Cultuursector wil meer ruimte

Op maandagavond 27 mei overhandigt een delegatie van de stedelijke cultuurraad het memorandum ‘Een hart voor cultuur’ aan de gemeenteraad. Ook maakt het adviesorgaan gebruik van het spreekrecht om het document ten aanzien van de raadsleden bondig uit de doeken te doen. Dat zal gebeuren door Wouter Verhelst.

In Een hart voor cultuur beklemtoont de cultuurraad het belang van cultuur, ook in een klein stadje als Torhout. “Aan de hand van het memorandum willen we in de komende politieke legislatuur het plaatselijke hart voor cultuur sneller doen kloppen”, zegt voorzitter van de cultuurraad Anne-Leen Gevaert. “Het is een werkstuk waaraan alle leden van onze raad hebben bijgedragen.”

Meer zalen en lokalen

Zoals elk memorandum bevat dat van de cultuurraad diverse knelpunten en aanbevelingen. Met in dit geval als grootste speerpunt Ruimte voor cultuur. Dat valt op de eerste plaats letterlijk te interpreteren: de cultuursector wil nadrukkelijk meer zalen en lokalen om zijn ding te kunnen doen.

Twee bestuursleden van de cultuurraad geven tekst en uitleg: secretaris Jitske Debruyne (26) en Wouter Verhelst (43). Wouter is voorzitter van de deelraad Erfgoed. “Met uitzondering van het drukbezette Club de B beschikken we niet over podia voor kleinere initiatieven”, zegt Jitske. “Nochtans zijn die onontbeerlijk voor optredens van pakweg koren, experimenteel theater, jazz- of bluesconcerten en noem maar op. Ook beschikt de stad niet over een degelijke expositiehal.”

Te vaak tijdelijk

“Te vaak wordt er teruggegrepen naar tijdelijke oplossingen”, vult Wouter aan. “Het voorlopige onderdak voor de harmonieën in het complex Centrum is daar een voorbeeld van. We willen graag structurele oplossingen met vaste ruimten. Ook het huidige documentatiecentrum in het stadsarchief is te beperkt in omvang om het versnipperde Torhoutse erfgoed en archief te beheren.”

“Voorts kampen veel cultuurverenigingen met een gebrek aan opslagruimte”, aldus Jitske. “Dat is een wezenlijk probleem. En dan hebben we het nog niet gehad over de Loods Bekaert. Die dient als repetitieruimte voor de drie theatergezelschappen, wat uiteraard een goede zaak is, maar de loods botst op haar limieten. Zo kunnen er bijvoorbeeld nog altijd geen voorstellingen met publiek plaatsvinden, wat jammer is. De Loods zou tot een volwaardig podiumkunstenhuis omgevormd moeten kunnen worden.”

Kerk van Don Bosco

“Oplossingen voor het gebrek aan ruimte voor cultuur kunnen er in de komende legislatuur zeker gevonden worden”, maakt Wouter zich sterk. “Ik denk aan de herbestemming van de kerk van Don Bosco en op termijn de brandweerkazerne. Ook de aankoop van het RTT-gebouw net naast het cultuurcentrum is een mogelijkheid. En uiteraard hopen we op een deel van de koek bij de ontwikkeling van de site Thor aan de Industrielaan. We laten ons niet in de hoek dringen.” (JS)

The post Cultuursector wil meer ruimte is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Joppe De Roeck uit De Haan genoot van zon, zee én strand, én vertrekt naar huis met foto bij Marie Verhulst van ‘Samson & Marie’

De vijftienjarige Joppe De Roeck uit De Haan beleefde een mooie dag op het strand van De Haan. Joppe vertoefde daar in leuk vrouwelijk gezelschap. De namiddag sloten ze plots af met een foto bij Marie Verhulst, bekend van ‘Samson & Marie’, maar ook van de Play4-reeks ‘De Verhulstjes’.
The post Joppe De Roeck uit De Haan genoot van

Lees meer »

Nederlandse ster Ria Valk heeft opnieuw het geluk en de liefde gevonden: “Ik heb een echte toyboy te pakken”

Begin dit jaar werd Ria Valk (83) geëerd met een koninklijke onderscheiding voor 65 jaar carrière. De zangers van ‘Worstjes op mijn borstjes’ en de zus van Mien Dobbelsteen in ‘‘Zeg ’ns Aaa’ is heel blij met die herkenning, vertelt ze in ‘Primo’. Na enkele moeizame jaren lijkt het haar weer voor de wind te gaan. “Na huid- en borstkanker

Lees meer »

Michel Platini over ‘zijn’ EK in 1984 tegen België en de komende derby: “De Belgische omschakeling kan ons doen wankelen”

Frankrijk – België als derby op een kampioenschap roept mooie nostalgie op bij Michel Platini. Onderweg naar de EK-titel in 1984 leidde Platini als aanvoerder Les Bleus voorbij België met een hattrick naar een 5-0-zege. Zo groot zal het verschil nu niet zijn: “Frankrijk staat nog een trapje hoger, maar het zal er van afhangen hoe de sterren staan.”

Lees meer »

Na onderzoek naar Songfestival in Malmö: organisatie stelt actieplan voor én benoemt nieuwe directeur

De European Broadcasting Union (EBU) benoemt een nieuwe directeur en gaat de regels voor delegaties verduidelijken. Dit zijn de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek dat de organisator van het Eurovisiesongfestival heeft laten uitvoeren na scherpe kritiek van verschillende deelnemers en de diskwalificatie van Joost Klein. Nederland volgt nauwlettend of de EBU haar beloften nakomt en zal op basis daarvan beslissen

Lees meer »

Ultraloper Wannes Wylin vestigt wereldrecord buddylopen (maar moet daarna zelf in rolstoel geduwd worden om 24 uur te halen)

Ultraloper Wannes Wylin (48) uit Landegem, bij Deinze, heeft een nieuw wereldrecord buddylopen of rolstoelduwen op zak. Over 100 kilometer deed hij 12 uur en 2 minuten, een uur sneller dan het vorige wereldrecord. Voor de 2 andere wereldrecords die hij wou breken, moest hij passen. Hij was te uitgeput. Toch is hij niet teleurgesteld. "Ik ben superblij. Ik heb

Lees meer »

Zijn leerkrachten of redders in fout als kind verdrinkt tijdens schooluitstap? “Alles hangt af van hoe ze toezicht hielden”

Er waren verschillende leerkrachten en enkele redders aanwezig. En toch verdronk een jongen van 7 jaar tijdens een klasuitstap in de zwemvijver van een recreatiedomein. Het onderzoek naar de precieze omstandigheden loopt. Maar riskeren de leerkrachten of de redders vervolging? Een professor strafrecht legt uit wat de mogelijkheden nu zijn.

Lees meer »