‘De Langste Taarttafel’ in het detentiehuis in Kortrijk brengt bewoners en buurt samen

Op zondagnamiddag 2 juni kon je mee aan tafel schuiven voor een boeiende en unieke ontmoeting tussen mensen in detentie en vrije burgers. “Koffie en taart verbinden. Door samen aan tafel te zitten, voor grote en kleine gesprekken, worden onze bewoners gezien als gewone mensen en motiveert het hen om buiten het detentiehuis verbindingen aan te gaan”, zegt directeur Petra Colpaert.

‘De Langste Taarttafel’ kaderde binnen de ‘Week van Verbondenheid’ van Bond zonder Naam en SAAMO waarmee zij ijveren voor meer menselijke warmte en oprechte verbinding. De eerste editie in het detentiehuis was in samenwerking met Avansa Mid- en Zuidwest, De Rode Antraciet en CAW Zuid-West-Vlaanderen. De bewoners van het detentiehuis zorgden voor koffie, zelfgebakken taart en gebak, maar ook de deelnemers mochten een dessert meenemen.

“We hebben al verschillende activiteiten georganiseerd met de buurt zoals bezoekdagen, Parlé Détiné, poetry slam, gesprekstafels met studenten van VIVES rond thema’s zoals oorlog en vrede waarbij we gedachten uitwisselen. We helpen ook mee de oudejaarsavondmaaltijd van Kulak op- en afbouwen en binnenkort ook stadsgroen Vlasakker”, vertelt Petra. “We moedigen die verbindingen met de buitenwereld aan want veel van onze bewoners hebben moeite met hun zelfbeeld en het verdienen van hun plaats in onze samenleving. Ze weten ook wel dat ze door veel mensen gezien worden als criminelen. Laagdrempelige activiteiten geven ze moed om in een gemoedelijke sfeer connecties te leggen.”

“Ze weten ook wel dat ze door veel mensen gezien worden als criminelen. Laagdrempelige activiteiten geven ze moed om in een gemoedelijke sfeer connecties te leggen” – Petra Colpaert

Het detentiehuis in Kortrijk is intussen zo goed als volzet, met ruimte voor 46 mannen en 11 vrouwen (nog 4 plaatsen vrij). Vanaf september opent een aparte vleugel en gaat de capaciteit naar 77. Severine (49) zit er sinds 11 maart. Ze is één van de enige die eigenlijk sinds paar dagen vrij is, maar ervoor kiest om nog even in het detentiehuis te blijven. “Ik wil op m’n gemak naar werk en woonst zoeken en terug iets opbouwen.” Severine praat vol lof over het detentiehuis. “Ik heb ook al in de gevangenis verbleven, alles is hier beter. Ze spreken van ‘werken aan re-integratie’, maar hoe doe je dat opgesloten in een cel? Hier kan je tenminste werken aan een toekomstplan en ben je beter ondersteund.”

The post ‘De Langste Taarttafel’ in het detentiehuis in Kortrijk brengt bewoners en buurt samen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ruth Beeckmans niet akkoord met werkplanning van ‘Sneeuwwitje’-collega Manu Van Acker: “Ik schrijf een briefje dat je niet moet gaan”

Vanaf vandaag kan je in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne naar de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’ gaan kijken. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje. Reporter Jarne was erbij op de grote première en kon spreken met de hoofdcast. Bekijk het in deze nieuwe Showbits.

Lees meer »

Kan Vlaams Belang op 13 oktober het cordon laten sneuvelen? Tom Van Grieken trekt nu al met zijn troepen ten strijde

De opdracht voor Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen is kristalhelder: mee in de cockpit van de macht komen. Op 13 oktober hoopt Tom Van Grieken voorgoed af te rekenen met het cordon sanitaire. Vlaams Belang trekt daarom vol vertrouwen naar de kiezer met een 43-puntenplan. Wat staat erin? En welk effect heeft het afschaffen van de stemplicht op hun resultaat?

Lees meer »

Bellingham en Kane redden Engeland van roemloze aftocht tegen Slovakije

Engeland zit nog in het toernooi. Meer dan een uur leken The Three Lions op weg naar huis tegen een enthousiast Slovakije, maar in minuut 95 achtte Jude Bellingham zijn moment gekomen. Met een omhaal behoedde hij de Engelsen van de nederlaag. De Slovaken waren aangeslagen en kregen na één minuut in de verlengingen de winnende treffer van Harry Kane

Lees meer »

Wannes (56) breekt wereldrecord ‘buddylopen’ in Gent: “Na 110 kilometer kwam de man met de hamer”

Doel bereikt: in 12 uur en 4 minuten liep triatleet en ultraloper Wannes Wylin maar liefst 100 kilometer rond de Watersportbaan in Gent met een buddy in een rolstoel. Dat is een wereldrecord. Met de sportieve krachttoer wil hij aandacht vragen voor Triple Challenge, de vereniging die pleit voor inclusief sporten. “Willen we begrip en leren omgaan met anders zijn?

Lees meer »

Voorstel commissie aan Vlaams Parlement: verkiezingen zijn geldig, geen hertelling nodig

De commissie voor de geloofsbrieven van het Vlaams Parlement zal de plenaire vergadering voorstellen om de kiesverrichtingen in de kieskring geldig te verklaren. Er zou volgens de commissie “onvoldoende zijn aangetoond dat de hertelling van de papieren stembiljetten in de kieskring Brussel een correctere vaststelling van het kiesresultaat zou opleveren”, zo blijkt uit de conclusies die Belga heeft kunnen inkijken.

Lees meer »

Jennifer (27) personaliseert bij Lalou je geschenk: “De mogelijkheden zijn eindeloos”

Een gepersonaliseerde toets geven aan een geschenkje, doop-, communie- of huwelijksaandenken? Bij Lalou zit je goed. Sinds kort kun je bij Jennifer Lagaisse (27) terecht voor professionele begeleiding bij al je gelegenheidsgeschenken, geschenkmanden, geboorte- en communiekaartjes, snoeptaarten en decoratiestukken.
The post Jennifer (27) personaliseert bij Lalou je geschenk: “De mogelijkheden zijn eindeloos” appeared first on KW.be.

Lees meer »