“Dit is zwaarder dan het lijkt”: Kobe (17) waant zich even een Duitse soldaat bij verborgen bunker op Bunkerdag

Het Zonnebeekse Polygoonbos verbergt enkele bunkers uit de Eerste Wereldoorlog. Op Bunkerdag kregen nieuwsgierige bezoekers een unieke inkijk, met duiding door Duitse soldaten en hun geschut. “Bezoekers mochten alles betasten, behalve de re-enactors.”

Achtung! Een eenmalig bordje maakte voorbijgangers afgelopen zondag attent op een verscholen paadje in het Polygoonbos van Zonnebeke dat leidde naar een Duitse bunker. “Dit is Duitse Gründlichkeit”, wees Kristof Blieck uit Vleteren. “Ik sta hier als Duitse soldaat uit 1917. Met onze vereniging van re-enactors wilden we deze bunker even tot leven brengen voor Bunkerdag. We hebben ze wat aangekleed en duiding gegeven aan bezoekers.”

Gasklok

Eierhandgranate, steelhandgranaten, machinegeweren en een originele gasklok uit gietijzer decoreren de voormalige Duitse bunker. “De munitie en projectielen zijn replica’s, maar wel met het juiste materiaal, uitzicht en gewicht. Bezoekers mochten alles betasten, behalve de re-enactors”, grapte Kristof. “In de bunker konden liefst vijftig mensen zitten en zelfs rechtstaan. Doorgaans werden bunkers niet te hoog gebouwd om ze verborgen te houden. Vanuit deze bunker tussen de tweede en derde frontlinie werden bevelen gegeven aan de Duitse troepen in dit bos, waar weinig bomen recht bleven door de beschietingen.”

“Gekitteld”

“Bombardementen hebben dit bouwwerk wat ‘gekitteld’, zoals we hier zeggen”, aldus Blieck. “We noemen dit een bomzekere bunker: zelfs een rechtstreekse treffer uit het zwaarste geschut kon hem niet deren. Ze bouwden dergelijke bunkers, met muren tot 1,20 meter dik, tot aan de derde linie met behulp van betonmolens. Bunkers in de tweede en eerste linie bouwden ze met behulp van prefab blokken, zandzakken en tonnen gevuld met beton. Er is nu wel schade zichtbaar, maar dit werd veroorzaakt door achtergebleven munitie uit het bos, die binnen de bunker tot ontploffing werd gebracht na de oorlog.”

Vleermuizen

Nu heeft de bunker alleen nog nut voor de natuur: vleermuizen gebruiken ze als schuilplaats. “Soldaten gebruikten hem ook alleen om te schuilen. Het grondwater stond te hoog, zoals je ook nu nog kan zien. ‘Wonen’ deed men in loopgraven en putten rond zo’n bunker. Behalve de oorlogstegenstanders vormden het weer en de natuur de grootste vijanden.”

Granaatscherven

Maske vor die Brust, staat te lezen op een van de bordjes bij de bunker. Blieck haalde een Duits borstpantser boven voor de bezoekers. Kobe Quaghebeur (17) uit het Roeselaarse Rumbeke mocht het pantser even passen. Hij en z’n oma Miky Wesemael (70) luisterden aandachtig. “Ik ben naar hier gekomen, omdat de Eerste Wereldoorlog me enorm interesseert”, vertelt Kobe. “Deze bunker is mooi en geeft een blik op hoe het er echt aan toe ging in die tijd: overleven aan het front. Dit borstpantser is zwaarder dan het lijkt. Ik draag nu 15 kilo en toch gingen kogels er los door. Het moest vooral bescherming bieden tegen rondvliegende splinters en granaatscherven.”

Kogelimpact

Kobe kreeg ook een helm op zijn hoofd met extra pantser. “Deze pantserplaat voor een Duitse helm weegt 3,5 kilo”, aldus Blieck. “Met de helm erbij heb je meer dan 5 kilo op je hoofd. De plaat werd opgezet om even boven de loopgraaf te gluren naar de vijandelijke linies en bood bescherming tegen een kogel tot op een honderdtal meter. Maar dan mocht je het kinriempje niet dragen, zodat de helm van je hoofd kon vliegen. Je kon je nek breken door de impact van een kogel tegen dit pantser op de helm.”

“Het laten dragen van pantserkledij is altijd een belevenis, want iedereen mispakt zich aan het gewicht”, weet Blieck. “En dan moesten soldaten nog met geweer en munitie door de modder geraken. Hier konden mensen zich eens inleven aan het voormalig front met relicten in hun handen in plaats van ze te aanschouwen achter glas in een museum.” (TP)

The post “Dit is zwaarder dan het lijkt”: Kobe (17) waant zich even een Duitse soldaat bij verborgen bunker op Bunkerdag is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Cafégangers gaan viraal wanneer ze vrouw aanmoedigen die maar niet kan parkeren

Een hilarisch filmpje uit het Britse Warwickshire gaat viraal op sociale media. Op de beelden is te zien hoe een bestuurster moeite heeft om achteruit te parkeren, maar ongelofelijk wordt aangemoedigd door cafégangers. De mannen zaten te wachten op de EK match van Engeland, maar vonden dit de ideale gelegenheid om even op te warmen. Uiteindelijk slaagde de vrouw erin

