Emiel Brouckaert, Rederscentrale: “Hopelijk mogen onze vissers vanaf juli opnieuw meer tong vangen”

Er is hoopvol nieuws voor de Belgische vissers. Het ziet er naar uit dat ze nog dit jaar meer tong zullen kunnen vangen in de Ierse Zee. Uit een nieuw wetenschappelijk rapport blijkt dat het tongbestand daar opmerkelijk beter is dan eerst werd aangenomen. Emiel Brouckaert, directeur van de Rederscentrale, wacht met ongeduld op de nieuwe wet, die het fiat moet geven: “Ik hoop dat die er snel komt, zodat onze vissers vanaf juli opnieuw meer tong mogen vangen.

De vangstquota worden jaarlijks vastgelegd. Dat gebeurt telkens op het einde van het jaar. Voor elke zee wordt per soort bepaald hoeveel vis er mag worden gevangen. De Belgische vissers mochten zo in 2023 in de Ierse Zee 270 ton tong ophalen. Via ruil met andere lidstaten staten steeg het quotum dat ze konden opvissen naar 421 ton.

In december vorig jaar kregen ze echter te horen dat het wetenschappelijk advies voor 2024 een nulvangst voor tong was. Na onderhandelen mocht er uiteindelijk toch 62 ton tong gevangen worden. Tong is voor de Belgische vissers een belangrijke doelsoort en zonder dit tongquotum konden ook geen roggen, pladijs, zeeduivel, tarbot en griet opgehaald worden.

Rapport

“Ik kreeg signalen van onze vissers dat het wetenschappelijk advies voor tong in de Ierse Zee niet de realiteit op zee weerspiegelt en dat wordt nu ook wetenschappelijk onderbouwd”, zegt Vlaams minister voor Visserij Hilde Crevits, die er al langer op aandringt om de quota te bepalen op basis van recente wetenschappelijke gegevens én om de quota op basis van actuele data vroegtijdig te herzien en bij te sturen. “Het nieuwe rapport bevestigt dat er meer tong in de Ierse Zee aanwezig is dan werd aangenomen.”

“Voor onze Belgische vissers betekent dit dat ze dit jaar 281 ton zouden kunnen ophalen in plaats van 62 ton. En er zijn opnieuw kansen om zoals vorig jaar dit quotum voor tong nog te verhogen door ruil met andere landen. Daarom leggen we nu een voorstel op tafel om vanaf juli meer tong in de Ierse Zee te kunnen vangen. Aan de vissers die het na de Brexit en met de gestegen brandstofprijzen moeilijk hebben, zal dit opnieuw zuurstof geven.”

Hilde Crevits legt het voorstel voor aan de Europese Commissie. Emiel Brouckaert, voorzitter van de Rederscentrale, rekent erop dat dit slechts een formaliteit is, zodat de nieuwe wet effectief volgende maand kan ingaan.

The post Emiel Brouckaert, Rederscentrale: “Hopelijk mogen onze vissers vanaf juli opnieuw meer tong vangen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kempenaar Lennart Driesen over het leven na ‘De mol’: “Ik had meer in de media kunnen doen, maar Brussel was me te ver”

Hij profileerde zich als simpele, goedlachse kerel uit de Kempen. Maar Lennart Driesen (29) ontpopte zich in 2021 tot de gewiekste Mol aller tijden. Sindsdien belandde de opvoeder uit de jeugdzorg voor de klas, veranderde hij van flexi-job, nam hij afscheid van zijn axolotl en verhuisde hij. “Maar ik woon nog steeds in Schoonbroek, niet in Retie. Dat is hier

Lees meer »

Gaëlle Nierynck gaat voor Westerlo voetballen: “Een heel mooi project”

Gaëlle Nierynck neemt na drie jaar afscheid van KAA Gent en gaat komend seizoen voor Westerlo in de Super League voetballen. De hardwerkende middenveldster tekende er een contract voor twee jaar. “Het is een ploeg in bloei. Ze willen investeren in het vrouwenvoetbal en dat merk je aan alles.”
The post Gaëlle Nierynck gaat voor Westerlo voetballen: “Een heel

Lees meer »

Elvir S. toont op reconstructie hoe hij Marleen (64) wurgde

Woensdagnamiddag vond de wedersamenstelling plaats van de moord op Marleen Van Leeuw. De 64-jarige vrouw werd volgens de verklaringen van verdachte Elvir S. (33) gewurgd in zijn woning in Oostende. De man zit tussen ruim een jaar in de cel. Een reconstructie moest duidelijkheid brengen over de omstandigheden heen komen waarin de vrouw om het leven werd gebracht.
The

Lees meer »

Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde interim-directeur aan boord te houden: “Hij bracht terug warmte in de school”

Het einde van het schooljaar verliep in Prizma-basisschool De Talententuin in Lendelede niet zo rustig. Er is onder een deel van het personeel en bij heel wat ouders onmin ontstaan omdat interimdirecteur Maarten Vansteenkiste die job na dit schooljaar niet definitief mag uitoefenen. Die laatste hebben een petitie gelanceerd.
The post Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde

Lees meer »

Knokke-Heist gaat uniek karakter van Het Zoute beschermen: “Druk op de wijk onder controle houden”

De typische kronkelende smalle paadjes, straten tussen de tuinen van de villa’s en witte verf. Het zijn maar enkele zaken die Het Zoute in Knokke typeren. De voorbije 115 jaar werd het wellicht de meest exclusieve wijk van Vlaanderen. De gemeente wil dat typische en ‘unieke’ karakter beschermen en hanteert daarom voor het eerst de BGO (Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling). “Door

Lees meer »