Plannen om ingekokerde Gaverbeek open te leggen: “Open water aantrekkelijk maken”

Intercommunale Leiedal stelt samen met de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en Stad Waregem de verdere plannen rond de Gaverbeek voor. De waterloop zit nog op veel plaatsen ingekokerd onder de grond. De bedoeling is om de Gaverbeek op diverse locaties open te leggen en er de belevingswaarde te verhogen, zoals eerder bij de ‘Poort tot de Hippodroom’.

De drie partijen werkten enkele jaren geleden een gloednieuwe Gaverbeekvisie uit. Met ‘De Gaverbeek: twee mondingen, vele gezichten, één toekomst’ wil men de waterloop uitbouwen tot “een klimaatbestendige beekvallei om beter gewapend te zijn tegen de toekomstige klimaatveranderingen”. Het doel is om de Gaverbeek open te leggen en via een herinrichting van haar oevers ook de belevingswaarde rond de beek te verhogen. “We willen het open water aantrekkelijk maken voor inwoners en passanten”, klinkt het.

Stap één binnen het grote project was de ‘Poort tot de Hippodroom’. “Tussen de Holstraat en de renbaan werd een troosteloze parking omgetoverd tot een golvende, groene poort naar de renbaan”, zei Ewout Vanvooren van Leiedal bij de opening in augustus 2022. Die nieuwe poort zette letterlijk en figuurlijk de deuren open voor de verdere opwaardering van de Gaverbeek.

Een kleine twee jaar na de eerste realisatie wordt deel twee voorgesteld. “Langs de Zuiderlaan leggen we de Gaverbeek open ter hoogte van de hippodroom, over een lengte van zo’n180 meter. Daar zit de beek nu nog in een koker onder de grond”, duidt Intercommunale Leiedal.

Wandeltraject

“Na het openleggen van de Gaverbeek voorzien we ernaast een wandeltraject dat in verbinding zal staan met de Poort tot de Hippodroom aan de ene kant, en met de woonwijk Het Spei aan de andere kant. Er komen ook een aantal verblijfs- of beleefpunten, twee aan de zijde van de hippodroom en een ter hoogte van Het Spei.”

Er komt een beleefpunt aan de Zuiderlaan langs het voormalige Beaulieu-center aan de kant van Verschuere Vanmechelen Architecten, op de hoek van de Zuiderlaan en de Hippodroomstraat en dus een ter hoogte van de woonwijk.

De koker van de Gaverbeek blijft wel behouden. “Die zal dienstdoen als regenwaterreserve met een opslag van ongeveer 1,2 miljoen liter. Met dat water kunnen de pistes van de hippodroom besproeid worden. Op die manier vergroten we de connectie met deze site nog meer.”

Blauw-groen lint

VMM, Leiedal en het stadsbestuur zijn ervan overtuigd dat het openleggen van de Gaverbeek positieve effecten zal hebben op de belevingswaarde. “Maar we streven ook naar een klimaatrobuuste omgeving en regio. We willen een blauw-groen lint creëren dat zich door de stad kronkelt, met extra ruimte voor water en waterberging, rust en ontspanning en als een middel tegen hittestress.”

“Met een beter waterkwantiteitsbeheer, zowel bij hoog- als laagwater, realiseren we een natuurlijke structuur en een betere ecologische toestand. Het natuurbehoud en -herstel is goed voor de landschappelijke waarde en beleving, maar ook voor de biodiversiteit, de fauna en flora.”

Waregem Koerse 2025

Zodra het dossier volledig en ontvankelijk wordt verklaard, volgt het openbaar onderzoek. De werken zelf gaan volgens de planning van start na Waregem Koerse 2025. “We houden namelijk rekening met het paardenseizoen in de stad in galop. Eerst focussen we ons op de aanpassingen aan de kant van de hippodroom, om de piste tijdig gebruiksklaar te maken. Nadien leggen we de beek volledig open.”

Meer info vind je op www.leiedal.be/poorttotdehippodroom.

