“Stop de omvolkers”: Voorpost beplakt verkiezingsaffiches, politici reageren fors

Voorpost beplakt verkiezingsaffiches met eigen ‘stop de omvolkers’-affiches. “En dan zetten ze er nog fier hun naam onder, alsof ze zeggen: doe ons eens iets”, klinkt het bij geviseerde politici. In de Westhoek stelt de politie alvast pv op.

Drie zwaargebouwde mannen met baard, onder wie één met een beenprothese. Dit trio gaat over de tongen in de Westhoek nadat ze vrijdag ‘betrapt’ werden bij het overplakken van verkiezingsaffiches aan een Ieperse supermarkt. “Stop de omvolkers”, luiden de nieuwe affiches. Er staat ook een verbodsteken voor Groen, CD&V, Vooruit en Open VLD, doorgaans de partijen van de politici die geviseerd worden. De initiatiefnemer van de beplakkingsactie steekt zich niet weg: onderaan de affiches wordt verwezen naar voorpost.org. “Ik ben op de hoogte van de actie, die we ook nog elders in Vlaanderen zullen doen”, verklaart organisatieverantwoordelijke Luc Vermeulen van Voorpost. “Het is de afspraak om de achterkant van borden te beplakken.”

In Ieper en Langemark-Poelkapelle werden op meerdere plaatsen de voorkant van de borden en de affiches zelf geviseerd. Politiezone Arro Ieper stelt alvast één proces-verbaal op na een melding die als klacht wordt behandeld. Ook de geviseerde politici laten van zich horen.

“Obscure groepering”

“Dit heb ik in de voorbije 40 jaar nog niet meegemaakt”, fulmineert Iepers schepen Philip Bolle, kandidaat voor Vooruit op de vijfde plaats van de Kamerlijst. “Nadat we te maken kregen met verregaande intimidatie, vandalisme en diefstal van borden krijgen we nu dit op ons bord. Ik dacht dat deze obscure groepering uitgestorven was. Dit is strafbaar, maar we ondernemen geen verder stappen om te voorkomen dat ze nog meer ruchtbaarheid krijgen. Ik heb er wel moeite mee dat men op een agressieve manier stokken in de wielen steekt van kandidaten die vrank en vrij hun kans wagen in onze democratie. En dan zetten ze er nog fier hun naam onder, alsof ze zeggen: doe ons eens iets.”

“Dit duidt op een tijdsgeest waarin extreemrechts zich onaantastbaar waant en afstevent op een grote overwinning. Het moet ons de ogen doen openen. Alsof er in Europa een complot is om autochtone inwoners te omvolken of laten verdrijven door migranten. Beangstigend en te gek voor woorden, maar je ziet dat mensen hun dromen voor waarheid nemen.”

Herplakken

Op verschillende plaatsen in Ieper ging Katrien Desomer, plek drie op de Kamerlijst van CD&V, de opgedoken Voorpostaffiches vervangen door eigen affiches. “En dat ga ik nog doen op elke plek waar Voorpost ons viseert, want dit is er ver over.”

“Alle respect voor vrijheid van meningsuiting, maar dit vind ik onfatsoenlijk. Het is net als het moedwillig beschadigen van andermans eigendom”, reageert Emmily Talpe, Iepers burgemeester en plek twee voor de Vlaamse Open VLD-lijst. “Ik betreur dit en distantieer me volledig van deze extreemrechtse organisatie die andere nationaliteiten en culturen uit ons land wil.”

Racisme?

Ook Groen spreekt zich uit. “Dit is duidelijk niet alleen in Ieper en het is georkestreerd vanuit extreemrechts”, stelt Europese kandidaat Jordy Sabels uit Gent. “Zulke acties krijgen mij niet klein. Positief campagne voeren is de beste weg. Hoop boven haat. Ze zullen ons niet temmen.” “Fake news, racisme en andere meningen intimideren in één actie”, aldus Kamerlijsttrekker Matti Vandemaele uit Kortrijk. “Het is duidelijk hoe de stoottroepen van extreemrechts naar democratie kijken.”

Filip Dewinter (Vlaams Belang) juicht de actie toe. “Een campagne die ik volledig steun”, laat hij weten op het sociale medium X. (TP)

The post “Stop de omvolkers”: Voorpost beplakt verkiezingsaffiches, politici reageren fors is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ontspanning en amusement troef in B’ARENA in Middelkerke

Liefhebbers van leuk indoor amusement zitten vanaf deze week op het juiste adres in zaal de B’ARENA. Gevestigd in hotel Acropolis, Westendelaan 94, in de ruimte waar tot voor kort het Casino was ondergebracht.
The post Ontspanning en amusement troef in B’ARENA in Middelkerke appeared first on KW.be.

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Vanavond is er de clash tussen Frankrijk en België. De kapitein spreekt.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nathalie (41) en Ingrid (54) zetten hun huis en hart open voor pleegkindjes: “Water kende ze niet, ze was hysterisch voor elk badje”

Was u geschokt door het verhaal van de kerngezonde Jules (11) die naar het ziekenhuis moet omdat hij nergens anders terecht kan? Hij is niet de enige. Voor 101 baby’s en peuters die bij hun ouders niet veilig waren, was er vorig jaar geen plaats in de crisisopvang. Wij spraken met Nathalie (41) en Ingrid (54), twee pleegmoeders in wier

Lees meer »

Frankrijk heeft ‘bunker’ Maignan, maar de Rode Duivels hebben Koen Casteels: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

KIJK. Deze BV kon Erik Van Looy niet overtuigen om mee te doen aan ‘De slimste mens’: “Hij wilde liever nieuwe BBQ-technieken leren”

Het nieuwe seizoen van ‘De slimste mens ter wereld’ gaat pas op 14 oktober van start, maar van de deelnames van Xander De Rycke, Aster Nzeyimana, Bo Van Spilbeeck en Hannelore Knuts zijn we nu al zeker. Wie nog meer meedoet, kan presentator Erik Van Looy (62) momenteel niet vertellen. Wel verklapt hij in de podcast ‘Mid Mid’ wie niet

Lees meer »

Waarom Viktor Orban Europa niet groot kan maken

Hongarije volgt maandag België op als tijdelijke voorzitter van de Raad van de EU, onder de slogan “Make Europe great again”. Maar door Orbans houding is die ambitie gedoemd. “Mijn advies? Neem het Hongaarse voorzitterschap niet ernstig.”

Lees meer »

Peuter verdrinkt thuis in kinderzwembad

Het West-Vlaamse parket is een onderzoek gestart naar de dood van een peuter van 1 jaar. Het jongetje verdronk in een zwembadje bij hem thuis in de tuin. “Alles wijst op een tragisch ongeval”, zo zegt parketwoordvoerster Griet De Prest.

Lees meer »

Brugge gaststad van WK YOU.FO

De nieuwe, misschien toekomstige olympische sport YOU.FO probeert in ons land voet aan de grond te krijgen. Het is een kruising tussen lacrosse en ultimate frisbee. Wie er kennis wil mee maken kan zondag 30 juni naar ’t Zand in Brugge. Daar wordt het wereldkampioenschap georganiseerd.
The post Brugge gaststad van WK YOU.FO appeared first on KW.be.

Lees meer »