Meta moet Vlaams Belang-Europarlementslid Tom Vandendriessche schadevergoeding betalen

Meta, het moederbedrijf boven Facebook en Instagram, moet Vlaams Belang-Europarlementslid Tom Vandendriessche ruim 27.000 euro schadevergoeding betalen. Dat heeft het Gentse hof van beroep beslist. Het bedrijf legde tussen februari en december 2021 een ‘schaduwban’ op het Facebook-account van Vandendriessche, maar motiveerde dat onvoldoende, vindt het hof.

Op 19 februari 2021 legde Meta een zogenaamde ‘schaduwban’ op de Facebookpagina van Vlaams Belang-Europarlementslid Tom Vandendriessche, waardoor het bereik van de pagina fors werd ingeperkt. In mei 2021 werd het advertentie-account van de uiterst rechtse politicus geblokkeerd.

Volgens Meta plaatste Vandendriessche herhaaldelijk inhoud die in strijd was met de voorwaarden en richtlijnen van Facebook. Het ging om “haatdragend taalgebruik, steun aan gevaarlijke individuen en haatorganisaties en pesten en intimidatie”, klinkt het in een persbericht van het Gentse hof van beroep. Concreet sprak Meta van acht berichten waarin een nazi-boekverbranding zou zijn afgebeeld.

Bereik

Het bedrijf beweert dat alle maatregelen tegen eind 2021 werden opgeheven, maar volgens Vandendriessche klopt dat niet. Hij baseerde zich daarvoor op het gemiddelde bereik van zijn Facebook-pagina. Dat zakte van bijna 90.000 in 2021 naar 4.614 in de periode van de schaduwban. Nadien, in 2022 en 2023, klom het gemiddelde bereik wel weer tot ruim 24.000, maar de cijfers van 2021 kwamen niet meer in zicht.

De rechtbank van eerste aanleg in Brugge oordeelde eerder dat de Belgische rechtbanken geen rechtsmacht hebben om over de zaak te oordelen, maar Vandendriessche ging daartegen in beroep.

Het hof in Gent achtte zich wel bevoegd en bij tussenarrest van 24 oktober 2022 legde het Meta zelfs een dwangsom op van 1.000 euro per uur dat de schaduwban doorging. Volgens het hof kon het bedrijf op geen enkele manier preciseren hoeveel schendingen noodzakelijk zijn om zo’n maatregel op te leggen. Bovendien kon Meta de berichten met de nazi-boekverbranding niet aantonen.

Advertentiekosten

Nu werd Meta ook ten gronde veroordeeld. Het bedrijf heeft “niet gehandeld overeenkomstig het beginsel van de uitvoering te goeder trouw van overeenkomsten”, oordeelt het hof van beroep. Meta heeft de schaduwban voor Vandendriessche onvoldoende gemotiveerd, en biedt ook “onvoldoende procedurele waarborgen” aan de gebruikers die zo’n maatregel krijgen opgelegd.

Het bedrijf moet Vandendriessche nu een schadevergoeding van 27.279,03 euro betalen. Dat bedrag moet volgens het hof de advertentiekosten compenseren die Vandendriessche bijkomend moest uitgeven als gevolg van de schaduwban op zijn pagina.

The post Meta moet Vlaams Belang-Europarlementslid Tom Vandendriessche schadevergoeding betalen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wie wordt 60ste Tineke van de Watermolen? Vijf meisjes dingen naar het lintje

Men kan maar eenmaal een diamanten Tineke van de Watermolen worden. Geen zes maar vijf kandidaten smijten zich volledig voor het Jubellint van de Watermolen. De telraamspecialisten beweren dat dit jaar het 58ste Tineke van de Watermolen wordt verkozen en niet het 60ste. De organisatoren zelf tellen er de twee coronajaren bij en verkiezen zo hun 60ste Tineke. Of de

Lees meer »

Verdrinkingsdood van Delano roept nare herinneringen op bij Melissa: “Het verdriet om Mereltje gaat nooit meer weg”

Als iemand begrijpt wat de ouders van de kleine Delano (1) doormaken, dan is het Melissa Naeyaert (37) uit Ichtegem. De jongen verdronk nadat hij in een zwembadje in de tuin klauterde. Bijna dag op dag tien jaar geleden verloor Melissa haar dochtertje Merel (3) op een haast identieke manier. “Mijn hart zal nooit meer helemaal helen.”
The post

Lees meer »

Nieuwe hondenloopweide langs de Bevrijdingslaan in Brugge

Langs de Bevrijdingslaan, tussen de Bloedput en de Buffelbrug, is een nieuwe hondenloopweide van ruim 1.800 m² groot gerealiseerd. “Hiermee telt Brugge al negen hondenloopweides”, aldus schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.
The post Nieuwe hondenloopweide langs de Bevrijdingslaan in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Iddy Decock houdt Sint-Pieterswijkfeesten recht: “Laat me maar uitbollen zoals een oldtimer”

Al meer dan twintig jaar is Iddy Decock dé steunpilaar van de Sint-Pieterswijkfeesten, die van vrijdag 5 tot zondag 7 juli opnieuw 6.000 à 7.000 mensen zullen lokken naar het Zaalhof. Maar met zijn 74 lentes op de teller beseft de gepensioneerde landmeter dat hij niet eeuwig de wijkkermis recht kan houden.
The post Iddy Decock houdt Sint-Pieterswijkfeesten recht:

Lees meer »

Belgisch koppel en hun baby op nippertje gered uit kolkende rivier in Italië terwijl hun auto wordt meegesleurd door watermassa

Een Belgisch koppel en hun baby zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt toen ze ingesloten raakten door de kolkende watermassa van de Orco-rivier tussen Montanaro en San Benigno Canavese in de regio Piëmont. Reddingswerkers konden het gezin in de nacht van zaterdag op zondag op het nippertje in veiligheid brengen, waarna hun wagen werd meegesleurd door de kracht van het

Lees meer »