The post Plannen om ingekokerde Gaverbeek open te leggen: “Open water aantrekkelijk maken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Werd Marc Olbrechts in verzwaarde kist gedumpt in zee? Spaanse speurders leggen vader en zoon vermoedelijk eerstdaags op de rooster

Ons land zet de vader en zoon die opgepakt zijn in het onderzoek naar de vermoorde en vermiste Laura Trappeniers (67) en Marc Olbrechts (71) binnen een tiental dagen wellicht op een vliegtuig richting Tenerife. Opvallend: de Guardia Civil vermoedt dat Marc in een verzwaarde kist op de bodem van de zee ligt en hoopt de man nog te vinden.

Lees meer »

Flakka-gebruiker pleegt inbraak bij dokter in Poperinge en steelt… cactus

De drug flakka doet blijkbaar vreemde dingen met de gebruikers. De rechter van Ieper veroordeelde een twintiger tot 11 maanden voor onder meer een inbraak bij een arts in Poperinge. De druggebruiker ging er bij de dokter vandoor met een cactus.
The post Flakka-gebruiker pleegt inbraak bij dokter in Poperinge en steelt… cactus appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rik Waeyaert (62) uit Kortemark gaat met pensioen en zet punt achter politieke loopbaan: “De cirkel is nu mooi rond”

Geen Kortemarkenaar die Rik Waeyaert niet kent. Hij is niet alleen al meer dan 35 jaar politiek actief in de gemeente, maar is ook voor iedereen het ACV-gezicht van de Kortemark. Rik staat in september voor zijn laatste politieke wapenfeit: cc De Beuk officieel openen.
The post Rik Waeyaert (62) uit Kortemark gaat met pensioen en zet punt achter

Lees meer »

Peperdure sokken, nieuwe sprinttrein en avondwerk voor mecaniciens: hoe Cavendish en Astana al hele jaar lang ‘geobsedeerd’ zijn door ‘Project 35′

‘Project 35′. Een naam die niet zou misstaan voor de ontwikkeling van een of ander nieuw superwapen, maar het is het grote plan dat Astana-Qazaqstan bedacht om Mark Cavendish (39) aan zijn zo gegeerde Tourrecord te helpen. De ploeg zette alles in wat het kon. Een nieuwe sprinttrein, peperdure sokken of mecaniciens die tot laat op de avond aan zijn

Lees meer »

Vrouw (24) mag dag na fataal ongeval ziekenhuis verlaten maar sterft paar uur later thuis: autopsie moet meer duidelijkheid brengen

Een 24-jarige vrouw uit Turnhout is zondagnamiddag overleden in haar woning. De avond ervoor was ze nog betrokken bij een aanrijding in het Nederlandse Baarle-Nassau. Daarbij had een 41-jarige vrouw uit Minderhout het leven gelaten. Het gerecht laat een autopsie uitvoeren om de precieze doodsoorzaak van het slachtoffer te achterhalen.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Undercoverbeelden onthullen: artsen vragen cash geld voor ze aan operatie willen beginnen. “Anders verdien ik minder dan een loodgieter”

“Eén chirurg vroeg zelfs 3.000 euro.” Toen Noah een chirurg zocht voor een operatie voor zijn zoontje, stelde hij vast dat artsen cash geld vragen voor operaties. Dat blijkt een gangbare praktijk, zo blijkt uit onderzoek van de HLN-onderzoekscel. Wij gingen undercover op consultatie en zagen hoe artsen de grenzen van de wet aftasten: “Ik kan je een korting geven

Lees meer »

Gina viert 103de verjaardag in wzc De Noordhinder in Heist

Op 17 juni 2024 vierde Gina Hertveldt haar 103de verjaardag in het woonzorgcentrum De Noordhinder in Heist. Aangezien de 100-plusser een echte zoetekauw is, verrasten schepenen Nick Wenmaekers en Tine Gobert haar met een lekkernijenbox van Oxfam Wereldwinkel.
The post Gina viert 103de verjaardag in wzc De Noordhinder in Heist appeared first on KW.be.

Lees meer »