Lees meer »

“Haar vriend probeerde nog alles, maar tevergeefs”: dolverliefde Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen tót het vliegtuigje begon te tollen

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

KIJK. Strippers, cowboyhoeden én Snoop Dogg: zo vierde Khloé Kardashian haar 40ste verjaardag

Khloé Kardashian kon haar ogen niet geloven wanneer ze de noten van ‘The Next Episode’ hoorde. Niemand minder dan Snoop Dogg staat op het podium om haar te verrassen voor haar 40ste verjaardag, met paaldansende strippers met cowboyhoeden. Een gepaste outfit, gezien het thema van het feest Dollywood was, geïnspireerd op het themapark van countryzangeres Dolly Parton.

Lees meer »

Worden open relaties meer aanvaard? BV’s klappen uit bed. “Ik heb ingezien dat vaste relatie meer voldoening geeft”

Ex-topmodel Kate Moss (50) houdt er losse zeden op na. De Britse promoot eerlijk haar open relatie. “Zij en haar lief (kunstenaar en edelman Nikolai von Bismarck, red.) geven elkaar de vrijheid om seks te hebben met anderen”, aldus intimi. Hoe staan BV’s tegenover de vrije liefde. In ‘TV Familie’ zijn ze opvallend rechtuit. “Dankzij mijn open relatie combineer ik

Lees meer »

De bijzondere relatie tussen opa Albert en oma Paola met hun 12 kleinkinderen: ze houden van het feestbeest én de nerd

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren komende dinsdag hun 65ste huwelijksverjaardag. Een huwelijk met ups en downs, waaronder hun kinderen Filip, Astrid en Laurent zwaar te lijden hadden. Bij hun twaalf klein- en drie achterkleinkinderen grijpen ‘Apapa’ en ‘Amama’ hun tweede kans. Wat het meest frappeert: zo verstoord als hun band nog steeds is met prins Laurent, zo

Lees meer »

Erebrandweerman Franky Vermeulen (63) uit Moorslede is overleden: “Hij was van goudwaarde voor de werking van de brandweer”

In het AZ Delta Rumbeke is Franky Vermeulen (63) overleden. Hij was erebrandweerman van de brandweer Moorslede en lid van wandelvoetbalploeg Old Stars SV Moorslede. Franky was de echtgenoot van Greta Debrauwer en woonde in de Emiel Jacqueslaan.
The post Erebrandweerman Franky Vermeulen (63) uit Moorslede is overleden: “Hij was van goudwaarde voor de werking van de brandweer” appeared

Lees meer »

Jacques Vermeire vindt zichzelf niet verbrand door ‘F.C. De Kampioenen’, anderen wel: “Dankzij DDT sta ik nog steeds voor volle zalen”

Met de herhalingen van ‘F.C. De Kampioenen’, ‘Verschoten & Zoon’ en ‘Hallo K3′ is Jacques Vermeire (73) alomtegenwoordig op televisie. “Het is denk ik de achtste keer dat ‘De Kampioenen’ opnieuw starten, maar kan je geloven dat ik zelf zit te wachten tot het begint na ‘Het Journaal’?”, lacht de man die gestalte gaf aan DDT. “Sommige acteurs voelen zich

Lees meer »

KIJK. 4.000 fans onthalen dolenthousiast ‘Familie’-cast voor première van epische seizoensfinale: “Of de bom ontploft?”

Meer dan 4.000 ‘Familie’-fans zakten donderdagavond af naar Kinepolis Antwerpen om als allereerste de grote seizoensfinale te bekijken. Onder een blakende zon konden ze vooraf de cast op de rode loper zien schitteren en met een beetje geluk zelfs een selfie scoren. Van Sandrine André (Veronique) en Caroline Maes (Mieke) tot Charlotte Sieben (Louise): de fans waren dolenthousiast om ze

Lees meer »

“Uiteraard win ik liever zelf. Maar ik gun Cavendish zijn 35ste ritzege van harte”: tien razendsnelle vragen voor onze grote sprinttroef Jasper Philipsen

Turijn, Corso Galileo Ferraris. Gedroomd decor vandaag voor de eerste massasprint in deze Tour: Als opwarmertje: tien razendsnelle vragen voor onze grote troef Jasper Philipsen (26). Met steller dezes als leadout, keurig afgewerkt door de kopman. “Bordeaux, vorig jaar, was een hele mooie ritzege. Maar ook… een afknapper.”

Lees meer »

(Miniatuur)paarden, pony’s en alpaca’s in het hart van Torhout

Op de traditionele paardenmarkt op zaterdag 29 juni in Torhout beslissen handelaars van ‘s morgens vroeg over de prijs van een paard. Naast de handel in paarden is er nog veel meer te beleven. Ga voor een ritje op een pony, een wandeling met een alpaca, een bezoekje aan de verschillende paardenrassen van miniatuurpaarden tot
The post (Miniatuur)paarden, pony’s

Lees meer »

Grens tussen Frankrijk en België gaat in tien gemeentes dicht tijdens wedstrijd op EK voetbal

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België – in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland – zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.

Lees meer »