Maria Brughmans en René Ylen vieren briljanten huwelijk: “Leven tussen strand en duin”

Op donderdag 23 mei werd het briljanten huwelijk van Maria Brughmans en René Ylen gevierd door het college van burgemeester en schepenen. Het echtpaar, dat in de Essex Scottishlaan in Westende woont, deelt al 65 jaar lief en leed.

René, die op 13 mei 85 jaar werd, vertelt. “Ik heb Maria leren kennen op carnaval, op de dinsdag van carnaval, 12 februari 1956”, begint hij zijn levensverhaal. “We waren allebei in Tienen, waar Maria toen ook werkte. Ze is iets ouder dan ik, en stond daar op de kermis. Ik ging altijd uit met een groepje jeugdvrienden, en daar stond ze bij de botsauto’s. Ze was gewoon een zwart poppetje, een prachtig meisje en ik heb haar niet meer losgelaten. Vanaf dat moment begon ik haar achterna te zitten, en hoewel ze later in Brussel ging werken, hielden we contact. Soms zagen we elkaar maar eens per week of eens in de twee weken, maar we bleven aandringen, hé.” De vonk sloeg over op de kermis in Tienen en uiteindelijk drie jaar later, op 12 februari 1959, stapten ze in het huwelijksbootje in Maria’s woonplaats Waanrode, nabij Diest. Het paar ging in 1999 met welverdiend pensioen en verhuisde in 2013 naar Westende, waar ze sindsdien genieten van hun rustige leven aan de kust.

Met drie kinderen, zeven kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen is hun gezin aanzienlijk gegroeid, en hun huis is altijd gevuld met levendigheid en liefde. Ondanks de vele uitdagingen die ze hebben moeten overwinnen, waaronder René’s strijd tegen darmkanker, hebben ze hun leven vol optimisme en samenhorigheid geleid.

Een leven samen

René vervolgt zijn verhaal: “Ik werkte bij de dienst Financiën, maar mijn carrière begon bij de posterijen. Zeven jaar lang werkte ik aan het ‘guichet’ (het loket, red.) in Brussel voordat ik overstapte naar Financiën. Ik heb in verschillende steden gewerkt waaronder Brussel en Hasselt. In 1970 keerden we terug naar Brussel, waar ik dertig jaar bij de Sociale Dienst van Financiën heb gewerkt.” Maria werkte in het begin als huishoudster voor de directeur van de suikerfabriek van Tienen. “Ze verhuisde met de weduwe van de directeur naar de Avenue Louise in Brussel, waar die mensen een appartement hadden. We woonden ook een tijdje in Brussel. Uiteindelijk verhuisden we naar Leuven en later terug naar Tienen, waar onze drie kinderen geboren werden. Maria bleef thuis om voor de kinderen te zorgen en leerde naaien. Later, toen de kinderen groter waren, werkte ze als verkoopster in de GB.”

wonen aan de kust

Eind jaren negentig gingen zowel René als Maria met pensioen. “Maria mocht iets vroeger stoppen door een regeling bij de GB, en ik ging met pensioen op 1 november 1999. In 2013 besloten we naar Westende te verhuizen. We hadden een appartement in Westende Bad en tijdens een wandeling richting Westende-Dorp zagen we dat hier in de Essex Scottishlaan een appartementsgebouw ging gebouwd worden. We vonden het hier prachtig, rustig en goed gelegen, dus besloten we het te kopen. In 2009 kochten we het appartement op plan, maar het duurde tot 2013 voordat alles klaar was en we konden verhuizen. Sindsdien wonen we hier tussen strand en duin en zijn we hier gebleven tot nu toe.”

Met 65 jaar huwelijk op hun naam hebben Maria en René veel wijsheid vergaard. “Wat maakt een huwelijk goed?”, vraagt René zich hardop af. “Veel van elkaar verdragen en vergeven. Blijf optimistisch, ondanks alles. Dat is mijn advies. Maria en ik hebben moeilijke tijden gekend, zoals mijn darmkanker en Maria’s parkinson, maar optimisme heeft ons erdoorheen geholpen.”

The post Maria Brughmans en René Ylen vieren briljanten huwelijk: “Leven tussen strand en duin” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Van Gerwen heeft de grootste mond van iedereen, maar hij was nog nooit zo stil”: Van den Bergh en Huybrechts genieten na van spectaculaire derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft Van den Bergh de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de

Lees meer »

Plectrumfestival in Ichtegem viert 20ste editie

Dit jaar gaat de 20ste editie van het Plectrumfestival door begin juli. Wat in 2003 begon als een podium voor lokaal talent, is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in het lijstje van gekende zomerfestivals. Tijd dus voor een babbel met een van de ‘founding fathers’ Ben Mispelon en huidig (ontslagnemend) voorzitter Ives Deprez.
The post Plectrumfestival in Ichtegem

Lees meer »

Diamant voor Frans en Magda uit Ingelmunster

Op zaterdagavond 29 juni vierde het diamanten echtpaar Frans Vanmarcke en Magda Bruggeman uit de Rozestraat feest in ’t Goed ter Couteren in de Handelsstraat.
The post Diamant voor Frans en Magda uit Ingelmunster appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wie heeft Michel Lion (85) uit Koksijde gezien?

Op zaterdag 29 juni, omstreeks 22.30 uur, verliet de 85-jarige Michel Lion zijn woning gelegen in de Zeelaan in Koksijde. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.
The post Wie heeft Michel Lion (85) uit Koksijde gezien? appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Raket wordt onbedoeld gelanceerd, en valt na enkele meters weer recht naar beneden met enorme explosie tot gevolg

Bij een motortest is een Chinese Tianlong-3-raket per ongeluk gelanceerd. Door een structureel probleem raakte de raket los van het lanceerplatform. De raket ging enkele meters de lucht in, maar viel dan weer recht naar beneden. De raket kwam neer in de bergen en veroorzaakte een grote vuurbol, maar niemand raakte gewond. Het bedrijf achter de raket, Space Pioneer, laat

Lees meer »

In deze Brusselse buurt dweilt de politie met de kraan open: “Wie wil hier nog iets komen eten met zijn kinderen?”

Het Zuidstation is dan wel opgekuist, in de buurt errond tieren de drugs en het geweld welig. Dat bewijst ook de schietpartij van vorige week. “Dit is de Far West geworden”, getuigt een buurtbewoner. Ook schrijfster Lize Spit ziet haar buurt steeds meer verpieteren: “We horen elke week wel eens geschreeuw en zien dan iemand weglopen, dan wordt er iemand

Lees meer »