij onderzoek naar neurologische ziekten helpen financieren.
The post Hello Fred bloemenactie in Waregem levert 19.527 euro op appeared first on KW.be.

Lees meer »

DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’

Het Guldensporencollege DAS in Kortrijk lanceert de nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’. “Het is een theoretisch artistiek-creatieve richting met een doorstroomfinaliteit. Wanneer je afstudeert, heb je dus een stevige basis en zijn er verschillende mogelijkheden in zowel professionele als academische bacheloropleidingen”, legt directeur Inge Gorré uit.
The post DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’ appeared first

Lees meer »

Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem kan binnenkort starten: “We zitten op schema voor november 2025”

De voorbereidende werken voor de renovatie van de Plaatsmolen in Pittem, die in november van start gingen, werden in februari alweer stilgelegd door een gebrek aan materialen. Volgens cultuur- en erfgoedschepen Heidi Lievrouw (CD&V) zal de molenbouwer binnenkort echter de effectieve werken opstarten en dus blijft de deadline van november 2025 haalbaar.
The post Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem

Lees meer »